ΠΕΜΠΤΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
Κινηματογράφος | Ταινίες

Του Θεού η Χώρα , 2017 (God’s Own Country)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Φράνσις Λι
Σενάριο
Φράνσις Λι
Πρωταγωνιστούν
Τζος Ο’Κόνορ, Άλεκ Σεκαρεάνου, Τζέμα Τζόουνς, Ίαν Χαρτ, Πάτσι Φέραν, Λίαν Τόμας
Διάρκεια
104
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
11 Ιανουαρίου 2018

Ατμοσφαιρικό και ποιητικά ρεαλιστικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη, για έναν ανερμάτιστο νεαρό αγρότη στο Γιόρκσιρ που βιώνει για πρώτη φορά βαθύ έρωτα χάρη σε έναν μετανάστη-εργάτη από την Ρουμανία.

Στις προσωπικές του αναμνήσεις από το σκληροτράχηλο γενέθλιο Γιόρκσιρ ανατρέχει ο Λι για την πρώτη μεγαλομηκάδικη ταινία του. Και ενώ η ιστορία του δεν είναι ούτε πρωτόφαντη, ούτε ανατρεπτική, ο τρόπος που την κινηματογραφεί και οι ερμηνείες, ειδικά του καταπληκτικού Ο’Κόνορ, οπισθογραφούν μια σκληρή, μα τρυφερή και αισιόδοξη ταινία ατομικής συνειδητοποίησης και συλλογικής συνύπαρξης. Ο 20-φεύγα Τζόνι Σάξμπι (Ο’Κόνορ, τέλειος) ζει στην πατρογονική φάρμα, με τον αυστηρό πατέρα του (Χαρτ, εξαιρετικός), που αναρρώνει από εγκεφαλικό, και την γιαγιά του (Τζόουνς, υπέροχη με φοβερές ατάκες). Η μάνα τούς έχει εγκαταλείψει. Βλαστημώντας την ώρα και τη στιγμή, ο Τζόνι κάνει τις σκληρές, χειρωνακτικές εργασίες με γελάδια, πρόβατα και γη, και το βράδυ γίνεται λιάδα στην παμπ. Ταυτόχρονα, ευκαιρίας δοθείσης ρίχνει κάνα κυνικό πήδημα στην τουαλέτα των ανδρών –με άντρες. Ο Τζόνι είναι ομοφυλόφιλος, αλλά αυτό δεν μοιάζει να απασχολεί κανέναν από τον περίγυρό του –αν το ξέρουν και καθόλου. Η άφιξη του Ρουμάνου εποχικού εργάτη Γκεόργκε (Σεκαρεάνου, καλός) στη φάρμα, για να βοηθήσει στις δουλειές με τα ζωντανά, θα πυροδοτήσει την αλλαγή στη ζωή του Τζόνι. Αλλά σε αντίθεση με το «Το μυστικό του Μπρόουκμπακ Μάουντεν», εκείνο που ανακαλύπτει ο ολιγόλογος, μάτσο νεαρός μέσα από την σχέση του με τον Γκεόργκε δεν είναι η ομοφυλοφιλία του, αλλά η τρυφερότητα, η συναισθηματική σύνδεση και το «ανήκειν» με έναν άλλο άνθρωπο.

Ο εξαιρετικός ήχος (Άνα Μπέρτμαρκ), και η μουντή φωτογραφία (Τζόσουα Τζέιμς Ρίτσαρντς), μαζί με την λεπταίσθητη σκηνοθεσία καταγράφουν σκηνές αφτιασίδωτης σεξουαλικής έξαψης μεταξύ των δυο αντρών (ακόμα και μέσα στις λάσπες), ή μιας αναπάντεχης τρυφερότητας που κρύβεται πίσω από την λακωνική σκληρότητα της υπαίθρου. Συγχρόνως, δίπλα στις ρεαλιστικότατα δοσμένες σκηνές με γεννητούρια μοσχαριών και αγροτικά συναφή, η ταινία καταθέτει ένα αισιόδοξο μήνυμα συμπόρευσης και αλληλοϋποστήριξης με τον «ξένο» εν μέσω Μπρέξιτ. Πρωτίστως, όμως, το πολυβραβευμένο φιλμ του Λι μιλάει για την ανθρώπινη τρυφερότηταˑ για το άγγιγμα ψυχής που όλοι αποζητούμε. Ακόμη και τα πιο δυσεπικοινωνιακά μάτσο αντράκια…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες