Κινηματογράφος | Ταινίες

Tad | Το Μυστικό του Βασιλιά Μίδα , 2017 (Tad Jones: The Hero Returns)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ντέιβιντ Αλόνσο, Ενρίκε Γκάτο (στην μεταγλώττιση, Ειρήνη Τσίγκα)
Σενάριο
Ζορντί Γκασούλ, Νιλ Λαντάου, Χαβιέρ Λόπες Μπαρέιρα
Πρωταγωνιστούν
Ακούγονται: Παναγιώτης Καποδίστριας, Στέφανος Γεωργόπουλος, Στεφανία Φιλιάδη, Κατερίνα Χόλη, Σωτήρης Δουβρής, Αυγερινός Σουλόπουλος
Διάρκεια
85
Χώρα
Ισπανία
Είδος
Κινούμενα σχέδια (Μεταγλωττισμένο και σε 3D)
Πρεμιέρα
22 Φεβρουαρίου 2018

Για να σώσει την καψούρα του, και το μαγικό περιδέραιο του Μίδα, ο οικοδόμος-εξερευνητής Ταντ (και οι αναπόφευκτοι φίλοι του…) ορμάει σε μια περιπέτεια, που θα διασκεδάσει τα μικρότερα παιδιά.

Κατ’ αρχάς, στα υπόψιν: η ταινία είναι σίκουελ του «Ταντ, ο χαμένος εξερευνητής» (2012), του πιο εμπορικά πετυχημένου ανιμέσιον στα χρονικά της Ισπανίας, λέει. Ξαναβρίσκουμε, λοιπόν, τον Ταντέο Τζόουνς (ή, Ταντ), έναν φιλότιμο αντιήρωα που παιδιόθεν λαχταρούσε να γίνει αρχαιολόγος-εξερευνητής τύπου Ιντιάνα Τζόουνς (υπάρχουν διαρκή κλεισίματα του ματιού προς τον ήρωα-σύμβολο του Χάρισον Φορντ, από τα μουσικά μοτίβα του Ζακαρίας δε λα Ρίβα, έως ολόκληρα γκαγκ), αλλά η παλιοζωή τον έχρισε εργάτη οικοδομής. Ο μεγάλος έρως του Ταντ για την νεαρή αρχαιολόγα Σάρα Λαβρόφ (εδώ, τα κλεισίματα του ματιού κοιτάνε ακομπλεξάριστα κατά «Λάρα Κροφτ» μεριά) δεν οδήγησε στης εκκλησιάς την πόρτα, όπως υπονόησε η πρώτη ταινία. Πλην όμως, ο Ταντ θα κληθεί να οργώσει την οικουμένη –κάτι εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της, πιο συγκεκριμένα– προκειμένου να βρει και να σώσει την Σάρα, η οποία έχει απαχθεί στην αρχή της ταινίας από ευσταλή, πρασινομάτη εκατομμυριούχο –με υπασπιστές που μιλούν με ύποπτη ρωσίζουσα προφορά… Ο λόγος της απαγωγής (και της ταινίας όλης) είναι πως η Σάρα έχει μόλις ανασκάψει ένα από τα κομμάτια που συναπαρτίζουν το μυθικό περιδέραιο του βασιλιά Μίδα (του γνωστού, «ό,τι αγγίξω γίνεται χρυσάφι»). Οπότε τρέχει ο Ταντ από αρχαίο ναό σε αρχαίο ναό να βρει τα υπόλοιπα κομμάτια πριν τους κακούς, και να σώσει το κορίτσι.

Το σκίτσο δεν είναι καθόλου άσχημο, ενώ υπάρχουν τρεις αρκετά απολαυστικοί χαρακτήρες που συνοδεύουν τον Ταντ στην περιπέτειά του: α) η Μούμια-σκελετός, ένας παρενδυτικός τρελάρας όλο ατάκα και μακάβρια γκαγκ, β) το αργόστροφο σκυλάκι του πρωταγωνιστή που αναδεικνύεται μόνο ως αντίστιξη του γ) πανέξυπνου, κυνικού παπαγάλου της Σάρα, που ατακάρει αποκλειστικά γραπτώς, με μονολεκτικές πινακιδούλες στην υπέροχη παράδοση του Ουάιλ Ι Κογιότ. Δεν πρόκειται προφανώς για κάνα αλησμόνητο αριστούργημα, αλλά θα αρέσει στα μικρά παιδιά –είναι χαζοβιόλικα χαρά γεμάτο, είναι σπιντάτο και οπτικά χορταστικό, είναι και μεταγλωττισμένο (που να μην ήταν…).

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες