Κινηματογράφος | Ταινίες

Επιχείρηση Μαμά! , 2014 (Resan till Fjäderkungens Rike)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Έσπεν Τοτ Γιάκομπσεν
Σενάριο
Βέντε Λέε, Γιάνικ Τάι Μόσχολτ
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
79
Χώρα
Δανία, Σουηδία
Είδος
Κινούμενα σχέδια (μεταγλωττισμένο)
Πρεμιέρα
08 Μαρτίου 2018

Συμπαθητικό σκίτσο, ωραία μουσική, αλλά ακαταλαβίστικο, «ασύντακτο» σενάριο, για το περιπετειώδες, και κάπως σκοτεινό ταξίδι ενός μικρού κούνελου που προσπαθεί να ξανασμίξει στο επέκεινα με την νεκρή μάνα του.

Κορφολογώντας από την αρχαιοελληνική και σκανδιναβική μυθολογία, και υιοθετώντας (υποτίθεται, προσωπικά δεν το προσυπογράφω) την αισθητική του ονομαστού ιαπωνικού στούντιο ανιμέισον, Γκίμπλι, ο Δανός Γιάκομπσεν επιχειρεί κάτι ομολογουμένως δύσκολο: να εξοικειώσει το ανήλικο τάργκετ γκρουπ της ταινίας του με την ιδέα του θανάτου. Το ότι επιλέγει να το κάνει μέσα από μια ιστορία ζώων κι όχι ανθρώπων, είναι μια πρώτη σωστή κίνηση. Το ότι στο στόρι παρεπιδημούν και διάφορα αλλούτερα πλάσματα, επίσης δεν είναι a priori κακό. Το κακό, όμως, είναι ότι όλα όσα καλούνται να παρακολουθήσουν τα πιτσιρίκια (και οι ενήλικοι συνοδοί τους…) δεν πολυβγάζουν νόημα, ρε γαμώτο. Ίσως από την πολλή προσπάθεια να απομυθοποιηθεί ο θάνατος και η παρελκόμενη θλίψη, το πράμα ξέφυγε προς μια κατεύθυνση ακαταλαβίστικη, συχνά αναίτια ζοφερή και χωρίς πραγματική δραματουργική ραχοκοκαλιά –τι να πω;

Παρακολουθούμε τον Γιόχαν, ένα μικρό κουνελάκι, που ζει μες στην παραμυθένια, χουχουλιαστή ευτυχία με την μαμά και τον μπαμπά. Η μαμά, όμως, βήχει άσχημα… Και μια μέρα έρχεται ο Βασιλιάς του Φτερού (ένα πλάσμα μεταξύ κουνελιού και… αετού) και παίρνει τη μαμάααα. Κι ενώ ο μπαμπάς αποφασίζει να μετακομίσουν στη θάλασσα, μην τους ξαναβρεί η ιπτάμενη Άτροπος, ο Γιόχαν κάνει σκάντζα με τον Μπιλ, έναν γέρο σκύλο στα τελευταία του, και επιχειρεί να μπει στο βασίλειο του Βασιλιά του Φτερού. Το έχει βάλει αμέτι μουχαμέτι να φέρει πίσω τη μαμά του. Στο ταξίδι του, θα συναντήσει διάφορα αλλόκοσμα πλάσματα (έναν βατραχόμορφο βαρκάρη - Χάροντα, ένα τρομερό φίδι, και την Μόρα, ένα πολυπλόκαμο πλάσμα που στην πραγματικότητα διοικεί το βασίλειο των πεθαμένων κουνελιών), θα ζήσει περιπέτειες, ε, και στο τέλος θα πάρει το αναπόφευκτο μάθημά του. Βέβαια, όλα τα παραπάνω προκύπτουν χωρίς πολλές-πολλές εξηγήσεις (ή αιτιώδη συνάφεια), πράμα που σίγουρα θα μπερδέψει τους μικρούς, ει μη και τους μεγάλους, θεατές. Δεν θα την συνιστούσα αυτήν την ταινία του 2014 (!) που για κάποιον ανεξήγητο λόγο προβάλλεται τώρα στη χώρα μας.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες