Κινηματογράφος | Ταινίες

Σέρλοκ Ζουμπόμς , 2018 (Sherlock Gnomes)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τζον Στίβενσον (Στην μεταγλώττιση, Μαρία Πλακίδη)
Σενάριο
Κέβιν Σέσιλ, Άντι Ράιλι, Μπεν Ζαζόβι
Πρωταγωνιστούν
Ακούγονται: Τηλέμαχος Κρεβάικας, Κώστας Φιλίππογλου, Χρήστος Θάνος, Λένα Παπαθανασίου, Άλκης Ζερβός, Χριστίνα Βαρζοπούλου, Δημήτρης Παπαδάτος
Διάρκεια
93
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο
Είδος
Κινούμενα σχέδια (Μεταγλωττισμένο, και σε 3D)
Πρεμιέρα
22 Μαρτίου 2018

Ο Ζουμπαίος και η Ιουλιέτα της πρώτης ταινίας, και το πορσελάνινο συνάφι τους, μπλέκουν σε στερεότυπη περιπέτεια, μαζί με τον ντετέκτιβ Σέρλοκ Ζουμπόμς, σε αυτή την πλαδαρή ταινία.

Οι δυο… πρωταγωνιστές της ταινίας του 2011 «Ζουμπαίος και Ιουλιέτα» (για τους άσχετους: πρόκειται για ζευγάρι διακοσμητικών πορσελάνινων νάνων κήπου, που όπως κι οι όμοιοί τους ζωντανεύουν όταν δεν τους βλέπουν οι άνθρωποι), αφού «μάζεψαν» 194 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως με την πρώτη τους εμφάνιση, μετακομίζουν, λέει, σε καινούργιο κήπο στο κέντρο του Λονδίνου –μαζί με φίλους και συγγενείς (πάντα σε πορσελάνη). Ξαφνικά, εκεί όπου όλα βαίνουν λαμπρά, αρχίζουν να εξαφανίζονται/ απάγονται ορισμένοι νάνοι από τον κήπο. Σύντομα αποκαλύπτεται ότι κάποιος κακός προορίζει τους νάνους για σπάσιμο σε πολλά κομμάτια… Οπότε, επιστρατεύεται ο Σέρλοκ Ζουμπόμς (κατά το σαφώς πιο πετυχημένο εγγλέζικο, Sherlock Gnomes), ονομαστός φλεγματικός ντετέκτιβ, συνοδευόμενος από τον εφευρετικό βοηθό του, Ουότσον Ζουμπόμς, και ψάχνουν να διαλευκάνουν το μυστήριο.

Εκτός του ότι, εντελώς προσωπικά, με απωθεί ούτως ή άλλως η αισθητική αυτών των πασίγνωστων υπαίθριων διακοσμητικών ανθρωπάριων (και το φλατ ψηφιακό σκίτσο καθόλου δεν με μετέπεισε), βρήκα την ταινία τίγκα στο προφανές: προφανή διδάγματα για την ευγνωμοσύνη και ανταπόδοση που οφείλουμε σε όσους μας νοιάζονται, ή για τον τελικό θρίαμβο του καλού επί του κακού. Προφανή λεκτικά αστειάκια, τύπου, «No shit, Sherlock!». Και προφανή, μπαγιάτικα γκαγκ με κλανιές, λόγου χάρη, τα οποία αφορούν τον Μανκίνι, έναν πορσελάνινο νάνο με κόκκινο ανδρικό τάνγκα (και λικνιστό κωλαράκι –μμμμ, τι αισθητική, τι εύρημα!). Κατόπιν όλων των παραπάνω, είναι προφανές ότι η ταινία δεν έχει να προσφέρει τίποτα αξιόλογο στα βλαστάρια σας, εκτός, ίσως, από κάτι πανοραμικές «λήψεις» του Λονδίνου. Ακόμη και το ατού με τις κεφάτες φωνητικές ερμηνείες του Τζέιμς ΜακΑβόι, της Έμιλι Μπλαντ, του Τζόνι Ντεπ (στο ρόλο του Σέρλοκ) ή του Τσίγουετελ Έτζιοφορ (ως Ουότσον) δυστυχώς εξανεμίζεται τη ευγενεί φροντίδι της αιώνιας μεταγλώττισης, βεβαίως-βεβαίως.   

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες