Κινηματογράφος | Ταινίες

Σκοτεινός Ποταμός , 2017 (Dark River)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Κλίο Μπάρναρντ
Σενάριο
Κλίο Μπάρναρντ
Πρωταγωνιστούν
Ρουθ Ουίλσον, Σον Μπιν, Μαρκ Στάνλεϊ, Έσμε Κριντ-Μάιλς, Άιντεν ΜακΚάλα
Διάρκεια
89
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Είδος
Δράμα μυστηρίου
Πρεμιέρα
29 Μαρτίου 2018

Τρομερά παιδικά τραύματα και ενήλικες αντιδικίες ορίζουν την επανένωση αδελφού και αδελφής στην πατρογονική φάρμα στο Γιόρκσιρ, σε αυτό το εξπρεσιονιστικό, ρεαλιστικό, ατμοσφαιρικό, αλλά κάπως φτενό δράμα χαρακτήρων.

Και στην τρίτη της ταινία, η Μπάρναρντ παραμένει στο πατρογονικό Γιόρκσιρ, έναν τόπο σημαδεμένο από το τραχύ τοπίο, την κτηνοτροφία, τους τραχείς ανθρώπους, τη φτώχεια και τον μαρασμό. Δυστυχώς, όμως, ο «Σκοτεινός ποταμός» (που δανείζεται τον τίτλο από ποίημα του Τεντ Χιούζ και εμπνέεται από το ευπώλητο μυθιστόρημα της Ρόουζ Τριμέιν, «Tresspass») δεν παραμένει στο εξαιρετικά ψηλό επίπεδο της προηγούμενης ταινίας της («Εγωιστής γίγαντας», 2014). Λείπουν το στοιχείο της έκπληξης, του σοκ, και η πλούσια, ωμή «ανθρωπολογική» παρατήρηση πολύ συγκεκριμένων συναρπαστικών ηρώων. Ή η ενδιαφέρουσα, ιδιοσυγκρασιακή κλιμάκωση των γεγονότων, που είχε η άλλη ταινία… Εδώ, η μέγιστη δράση σχεδόν λαμβάνει χώρα μέσα στις ψυχές των δυο κεντρικών ηρώων. Κι επειδή η Μπάρναρντ δεν είναι Τσέχοφ, ξερωγώ, ο ιστός της ιστορίας παραμένει κάπως ισχνόςˑ οι δε χαρακτήρες θυμίζουν περισσότερο αρχέτυπα παρά παλλόμενους ανθρώπινους χαρακτήρες. Η Άλις (Ουίλσον), κουρέας αμνών στο σκληροτράχηλο Γιόρκσιρ, επιστρέφει μετά από 15 χρόνια… μαύρης πέτρας στην οικογενειακή φάρμα με αφορμή τον θάνατο του πατέρα (Μπιν, σε σχεδόν βουβό ρόλο από φλασμπάκ). Κι ενώ ο αποξενωμένος αδελφός της, Τζο (Στάνλεϊ), είναι έτοιμος να πουλήσει όσο-όσο τη φάρμα (στην οποία ακόμα μένει), η Άλις έχει άλλα σχέδια.

Η Άλις, όμως, όπως βλέπουμε σε κάτι κατηφή και συχνά βουβά φλασμπάκ από τα παιδικά χρόνια τους στη φάρμα, έχει και μεγάλο άχθος στους ώμους της. Και στην ψυχή της… Διότι η επιστροφή στο πατρικό ξέθαψε το τραύμα από τη σεξουαλική της κακοποίηση από τον μακαρίτη πατέρα. Τραύμα το οποίο γνωρίζουν και τα δυο αδέλφια, μα κανείς τους δεν μιλάει ποτέ γι’ αυτό. Κι όταν ο Τζο θα «μιλήσει», με ανεξέλεγκτο θυμό –γιατί μόνο έτσι ξέρει–, θα έρθει το φινάλε. Το οποίο είναι μάλλον το πιο αδύναμο σημείο του φιλμ –εκβιάζει συναισθηματικά, και δεν πείθει. Γενικά, η οπωσδήποτε ταλαντούχα Μπάρναρντ μοιάζει λίγο έξω απ’ τα νερά της αυτή τη φορά.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες