Κινηματογράφος | Ταινίες

Οικογενειακός φίλος , 2016 (Le fils de Jean)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Φιλίπ Λιορέ
Σενάριο
Φιλίπ Λιορέ
Πρωταγωνιστούν
Πιέρ Ντελαντονσόν, Γκαμπριέλ Αρκάν, Κατρίν ντε Λεάν, Μαρί-Τερέζ Φορτάν, Πιέρ-Ιβ Καρντινάλ, Πατρί Ιβόν, Ρομάν Πορτάιγ
Διάρκεια
98
Χώρα
Γαλλία, Καναδάς
Είδος
Οικογενειακό δράμα
Πρεμιέρα
19 Απριλίου 2018

Το ταξίδι ενός Παριζιάνου στον Καναδά, για την κηδεία του πατέρα που δεν γνώρισε ποτέ, οδηγεί σε καταλυτικές αποκαλύψεις, σε αυτή την χαμηλότονη, μα προσεκτικά γραμμένη και εκτελεσμένη ταινία.

Εκκινώντας από ένα μυθιστόρημα του Πολ Ντιμπουά, ο Λιορέ μας αφηγείται την ιστορία του Ματιέ Καπελιέ (Ντελαντονσόν, καλός). Ενός 33χρονου στελέχους σε εταιρεία σκυλοτροφών που ζει στο Παρίσι και έχει λαμπρές σχέσεις με την πρώην γυναίκα του και το μικρό γιό τους. Ξαφνικά, ένας γιατρός από τον Καναδά, ονόματι Πιέρ Λεσάζ (Αρκάν, εξαιρετικός), έρχεται σε επαφή με τον Ματιέ. Και τον πληροφορεί πως ο πατέρας του –τον οποίον, σημειωτέον, ο Ματιέ δεν γνώρισε ποτέ, αφού, όπως ήξερε από την μακαρίτισσα τη μάνα του, η σύλληψή του προέκυψε μετά από περιπέτεια της μιας νύχτας με άγνωστο–μόλις πέθανε και του έχει αφήσει κάτι «προσωπικό». Α, και ότι επίσης έχει δυο ετεροθαλή αδέλφια στο Μόντρεαλ… Αποφασισμένος να διαλευκάνει αυτό το ομιχλώδες κεφάλαιο της ζωής του, ο Ματιέ παίρνει την πρώτη πτήση για Μόντρεαλ με σκοπό να παρευρεθεί στην κηδεία του άγνωστου μπαμπά Ζαν. Παρά την αρχική έκπληξη-ενόχληση του Πιέρ, που ο Γάλλος του κουβαλήθηκε αυτοβούλως, ο Ματιέ θα γνωριστεί με τη γυναίκα (Φορτάν, πολύ καλή) και την κόρη (ντε Λεάν) του γιατρού, ενώ θα γνωρίσει και τους δυο αδελφούς του, που όμως εξακολουθούν να αγνοούν την αλήθεια που τους συνδέει γονιδιακά με τον επισκέπτη εκ Παρισίων.

Φυσικότατες σκηνές από την καθημερινότητα στο Μόντρεαλ (με χαρακτηριστικές τις διαφορές μεταξύ του ευρωπαϊκού και του βορειοαμερικανικού τρόπου ζωής) και κάτι ωραίες σκηνές δίπλα σε μια λίμνη (όπου πνίγηκε, λέει, ο μακαρίτης Ζαν, αλλά το πτώμα δε βρέθηκε ποτέ) οδηγούν αργά προς την κορύφωση-αποκάλυψη –για την οποία, κουβέντα παραπάνω δεν θα πούμε εδώ. Πρόκειται για χαμηλότονο δράμα χαρακτήρων που, ακόμη κι αν κουράσει παροδικά γύρω στα μισά της ταινίας, σίγουρα αποζημιώνει με την ανατροπή λίγο πριν το φινάλε.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες