Κινηματογράφος | Ταινίες

Γκωγκέν , 2017 (Gauguin - Voyage de Tahiti)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Εντουάρ Ντελίκ
Σενάριο
Εντουάρ Ντελίκ, Ετιέν Κολμάρ, Τομά Λιλτί, Σαρά Καμινσκί
Πρωταγωνιστούν
Βανσέν Κασέλ, Τουχέι Άνταμς, Μαλίκ Ζιντί, Πούα-Τάι Χικουτίνι, Περλίνε Μπέργκεντορφ, Μαρκ Μπαρμπέ
Διάρκεια
102
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Βιογραφικό δράμα
Πρεμιέρα
10 Μαΐου 2018

Ελάχιστα ποιητικό, ώστε να παραβλέπονται κάποιες βιογραφικές ανακρίβειες, με ρηχή αφήγηση, και εντυπωσιοθηρικό πασάλειμμα διαφόρων ζητημάτων, το φιλμ εστιάζει στο πρώτο ταξίδι του ζωγράφου Πολ Γκωγκέν στην Πολυνησία.

Στο μουντό και καταθλιπτικό Παρίσι του 1891, ο πένητας ζωγράφος Πολ Γκωγκέν (Κασέλ, εντυπωσιακός, αλλά μονόπαντος) ασφυκτιά. Άσε που δεν μπορεί να ζωγραφίσει ντιπ. Παρατάει, το λοιπόν, Δανέζα σύζυγο (Μπέργκεντορφ) και πέντε μωρά παιδιά, και φεύγει μόνος, με τις μπογιές και τα πινέλα του, για Γαλλική Πολυνησία. Στα καπάκια και σε αντίστιξη με το νταουνιάρικο Παρίσι, βλέπουμε τον εκπατρισμένο Γάλλο να ζωγραφίζει ντελιριακά σε εξωτική πολυνησιακή καλύβα υπό το φως κηρίων. Και κυριών, θα διαπιστώσουμε σύντομα… Αν και, σε μια από τις πολλές ελευθερίες του Ντελίκ (και των κάμποσων σεναριογράφων του), ο Γκωγκέν δεν παρουσιάζεται ως ο διαβόητα πολυγαμικός που ήταν. Αντιθέτως, ο Κασέλ συνάπτει δεσμό με την Τεχούρα (Άνταμς), μια 20χρονη ντόπια που εκτός των άλλων σκαμπάζει κι από σκίτσο. Η πολυγαμία, ωστόσο, σκάει απ’ αλλού: η ταϊτινή καλλονή ορέγεται ερωτικά και τον πολύ νεαρό γείτονα (Χικουτίνι)… Προκύπτει συνεπώς ένα εντελώς επινοημένο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ της κοπελιάς, του ζωγράφου (που ζηλεύει, λέει, θανατερά) και του γείτονα. Και το παρακολουθούμε…  

Καίτοι είναι γνωστό ότι σε αυτό το πρώτο ταξίδι του στα νησιά του Ειρηνικού (1891-1893) ο Γκωγκέν φιλοτέχνησε κάποια κορυφαία του έργα, η ταινία δεν πολυασχολείται με την ζωγραφική διάσταση. Οκέι, άρα πάμε στην προσωπική; Μμμ, κι εκεί ψιλοχωλαίνει το φιλμ. Πρώτον, υπάρχουν δυσερμήνευτες παραλείψεις ή αλλαγές γεγονότων, καίτοι η ταινία εκκινεί από το φιλοσοφικίζον ταξιδιωτικό σύγγραμμα του Γκωγκέν, «Νοa Noa». Η δημοπρασία έργων του, ας πούμε, που του διασφάλισε το ρευστό για το ταξίδι του στην Ταϊτή, αποσιωπάται ολότελα. Ενώ οι τότε πολιτικές και θρησκευτικές ζυμώσεις στη νησιωτική χώρα (τέλος της μαορικής μοναρχίας, προσχώρηση σε Γαλλία και καθολικισμό) παρουσιάζονται αποσπασματικά και τσαπατσούλικα. Με παρόμοιο τρόπο, άλλωστε, προσεγγίζεται πανσπερμία ζητημάτων –από την φύση και την σεξουαλικότητα, μέχρι την αποικιοκρατία και την τέχνη. Ο Κασέλ, αποστεωμένος, αξύριστος, με προσθετικά δόντια (και εντατική προγύμναση σε ζωγραφική και ταϊτινή γλώσσα), δίνει στον Γκωγκέν του μια σχεδόν καουμπόικη πατίνα δημιουργώντας έναν μάλλον απλοϊκό χαρακτήρα.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες