Κινηματογράφος | Ταινίες

Χρόνια πολλά , 2017 (Happy Birthday)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Χρίστος Γεωργίου
Σενάριο
Χρίστος Γεωργίου
Πρωταγωνιστούν
Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Ήμελλος, Μυρτώ Αλικάκη, Βασίλης Μαγουλιώτης
Διάρκεια
87
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Κοινωνικό δράμα
Πρεμιέρα
10 Μαΐου 2018

Μια επαναστατημένη 16άρα και ο ΜΑΤατζής πατέρας της επιχειρούν να γεφυρώσουν το ηλικιακό και ιδεολογικό χάσμα που τους χωρίζει, σε αυτή την σφιχτοδεμένη, συμπαθητική αλλά όχι αξιομνημόνευτη ταινία.

Πέντε χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ του «Παιδιά των ταραχών», ο Κύπριος σκηνοθέτης επιστρέφει στη μετά Γρηγορόπουλο επαναστατημένη ελληνική νεολαία με μια μυθοπλασία. Με μια οικογενειακή ταινία χαρακτήρων, πιο συγκεκριμένα, που παρά τη σοβαρότητα των τιθέμενων ζητημάτων φλερτάρει κάποιες στιγμές με τη δραμεντί. Ο Γιώργος (Ήμελλος, πάντα αξιόπιστος) είναι ΜΑΤατζής. Και στην πρώτη σκηνή, τον βλέπουμε να σβήνει τα κεράκια των γενεθλίων του μες στην κλούβα μαζί με συναδέλφους, ενώ έξω μαίνονται γνωστά-άγνωστα «επεισόδια» του κλεινού άστεως. Βγαίνοντας από την κλούβα για να αντιμετωπίσει τα παιδιά με τις μολότοφ, ο Γιώργος έρχεται φάτσα-κάρτα με την Μαργαρίτα (Κουρή), την 16χρονη κόρη του. Σοκ και δέος…  Όχι πως η μικρή δεν ήξερε τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς. Αλλά βλέποντας τον να ξυλοφορτώνει διαδηλωτή (που τυγχάνει πατέρας καλής της φίλης…), εκτός του κλασικού χάσματος γενεών, μεταξύ τους πλέον υψώνεται και ένα χαοτικό ιδεολογικό κενό. Η κατάσταση στο σπίτι μυρίζει μπαρούτι. Σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει την στριμόκωλη κατάσταση, η σύζυγος-μάνα Σοφία (Αλικάκη) προτείνει στον Γιώργο και την Μαργαρίτα μια σύντομη απόδραση στο εξοχικό τους –μόνοι, οι δυό τους, μπας και τα βρουν.

Ο Γεωργίου ενισχύει την αφήγηση με χιουμοριστικές πινελιές, καθώς ο πατέρας προσπαθεί να προσεγγίσει την κόρη του στο εξοχικό, αλλά η έλευση του Κωνσταντίνου (Μαγουλιώτης), του γκόμενου και… συνεπαναστάτη της κόρης, θα οδηγήσει σε φαινομενικά μη αναστρέψιμη ρήξη. Παρά τα μείζονα πολιτικο-ιδεολογικά διακυβεύματα μεταξύ Γιώργου και Μαργαρίτας, η ταινία φωτίζει κυρίως την ανθρώπινη, οικογενειακή και συναισθηματική σχέση μεταξύ τους. Και το αποτέλεσμα είναι συμπαθητικό, παρά μια κάποια απλοποίηση ή σχηματοποίηση καταστάσεων. Ωραία η μουσική, και το τραγούδι «Απ’ την αρχή του κόσμου», που υπογράφει ο Κωνσταντής Παπακωνσταντίνου με το συγκρότημά του, Largo.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες