Κινηματογράφος | Ταινίες

Taxi 5 , 2018

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Φρανκ Γκασταμπίντ
Σενάριο
Λικ Μπεσόν, Φρανκ Γκσαταμπίντ, Στεφάν Καζαντζιάν
Πρωταγωνιστούν
Φρανκ Γκασταμπίντ, Μαλίκ Μπενταλά, Μπερνάρ Φαρσί, Σαμπρινά Ουαζανί, Σαλβατόρε Εσπόζιτο, Εντουάρ Μοντούτ, Σαντ Βαν Ρόι
Διάρκεια
102
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Κωμική περιπέτεια
Πρεμιέρα
24 Μαΐου 2018

Η παιδαριωδώς σκηνοθετημένη πέμπτη ταινία του γαλλικού franchise πιάνει πάτο (και απόπατο), καθώς παριζιάνος μπάτσος άσος του βολάν τακιμιάζει με ζαβούς δημοτικούς αστυνομικούς της Μασσαλίας κυνηγώντας ιταλούς κακοποιούς.

Άντε, ας πούμε ότι το παρθενικό «Ταξί» του 1998 –που έκανε ευρέως γνωστή και την Κοτιγιάρ– είχε ένα κάποιο φαν. Μετά από τέσσερα σίκουελ, όμως, αυτή η μίξη «Μαχητών του δρόμου» και χοντρού φραντσέζικου καλαμπουριού, που υπογράφει πάντα ως παραγωγός ο Λικ Μπεσόν, τα’χει σίγουρα φάει τα ψωμιά της. Μόνο που αυτό που συν-γράφει και σκηνοθετεί ο πρωταγωνιστής, Φρανκ Γκασταμπίντ, είναι απερίγραπτα κακό. Μια υπουργός και οι παρατρεχάμενοί της λούζονται με λιωμένα σκατά σκύλου, ας πούμε, μια πολύ χοντρή ρούσα αστυνομικίνα πηδάει από γέφυρα ακινητοποιώντας το αυτοκίνητο των κακών, τα δήθεν αστεία με πέη, αλλήθωρα βλέμματα και έθνικ ιδιαιτερότητες δίνουν και παίρνουν. Οι δε σκηνές αυτοκινητοκυνηγητών στο κέντρο και τα παραλιακά πέριξ της Μασσαλίας είναι κακομονταρισμένες και κλισέ –κι ας μοιάζει φυσιογνωμικά ο Γκασταμπίντ με γάλλος ξάδελφος του Βιν Ντίζελ… Ο καραμέτριος σκηνοθέτης πρωταγωνιστεί ως παριζιάνος σούπερ μπάτσος, Σιλβάν Μαρό, που τρώει δυσμενή μετάθεση στη δημοτική αστυνομία της Μασσαλίας. Εκεί, υπό τις ευλογίες του φαφλατά δημάρχου (Φαρσί) ενσωματώνεται σε ομάδα βλαμμένων, αστοιχείωτων δημοτικών αστυνομικών, για να τσακώσουν ιταλό γκάνγκστερ (Εσπόζιτο) που ετοιμάζεται να κλέψει βαρύτιμο διαμάντι.

Υποτίθεται, ότι το εύρημα της ταινίας είναι το ιδιότυπο επιχειρησιακό δίδυμο, που ο Μαρό στήνει, περίπου ερήμην του, με τον Εντί Μακλούφ (Μπενταλά), έναν μικροκλέφτη οδηγό uber, που είναι και ανηψιός του Αλάν Τρεζόρ (Μοντούτ), του μεσήλικα μαγκρέμπιου ταξιτζή της αρχικής ταινίας. Α, και υπάρχει και το γκομενικό της υπόθεσης, με την ωραία αδελφή (Ουαζανί, λαμπερή με εκείνο το υπέροχο βραχνό γέλιο) του Εντί, που εκτός από ξύπνια και ανεξάρτητη είναι και άπαιχτη μηχανικός αυτοκινήτων. Επιεικώς, τίποτα από αυτά δεν βλέπεται. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα: εκείνο το «Θα τα ξαναπούμε», που πετάει ο Ιταλός στον Μαρό στην προτελευταία σκηνή, βρωμάει και έκτο «Ταξί». Έ-λε-ος!

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες