Κινηματογράφος | Ταινίες

Νίνα , 2016 (Nina)

Id

Σκηνοθεσία
Σίνθια Μορτ
Σενάριο
Σίνθια Μορτ
Πρωταγωνιστούν
Ζόι Σαλντάνα, Ντέιβιντ Ογέλοουο, Κέβιν Μάμπο, Ρόναλντ Γκούτμαν, Τσούμα Γκολτ, Έλα Τόμας
Διάρκεια
92
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Είδος
Βιογραφικό δράμα
Πρεμιέρα
24 Μαΐου 2018

Η αυθαίρετα «ρομαντικοποιημένη» σχέση της θρυλικής Νίνα Σιμόν με τον νεαρό βοηθό-μάνατζέρ της κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής της –μαζί με σκόρπια φλασμπάκ από τη ζωή της.

Όχι τυχαία, φοβάμαι, αυτή η πρώτη ταινία της (κυρίως τηλεοπτικής) σεναριογράφου, Σίνθια Μορτ, βγαίνει στις αίθουσες δυο χρόνια μετά την κυκλοφορία της στις ΗΠΑ, και χωρίς δημοσιογραφική προβολή. Από την πολυκύμαντη ζωή και την πολυσχιδή μουσική πορεία της θρυλικής Αμερικανίδας πιανίστριας, τραγουδίστριας και συνθέτριας, Νίνα Σιμόν (1933-2003), η Μορτ εστιάζει στην τελευταία δεκαετία της ζωής της. Αυτό, από μόνο του, δεν είναι κακό. Κρίνοντας, όμως, από το σύνολο της ξένης σινεκριτικής, εκείνο που πρέπει να είναι πολύ κακό, είναι ο τρόπος που το κάνει. Καθώς κι η επιλογή της πρωταγωνίστριας... Βρισκόμαστε γύρω στα 1993 –καίτοι παίζουν φλασμπάκ από τα παιδικά χρόνια της μουσικού στη Νότια Καρολίνα, ή από την μετέπειτα ζωή της. Η Σιμόν (Ζαλντάνα, θα τα πούμε παρακάτω γι’ αυτήνανε), μετά από ένοπλη απειλή κατά του διευθυντή της δισκογραφικής της, κλείνεται σε ψυχιατρείο. Όπου γνωρίζει τον νοσοκόμο Κλίφτον Χέντερσον (Ογέλουο), τον οποίον και προσλαμβάνει ως προσωπικό βοηθό της μόλις παίρνει εξιτήριο. Όλη η υπόλοιπη ταινία καταπιάνεται με τη σχέση μεταξύ της μουσικού και του Χέντερσον, καθώς η επονομαζόμενη «αρχιέρεια της σόουλ» πίνει, καπνίζει και γίνεται ολοένα πιο αυτοκαταστροφική και δύστροπη, ενώ ο Χέντερσον προσπαθεί να την αναστήσει.

Το μείζον πρόβλημα της ταινίας είναι πως αυτή η σχέση παρουσιάζεται ως σαν να πούμε ρομαντική –δηλαδή, η Σιμόν, λέει, του την έπεσε, ο νεαρός βοηθός την απέρριψε, επέστρεψε στις ΗΠΑ (η μουσικός ζούσε μόνιμα στη Γαλλία), εκείνη τον ξάτρεξε, και ο Χέντερσον ξαναγύρισε κοντά της για να την «σώσει». Έλα όμως, που ο αληθινός Χέντερσον ήταν ανοικτά γκέι… Από την άλλη, η 39χρονη Σαλντάνα, με σκούρο μέικαπ (η Σιμόν ήταν πιο μαύρη από την ηθοποιό) και προσθετική μύτη, δεν φέρνει καθόλου στην 60-φεύγα θρυλική μουσικό. Ενώ και η επιλογή να μην ντουμπλαριστεί η φωνή της πρωταγωνίστριας καθώς ερμηνεύει εμβληματικά τραγούδια της Σιμόν –ε, δεν χρειάζεται να σας πως πόσο φάουλ είναι.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες