Κινηματογράφος | Ταινίες

Στο βαθύ γαλάζιο , 2017 (Submergence)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Βιμ Βέντερς
Σενάριο
Έριν Ντίγκναμ
Πρωταγωνιστούν
Τζέιμς ΜάκΑβοϊ, Αλίσια Βικάντερ, Αλεξάντερ Σίντιγκ, Σέλιν Τζόουνς, Ρεντά Κατέμπ, Γιανίκ Σούμαν
Διάρκεια
112
Χώρα
Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ισπανία
Είδος
Ρομαντικό δράμα
Πρεμιέρα
07 Ιουνίου 2018

Νεαρή ωκεανογράφος και βρετανός πράκτορας ερωτεύονται συθέμελα, αλλά οι τζιχαντιστές, τα θαλάσσια μυστικά, η κλιματική αλλαγή, και η… έλλειψη σήματος στο κινητό τούς σαμποτάρουν, σε αυτή την αναπάντεχα μέτρια σαλάτα.

Δεν χωράει αμφιβολία πως και ο Βέντερς, και ο ΜάκΑβοϊ και η Βικάντερ είναι ευυπόληπτοι υπηρέτες της έβδομης τέχνης. Το δε βιβλίο του Άγγλου Τζέι Εμ Λέντγκαρντ, στο οποίο βασίζεται τούτη η 24η μυθοπλασία του Βέντερς, έχει αρετές, σύμφωνα με την κριτική του Guardian (έχει κι ένα θέμα πανσπερμικής εστίασης, στο οποίο θα επανέλθουμε). Τώρα, πώς όλοι αυτοί οι αξιόπιστοι παράγοντες –συν, κάτι χαζευτικά location φωτογραφημένα σούπερ από τον Μπενουά Ντεμπί– κατάφεραν να κάνουν αυτή την ασπόνδυλη πολυσαλάτα, ένας θεός το ξέρει. Ή μάλλον, κάτι ξέρω κι εγώ... Είναι το κάκιστο σενάριο-διασκευή της Ντίγκναμ (η οποία χρεώνεται το επίσης χάλια «The Last Face») που έκανε τη ζημιά. Ε, βοήθησε λίγο και το βιβλίο, που, όπως προείπαμε, πάει να βάλει π ά ρ α πολλά καρπούζια κάτω από τη μασχάλη του, αλλά η Ντίγκναμ το αποτέλειωσε. Ο Τζέιμς Μουρ (ΜάκΑβοϊ) είναι πράκτορας της ΜΙ5. Αλλά όταν γνωρίζει την νεαρή ωκεανογράφο, Ντανιέλ Φλάντερς (Βικάντερ), σε ειδυλλιακό ξενοδοχείο των νορμανδικών παράλιων, καμώνεται τον μηχανικό ύδρευσης. Ερωτεύονται αυτοστιγμεί. Πέφτουν οι σχετικές στιγμές σαρκικής έξαψης και (κακών) αναγνωριστικών διαλόγων, πριν οι δυο εραστές χωρίσουν προσωρινά για να πάνε, εκείνη μεν σε αποστολή με βαθυσκάφος που ψάχνει την ενεργειακή πανάκεια της οικουμένης στα υπερβάθη των ωκεανών, ο άλλος δε στη Σομαλία για να ξεσκεπάσει το εκεί δίκτυο της Αλ Κάιντα. Πλην όμως, κάτι οι τζιχαντιστές που αιχμαλωτίζουν, δέρνουν και ανακρίνουν βασανιστικά τον Τζέιμς, κάτι το κινητό που δεν πιάνει στη μέση του ωκεανού, οι δυο σφόδρα ερωτευμένοι χάνουν επαφή…

Το βιβλίο του Λέντγκαρντ, ο οποίος είναι τέως πολεμικός ανταποκριτής, έχει ως πιο κεντρικό θέμα την ισλαμική τρομοκρατία στην υποσαχάρια Αφρική. Ο Βέντερς και η Ντίγκναμ επέλεξαν να επικεντρωθούν στο love story της υπόθεσης –με ολίγη οικολογικο-υπαρξιακή εσάνς. Θεωρητικά, με τέτοιο πρωταγωνιστικό δίδυμο, πολύ καλώς έκαναν. Στην πράξη, ωστόσο, ο έρως αυτός φυλλοροεί, νικημένος από ένα (οκέι, καλαίσθητο) συνονθύλευμα περιβαλλοντικών προβληματισμών, τρομοκρατικής απειλής, υποθαλάσσιας περιπέτειας –και ανύπαρκτων χαρακτήρων.  

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες