Κινηματογράφος | Ταινίες

Κρυφή συνταγή , 2017 (The Cakemaker)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ
Σενάριο
Οφίρ Ραούλ Γκράιτσερ
Πρωταγωνιστούν
Τιμ Κάλκοφ, Σάρα Άντλερ, Ζοχάρ Στράους, Ρόι Μίλερ, Σάντρα Σάντε, Στέφανι Σρέμλερ, Ελιέζερ Σιμόν
Διάρκεια
104
Χώρα
Γερμανία, Ισραήλ
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
21 Ιουνίου 2018

Νεαρός γκέι Γερμανός και φρέσκια ισραηλινή χήρα πενθούν τον ίδιο άντρα, σε αυτή την χαμηλότονη, μα γεμάτη προεκτάσεις και ατόφιο συναίσθημα πραγματεία για τον έρωτα, το φαΐ, τη θρησκεία…

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πολυπράγμονος Ισραηλινού Γκράιτσερ, δεν είναι μια ταινία για όλους. Χαμηλότονη, νατουραλιστική μα και αρτιστίκ, η ταινία χρωστάει πολλά στο στόρι της –το οποίο δεν κρίνει τους ήρωές του αφήνοντάς τους να έχουν φόβους, ελαττώματα, ακόμα και μυστικά από τον θεατή… Στο Βερολίνο, ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Όρεν (Μίλερ) γνωρίζεται με τον Τόμας (Κάλκοφ, εξαιρετικός) στο γραφικό καφέ που διατηρεί ο νεαρός Γερμανός σερβίροντας τα καταπληκτικά γλυκά που φτιάχνει μόνος του. Χωρίς ποτέ να μάθουμε αν κάποιος από τους δυο άντρες ξαναείχε ομοφυλοφιλική εμπειρία στο παρελθόν, Ισραηλινός και Γερμανός στήνουν μια βαθιά ερωτική σχέση που ανθίζει σε κάθε επαγγελματικό ταξίδι του πρώτου στην γερμανική πρωτεύουσα. Όταν, λίαν συντόμως, ο Όρεν σκοτώνεται σε τροχαίο στην Ιερουσαλήμ, ο συντετριμμένος, εσωστρεφής Τόμας αποφασίζει να βγάλει εισιτήριο άνευ επιστροφής για την ισραηλινή πρωτεύουσα… Η ηθελημένη γνωριμία του με την Ανάτ (Άντλερ, θαυμάσια), την χήρα του εραστή του, και η πρόσληψή του στο καφέ εκείνης θα πυροδοτήσουν μια σειρά από ζητήματα: θρησκευτικοδιατροφικά (τα υπέροχα μπισκότα που φτιάχνει ο Τόμας είναι, άραγε, κόσερ;), κοινωνιολογικά (ο ξένος, μπορεί να μην είναι κόσερ, αλλά όχι και να τρώει μονάχος του το Σάμπατ!), και φυσικά ερωτικά. Διότι Τόμας και Ανάτ, εκεί που πλάθουν μαζί τη ζύμη σε μια ονειρική σκηνή στην κουζίνα του καφέ, παλεύοντας ταυτόχρονα κι οι δυο με την απώλεια και την μοναξιά θα –α, δε λέω άλλο.

Το σενάριο, αναμιγνύοντας όμορφα παλιομοδίτικο μελόδραμα, συγκίνηση, σύγχρονο κοινωνιολογικό προβληματισμό, βερίστικη αφήγηση, και γαστριμαργική απόλαυση (μέσω της ωραίας φωτογραφίας του Όμρι Αλόνι), επιφυλάσσει ανατροπές. Που δεν εξωραΐζουν την αληθινή ζωή. Θαυμάσια, επίσης, η κυρίως πιανιστική μελωδική μουσική του πολυοργανίστα, Ντομινίκ Σαρπεντιέ. Βασισμένη, λέει, σε προσωπική εμπειρία του σκηνοθέτη-σεναριογράφου, η ταινία θέτει χαμηλότονα ή μεταφορικά πολλά θέματα. Κι έχει κι εξαιρετικό πρωταγωνιστή –έναν ολιγόλογο, συγκρατημένο αλλά και τόσο εύγλωττο Κάλκοφ.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες