Κινηματογράφος | Ταινίες

Το Βιβλιοπωλείο της Κυρίας Γκριν , 2017 (The Bookshop)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ιζαμπέλ Κοϊξέ
Σενάριο
Ιζαμπέλ Κοϊξέ
Πρωταγωνιστούν
Έμιλι Μόρτιμερ, Μπιλ Νάι, Πατρίσα Κλάρκσον, Χόνορ Νίφσι, Τζέιμς Λανς
Διάρκεια
108
Χώρα
Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
19 Ιουλίου 2018

Η προσπάθεια μιας χήρας να λειτουργήσει ένα προοδευτικό βιβλιοπωλείο στην αγγλική επαρχία του 1959, δοσμένη μέσα από θαυμάσιες ερμηνείες, ωραία ανασύσταση εποχής, αλλά και κάπως άνευρο σενάριο.

Η νέα ταινία της καταλανής σκηνοθέτιδας –που απέσπασε Γκόγια καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και διασκευασμένου σεναρίου– μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα της Πενέλοπι Φιτζέραλντ (1916-2000). Και η αλήθεια είναι πως ενώ η ταινία ευτυχεί σε επίπεδο ερμηνειών και καλλιτεχνικής διεύθυνσης (Γιορέτνκ Μικέλ), δεν καταφέρνει να συνεπάρει τόσο σεναριακά –ειδικά το κεντρικό ζήτημα της γοητείας/ λατρείας της έντυπης λογοτεχνίας προσεγγίζεται κάπως κοινότοπα και υποτονικά. Βρισκόμαστε στην Αγγλία του 1959. Χήρα του Πολέμου, η Φλόρενς Γκριν (Μόρτιμερ, θαυμάσια) εγκαθίσταται στην κωμόπολη Χάρντμπορο κι ετοιμάζεται να μετατρέψει σε βιβλιοπωλείο το Παλιό Σπίτι, που μόλις αγόρασε. Το σχέδιό της, όμως, προσκρούει στις βουλές της Βάιολετ Γκαμάρ (Κλάρκσον, σούπερ στη νέα της συνεργασία με την Κοϊξέ, μετά το «Μαθήματα οδήγησης»), της ισχυρής κοσμικής πρώτης κυρίας της περιοχής που θέλει να κάνει το Παλιό Σπίτι πολιτιστικό κέντρο –γενικώς και αορίστως. Μοναδικός αναπάντεχος σύμμαχος της κας Γκριν στην προσπάθειά της να ενσταλάξει ρηξικέλευθη λογοτεχνία στην κουτσομπολίστικη, συντηρητική κωμόπολη, ο Έντμουντ Μπράντις (Νάι, εξαιρετικός), ένας μοναχικός χήρος που αποστρέφεται την πολλή συνάφεια του κόσμου, αλλά λατρεύει την λογοτεχνία. Και δη, την προχώ της εποχής –«Λολίτα», «Φαρενάιτ 451», που του προμηθεύει άμεσα η Φλόρενς.

Οι (μόλις δυο) σκηνές, όπου η Φλόρενς συναντιέται με τον Μπράντις είναι σίγουρα οι καλύτερες της ταινίας –μες στην διστακτική έξαψη και την συστολή δυο μοναχικών ανθρώπων με κοινό πάθος (την λογοτεχνία) και ίσως μια (καλά κρυμμένη) ανάγκη για συντροφικότητα. Στον αντίποδα, υπάρχουν κάποιες αβλεψίες –όπως η έλλειψη τοπικής προφοράς, ειδικά στο ρόλο της μικρής υπαλλήλου-βοηθού του βιβλιοπωλείου (η 14χρονη Νίφσι που είδαμε στο «Δέκα ύποπτοι για φόνο») που μας αφηγείται ως ενήλικη την ιστορία–, καθώς και κάποιες δυσερμήνευτες επιλογές –τι ρόλο βαράει, ας πούμε, ο μπον βιβέρ που υποδύεται ο (καλός) Λανς, διόλου δεν κατάλαβα. Συνολικά, πάντως, πρόκειται για ταινία που θα αρέσει στο γυναικείο βιβλιοφάγο κοινό.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες