Κινηματογράφος | Ταινίες

Ετσι είναι η ζωή , 2017 (Le sens de la fête)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τολεντανό
Σενάριο
Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τολεντανό
Πρωταγωνιστούν
Ζαν-Πιέρ Μπακρί, Ζιλ Λελούς, Ζαν-Πολ Ρουβ, Αλμπάν Ιβανόβ, Σουζάν Κλεμάν, Ελέν Βανσέν, Γκαμπριέλ Νακάς, Μπενζαμάν Λαβέρν, Ζουντίτ Σεμλά, Εΐ Αϊνταρά
Διάρκεια
117
Χώρα
Γαλλία, Βέλγιο, Καναδάς
Είδος
Κωμωδία
Πρεμιέρα
05 Ιουλίου 2018

Ο τελειομανής ιδιοκτήτης και οι παράταιροι υπάλληλοι εταιρείας διοργάνωσης και τροφοδοσίας γάμων αντιμετωπίζουν αμέτρητα απρόοπτα στη διάρκεια γκράντε γαμήλιας δεξίωσης, σε αυτή την καλογραμμένη, λαμπρά παιγμένη πολυπρόσωπη κωμωδία.

Το σκηνοθετικό δίδυμο που έκανε… καριέρα χάρη στους πασίγνωστους «Άθικτους» επιστρέφει με μια χαμηλότονη κωμωδία πολλών προσώπωνˑ και ενός άπαιχτου πρωταγωνιστή. Ο σπουδαίος Μπακρί υποδύεται τον Μαξ Ανζελί, πολύπειρο ιδιοκτήτη εταιρείας διοργάνωσης και τροφοδοσίας γάμων. Ήδη από την πρώτη σκηνή, όπου νεαρό ζευγάρι διαπραγματεύεται-παζαρεύει πιθανές υπηρεσίες περί τον γάμο του πρήζοντας εμφανώς τους όρχεις του Μαξ, δίνεται ο γλυκόπικρα κωμικός τόνος που διατρέχει όλη την ταινία, δίπλα σε εντελώς σπλάπστικ ή επαναλαμβανόμενα κωμικά γκαγκ. Η ταινία διαδραματίζεται σχεδόν όλη στη διάρκεια γκράντε γαμήλιας δεξίωσης σε πύργο του 17ου αιώνα για τον υμέναιο του οφθαλμοφανώς υπερφίαλου Πιέρ (Λαβέρν, καλός) και της νεραϊδένιας Ελενά (Σεμλά). Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει, στη διάρκεια της μακριάς βραδιάς, τη ευγενεί φροντίδι του απίθανου σιναφιού που περιβάλλει τον Μαξ: ένας εγωπαθής ντιτζέι-τραγουδιστής (Λελούς, καλός) της τελευταίας στιγμής που δεν κωλώνει να τραγουδάει στα αλαμπουρνέζικα ιταλικά ή βραζιλιάνικα τραγούδια, η Αντέλ (Αϊνταρά), η βρωμόστομα και τσατίλα «υπαρχηγός» του Μαξ που όλο τσακώνεται, ο χαραμοφάης παρωχημένος φωτογράφος (Ρουβ) και ο πρακτικάριός του (Νακάς), ένας ερωτολαβωμένος πρώην φιλόλογος και νυν σερβιτόρος δεξιώσεων (Βανσέν Μακένγ), συν κάμποσοι άλλοι ζουμεροί δευτεροχαρακτήρες (ανάμεσά τους, μια απολαυστική Βανσέν, ως μητέρα του γαμπρού), που όλοι μαζί… φροντίζουν ώστε τίποτα να μην πάει κατ’ ευχήν –από το χαλασμένο αρνί που στέλνει με κόψιμο αρκετούς από τους (συχνά αδήλωτους) εργαζόμενους της δεξίωσης, μέχρι τα πυροτεχνήματα-πυρομαχικά, τον αυτόματο διορθωτής στο κινητό του Μαξ, ή την αξέχαστη πτήση-έκπληξη του γαμπρού.

Παράλληλα με αυτά τα απρόοπτα, ποικίλες συνειδητοποιήσεις, εξομολογήσεις, σημαντικές αποφάσεις και ερωτικά μπερδέματα των ηρώων συμπληρώνουν την εικόνα. Συγκρατημένο μα αιχμηρό χιούμορ με άφθονο κοινωνιολογικό σχολιασμό από κάτω, πολύ καλές ερμηνείες, γρήγορο μοντάζ όπου δει, και καίρια, όμορφη μουσική από τον ισραηλινό τζαζίστα, Αβισάι Κοέν, συνυπογράφουν μια ταινία που σίγουρα δεν είναι «Ιστορίες για αγρίους», η οποία, λέει, ενέπνευσε τους Νακάς-Τολεντανό, αλλά βλέπεται τουλάχιστον ευχάριστα.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες