Κινηματογράφος | Ταινίες

Όλα για τη Δόξα , 2017 (Borg VS. McEnroe)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Γιάνους Μετς
Σενάριο
Ρόνι Σάνταλ
Πρωταγωνιστούν
Σβέριρ Γκούντνασον, Σάια ΛαΜπαφ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τούβα Νοβότνι, Λέο ποργκ, Μάρκους Μόσμπεργκ, Τζάκσον Γκαν
Διάρκεια
107
Χώρα
Δανία, Σουηδία, Φινλανδία
Είδος
Βιογραφικό αθλητικό δράμα
Πρεμιέρα
23 Αυγούστου 2018

Ο θρυλικός τελικός του 1980 στο Ουίμπλντον και οι δυσδιάκριτες εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ του Σουηδού Μποργκ και του Αμερικανού ΜάκΕνρο, σε μια ενδιαφέρουσα, αλλά όχι συναρπαστική διπλή βιογραφία.

Κάποιοι θυμούνται, άλλοι απλά ξέρουν ότι το Σάββατο 5 Ιουλίου 1980, στο κεντρικό κορτ του Ουίμπλντον, έλαβε χώρα το ενδεχομένως πιο καλό και αξιομνημόνευτο ματς στην ιστορία του αθλήματος: ο 24χρονος Σουηδός, Μπγιόρν Μποργκ (ο διεθνώς άγνωστος Γκούντνασον, φτυστός ο τενίστας) διεκδικούσε τον πέμπτο σερί τίτλο του στο λονδρέζικο όπεν απέναντι στον 20χρονο Αμερικανό, Τζον ΜάκΕνρο (ΛαΜπαφ, πολύ καλός). Ο Μποργκ, ανέκφραστος και μεθοδικός, ήταν ένα τέρας ψυχραιμίας και αυτοσυγκράτησης. Ο ΜάκΕνρο, από την άλλη, ήταν ένας ταχυφλεγής φωνακλάς, που εκδηλωνόταν μαξιμαλιστικά και συνήθως απρεπώς εντός και εκτός κορτ. Ακόμη και τα μαλλιά τους ήταν διαμετρικά αντίθετα –λίγα ίσια ξανθά μαλλιά έως τους ώμους για τον Μπγιόρν, ανοικονόμητη καστανή αφάνα για τον Τζον… Η κατάληξη της 4ωρης συναρπαστικής αναμέτρησης μεταξύ των δυο τενιστών είναι φυσικά πασίγνωστη. Μολαταύτα, ο δανός σκηνοθέτης και ο σουηδός σεναριογράφος του μας επιφυλάσσουν ένα ωραία μονταρισμένο (Περ Κίρκεγκααρντ, Περ Σάντχολτ) 20λεπτο κοντά στο τέλος του φιλμ με φάσεις από το ιστορικό ματς, συνοδεία της απαραίτητης εναγώνιας μουσικής.     

Η βασική εστίαση, ωστόσο, της ταινίας αφορά τις φαινομενικά εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες των δυο πρωταθλητών. Και λέω «φαινομενικά», διότι τελικά είχαν πολλά κοινά. Μέσα, ας πούμε, από εκτεταμένα (σουηδόφωνα) φλασμπάκ ανακαλύπτουμε ότι στο ξεκίνημά του και ο Μποργκ ήταν ένα αψίκορο μειράκιο που έσπαγε ρακέτες και ξέσπαγε κατά πάντων… Και ήταν ο μειλίχιος προπονητής του, Λέναρτ Μπέργκελιν (Σκάρσγκαρντ), που του έμαθε –με κόστος ακόμη και την παροδική απόλυσή του– να διοχετεύει όλη αυτή την υπερβάλλουσα ενέργεια στο παιχνίδι του. Α, παρεμπιπτόντως, στα φλασμπάκ από τα παιδικά χρόνια του σουηδού τενίστα, τον Μποργκ υποδύεται ο Λέο Μποργκ, ο 15χρονος γιός του Μπγιόρν, που είναι επίσης ανερχόμενος σταρ της ρακέτας. Συνολικά, πάντως, η ταινία μένει πολύ μακριά από άλλες συναρπαστικές αθλητικές μονομαχίες του σελιλόιντ, σαν το πρόσφατο «Η μάχη των φύλων», ή το κορυφαίο «Rush» του μάστορα Ρον Χάουαρντ. Κρίμα, γιατί ο ΛαΜπαφ δίνει εδώ ίσως την καλύτερη μέχρι τούδε ερμηνεία του.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες