Κινηματογράφος | Ταινίες

Βάλε τη Γιαγιά στο Ψυγείο , 2018 (Metti la nonna in freezer)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τζιανκάρλο Φοντάνα, Τζουζέπε Στάζι
Σενάριο
Φάμπιο Μπονιφάτσι, Νικόλα Τζουλιάνι
Πρωταγωνιστούν
Φάμπιο Λουίτζι, Μίριαμ Λεόνε, Λουτσία Οκόνε, Μαρίνα Ρόκο, Φραντσέσκο Ντι Λέβα, Μπάρμπαρα Μπουσέ, Σούζι Λάουντε, Κάρλο Ντε Ρουτζιέρι
Διάρκεια
100
Χώρα
Ιταλία
Είδος
Ρομαντική κωμωδία
Πρεμιέρα
12 Ιουλίου 2018

Συντηρήτρια αρχαιοτήτων εξακολουθεί να ζει από την σύνταξη της… κατεψυγμένης της γιαγιάς, μέχρι που την ερωτεύεται ο πιο αδέκαστος μπάτσος οικονομικού εγκλήματος, σε αυτήν την συμπαθητικούτσικη, ιταλιάνικη λαϊκή κωμωδία.

Άκου, τώρα: η κεντρική ιδέα της… κατάψυξης ενός ηλικιωμένου συγγενή που τα κακάρωσε, με σκοπό να εξακολουθήσει να πέφτει η σύνταξη του μακαρίτη, βασίζεται σε αληθινότατο γεγονός από την αμίμητη ιταλική ειδησεογραφία. Στην ταινία ειδικότερα, η Κλάουντια (η τέως εστεμμένη ωραία, Λεόνε) είναι συντηρήτρια έργων τέχνης, αλλά έχει να πληρωθεί από το δημόσιο μήνες και μήνες. Οπότε ουσιαστικά ζει από την σύνταξη της γερμανικής καταγωγής γιαγιάς, Μπίργκιτ (Μπουσέ). Με τον ατυχή θάνατο της γιαγιάς, οι δυο χαζοβιόλες υπάλληλοι (Οκόνε και Ρόκο, ολίγον καρικατούρες) της Κλάουντια την πείθουν να βάλουν τη γιαγιά στον καταψύκτη (κάτω από τόνους τορτελίνι…), ώστε να εξακολουθήσει να τρέχει κανονικά η όλως απαραίτητη σύνταξη… Παράλληλα, γνωρίζουμε τον Σιμόνε Ρέτσια (Λουίτζι, καλός), τον πιο αδέκαστο, αδιάφθορο υπάλληλο ΣΔΟΕ στα ιταλικά χρονικά. Ο ανύπαντρος, ντροπαλός Σιμόνε ζει για τη δουλειά του, σκαρφιζόμενος ένα κάρο μεταμφιέσεις και σκηνικά, ώστε να πιάνει στα πράσα τους αμέριμνους ιταλούς πολίτες που κατακλέβουν το κράτος. Ε, κι όταν ο Σιμόνε θα γνωρίσει την ωραία Κλάουντια, μοιραία θα την ερωτευτεί ολοσχερώςˑ και θα βρεθεί, εννοείται, διχασμένος μεταξύ καθήκοντος και συναισθήματος.
Προεκτείνοντας χαριτωμένα το εκ της ειδησεογραφίας προερχόμενο εύρημα με την κατεψυγμένη γιαγιά, η ταινία μέχρι που βγάζει την μισοπαγωμένη γιαγιά στο δρόμο, πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι της, ενώ υπάρχει και χούφταλο πρώην αμόρε της Μπίργκιτ που θέλει διακαώς να δει την ζωντανή μακαρίτισσα. Ανάλαφρος ρυθμός, εξωφρενικές κορυφώσεις, ανεκδοτολογική δομή που στηλιτεύει διάφορες (πολύ γνώριμές μας) ιταλικές λοβιτούρες και πατέντες, κι ένα προβλέψιμο love story στη μέση συναποτελούν αυτήν την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία των Φοντάνα και Στάζι. Οι οποίοι, σημειώστε, είχαν πριν από λίγα χρόνια γίνει  διάσημοι χάρη σε ένα βιντεάκι τους για τον Μπερλουσκόνι που είχε γίνει viral.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες