Κινηματογράφος | Ταινίες

Κάθαρση | Η αρχή , 2018 (The First Purge)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τζέραρντ ΜακΜάρεϊ
Σενάριο
Τζέιμς ΝτεΜόνακο
Πρωταγωνιστούν
Μαρίζα Τομέι, Λεξ Σκοτ Ντέιβις, Γίλαν Νόελ, Τζόιβαν Ουέιντ, Μάγκα, Λούνα Λόρεν Βελέζ, Κρίστεν Σόλις, Ροτίμι Πολ
Διάρκεια
98
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Φανταστικού τρόμου
Πρεμιέρα
26 Ιουλίου 2018

Αφού είδαμε στις τρεις προηγούμενες ταινίες την εξέλιξη των ετήσιων πανδημικών αμόκ καθαγιασμένης βίας, ήγγικεν η ώρα να δούμε πούθε ξεφύτρωσε το φαινόμενο, σε ένα πρίκουελ χωρίς έμπνευση.

Με τον ΝτεΜόνακο, σκηνοθέτη και εμπνευστή των προηγούμενων τριών ταινιών «Κάθαρσης», να υπογράφει εδώ μόνο το σενάριο, η ταινία είναι ένα άτυπο πρίκουελ των όσων έχουμε ήδη δει. Συνελόντι ειπείν, πώς διάολο ξεκίνησε το… έθιμο, όπου άπαξ του χρόνου η αμερικανική επικράτεια παραδίδεται ηθελημένα για μια νύχτα στην ανομία, τη βία, και το έγκλημα κάθε μορφής, σε μια προσπάθεια του (συγκαλυμμένα απολυταρχικού) καθεστώτος να βγάλουν οι παρίες από μέσα τους τα βίαιά τους ένστικτα. Ε, και να ξεκληριστούν κάπως αναμεταξύ τους, οι αναλώσιμοι πτωχοί… Ε, λοιπόν, όλα ξεκίνησαν με το Πείραμα, το οποίο οργάνωσε η δρ Άπντεϊλ (Τομέι) για λογαριασμό των Νέων Εθνοπατέρων της Αμερικής (NFFA), του κυβερνώντος απολυταρχικού κόμματος, τουτέστιν. Και πάνε οι κρατικοί στο Στάτεν Άιλαντ, που είναι στο κάτω-κάτω νησί κι αν κάτι πάει στραβά θα μαζευτεί το πράμα, και προσφέρουν πέντε χιλιάρικα σε κάθε κακομοίρη (και κατά κανόνα, μαύρο) για να συμμετάσχει στο μαζικό μακελειό. Η ωραία Νία (Σκοτ Ντέιβις) είναι η ιδεολόγα ακτιβίστρια που μάχεται το Πείραμα, παρακινώντας με ντουντούκα τον κοσμάκη, «Dont Purge». Εξίσου καχύποπτος με το κυβερνητικό Πείραμα, αλλά για πιο ωφελιμιστικούς λόγους, είναι κι ο Ντμίτρι (Νόελ), ο μπεσαλής ναρκωδερβέναγας της περιοχής –και σημαδιακός πρώην της Νία. Όμως ο Αζάια (Ουέιντ), ο μικρός αδελφός της Νία, ενδίδει, και φοράει τους ειδικούς φακούς επαφής που χορηγεί το NFFA, και βγαίνει στους άγριους δρόμους για να εκδικηθεί τον Σκέλετορ (Πολ), έναν μπαρόκ ψυχάκια σε στιλ «Μαντ Μαξ», που του χαράκωσε το πρόσωπο…  

Εννοείται πως συν τω χρόνω, οι υποψιασμένοι «απέξω» του Πειράματος θα ψυλλιαστούν την πλεκτάνη που παίζεται στην πλάτη τους. Και θα αντεπιτεθούν στα μασκαρεμένα στρατά, τα οποία ρίχνουν οι ιθύνοντες στο νησί για να προβοκάρουν λίγο τη βία –οι παρίες, βλέπεις, το έχουν ρίξει στο πάρτι, το πιοτό και τη μαστούρα, αντί να αλληλοσφάζονται μανικά. Συμπερασματικά, παρά το όλο υφάκι (που πάλι αλληθωρίζει κατά Κάρπεντερ μεριά) και την δήθεν καταγγελία όσων κυοφορούνται σήμερα στις ΗΠΑ, στην πραγματικότητα η ταινία ειδωλοποιεί την μαύρη περιθωριακότητα/ παραβατικότητα –και ρίχνει διαρκώς και την σχετική ραπ, μπας και δεν το καταλάβουμε.  

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες