Κινηματογράφος | Ταινίες

Παντρέψου με, ρε Φίλε , 2017

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ταρέκ Μπουνταλί
Σενάριο
Ταρέκ Μπουνταλί, Καλέντ Αμαρά, Ναντιά Λακντάρ
Πρωταγωνιστούν
Ταρέκ Μπουνταλί, Φιλίπ Λασό, Σαρλότ Γκαμπρί, Αντί, Νταβίντ Μαρσέ, Ζιλιέν Αρουτί, Μπαγιά Μπελάλ, Φιλίπ Ντικέν, Ντουντού Μαστά
Διάρκεια
92
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Κωμωδία
Πρεμιέρα
09 Αυγούστου 2018

Μαροκινός φοιτητής παντρεύεται εικονικά τον γάλλο κολλητό του για να μην απελαθεί, σε μια στερεότυπη κωμωδία παρεξηγήσεων όπου η ομοφοβία, ο σεξισμός, και το χοντρό καλαμπούρι βασιλεύουν.

Ο Μαροκινός Γιασίν (Μπουνταλί) σπουδάζει αρχιτεκτονική στη Γαλλία. Ένα ξεγυρισμένο μεθύσι την παραμονή των πιο σημαντικών εξετάσεών του στη σχολή οδηγεί σε απουσία –και στην ανάκληση της φοιτητικής του βίζας. Αδυνατώντας να αποκαλύψει το κάζο του στην μαροκινή οικογένεια που σφόδρα θυσιάστηκε για να μπορέσει ο κανακάρης τους να σπουδάσει στη Γαλλία, ο Γιασίν αποφασίζει να παντρευτεί. Ό,τι του κάτσει σε γάλλο πολίτη… Ε, κι αυτό που τελικώς του κάθεται είναι ο Φρεντ (Λασό), ο ανεπρόκοπος, άνεργος, ετεροφυλόφιλος γείτονάς του. Ο οποίος, παρεμπιπτόντως, δεν ήθελε καν να νυμφευθεί την Λιζά (Γκαμπρί), την αληθινή γκόμενά του. Δυο στρέιτ άντρες, λοιπόν, οι οποίοι παριστάνουν το γκέι ζευγάρι προσπαθώντας να ξεγελάσουν τον κρατικό υπάλληλο (Ντικέν) που τους παρακολουθεί ασταμάτητα (από το σπίτι τυφλού γείτονα, που ενσαρκώνει ο Αρουτί). Συγχρόνως, εκτός από την Λιζά, που προφανώς δεν επικροτεί τον εικονικό γκέι γάμο του φίλου της, υπάρχει και η Κλερ (η γαλλίδα γιουτιούμπερ Αντί στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της), μια συμφοιτήτρια με την οποία φλέρταρε υποσχόμενα ο Γιασίν. Εννοείται πως θα σκάσει και η μαροκινή μαμά (Μπελάλ), ενώ για το (όποιο) ξεκάρφωμα του μετριότατου σεναρίου υπάρχει κι ένα αληθινό ζευγάρι γκέι αντρών (Μαρσέ και Μαστά) στην όλη υπόθεση.  

Το απλοϊκό καλαμπούρι της γνωστής τηλεοπτικής τριάδας Λασό-Μπουνταλί-Αρουτί, που γευτήκαμε πέρυσι το καλοκαίρι στο σουξεδιάρικο «Άλλοθι για παντρεμένους», έχει κι εδώ το πάνω χέρι –μαζί με το γρήγορο κοφτό μοντάζ (Αντουάν Βαρέιγ). Γκαγκ και ατάκες υποτίθεται πως στηλιτεύουν τα στερεότυπα που κυκλοφορούν μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών για τους ομοφυλόφιλους ομόφυλούς τους (ούτε καν…), ενώ και η μαροκινή παράμετρος επίσης προσεγγίζεται αποκλειστικά μέσα από έθνικ κλισέ και βολικές ωραιοποιήσεις. Κι όλα αυτά να υπηρετούνται ερμηνείες που δεν τις λες και μπριλάντε… Μοναδική εξαίρεση, ο ξινοδιδακτικός μαροκινός γραφειοκράτης που υποδύεται ο Φατσά Μπουγιαχμέντ στις δυο-τρεις σκηνές του.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες