Κινηματογράφος | Ταινίες

Γλυκιά Πατρίδα , 2017 (Sweet Country)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ουόργουικ Θόρντον
Σενάριο
Ντέιβιντ Τράντερ, Στίβεν ΜακΓκρέγκορ
Πρωταγωνιστούν
Χάμιλτον Μόρις, Σαμ Νιλ, Μπράιαν Μπράουν, Νατάσια Γκόρι-Φέρμπερ, Γιούεν Λέζλι, Τρεμέιν Ντούλαν, Σανίκα Κόουλ, Ματ Ντέι
Διάρκεια
113
Χώρα
Αυστραλία
Είδος
Δραματικό γουέστερν
Πρεμιέρα
13 Σεπτεμβρίου 2018

Εξαιρετική φωτογραφία, καλές ερμηνείες, και ισορροπία μεταξύ καταγγελίας και καταγραφής, σε μια ιστορία για την ρατσιστική αποικιοκρατία που «αναμόρφωσε» την αφιλόξενη αυστραλιανή ενδοχώρα στις αρχές του 20ού αιώνα.

Τούτη η ουσιαστικά δεύτερη μυθοπλασία του Αυστραλού Θόρντον δικαιώνει απόλυτα την βράβευσή του με Χρυσή Κάμερα (καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη), στις Κάννες πριν από σχεδόν 10 χρόνια. Συνδυάζοντας δεξιοτεχνικά κώδικες του κλασικού γουέστερν με υπόκωφο κοινωνικοπολιτικό σχολιασμό για τον αποικιοκρατικό ρατσισμό που λουφάζει στα θεμέλια της πατρίδας του, ο 48χρονος δημιουργός επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του στην αραιοκατοικημένη, ερημώδη καρδιά της Βόρειας Επικράτειας. Και αναλαμβάνοντας ο ίδιος την διεύθυνση φωτογραφίας καταφέρνει να αναδείξει το άγριο φυσικό τοπίο σε συμπρωταγωνιστή της ταινίας του. Δεδομένου δε ότι η μουσική υπόκρουση απουσιάζει ολοσχερώς, η εικόνα χρίζεται βασικό (και πολύ δυνατό) όχημα της αφήγησης. Είναι 1929, και ο Σαμ (θαυμάσιος, ο πρωτοεμφανιζόμενος Μόρις), ένας μεσήλικας αυτόχθονας, ζει και δουλεύει στην κτηνοτροφική μονάδα του ιεροκήρυκα Φρεντ Σμιθ (Νιλ, καλός), ενός από τους λίγους επήλυδες που δείχνει σεβασμό στους «απολίτιστους» Αβορίγινες. Όταν ο Χάρι Μαρτς (Λέζλι), ένας αψίκορος, αλκοολικός βετεράνος του Μεγάλου Πολέμου, εγκαθίσταται σε γειτονική φάρμα, ο Σμιθ του δανείζει τον Σαμ, την γυναίκα του, Λίζι (Γκόρι-Φέρμπερ) και την ανεψιά τους, για να τον βοηθήσουν στα χειρωνακτικά. Ο βιασμός, όμως, της Λίζι από τον κρετίνο Μαρτς, καθώς και ένα περιστατικό με άλλον «δανεικό» Αβορίγινα, θα φέρουν τον μειλίχιο Σαμ στο σημείο να πυροβολήσει θανάσιμα έναν λευκό –πράγμα ανήκουστο για την εποχή.     

Η καταδίωξη του Σαμ και της Λίζι από ομάδα πολιτών με επικεφαλής τον σκληρό τοπικό αρχιφύλακα (Μπράουν, καλός), καθώς και η αυτοσχέδια δίκη λίγο πριν το φινάλε, κορυφώνουν εντυπωσιακά την άνιση αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαίων αποίκων και των γηγενών, καθώς οι πρώτοι τσαλαπατώντας τον πολιτισμό των δεύτερων εγκαθιδρύουν με συνοπτικές διαδικασίες το δικό τους χρηστό κοινωνικό σύστημα (εξαιρετική η διπλή «χρήση» ενός σχοινιού που εικονογραφεί αυτήν ακριβώς την μετάβαση). Ο Θόρντον διανθίζει την αφήγηση με αποκαλυπτικά φλασμπάκ, αποφεύγει στερεοτυπικές απλοποιήσεις και χτίζει μεστούς χαρακτήρες κι από τις δυο πλευρές του αυστραλιανού δράματος. Α, το δε στόρι βασίζεται σε αληθινό περιστατικό της δεκαετίας του 1920.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες