Κινηματογράφος | Ταινίες

Searching , 2018

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ανίς Τσαγκάντι
Σενάριο
Ανίς Τσαγκάντι, Σεβ Οχάνιαν
Πρωταγωνιστούν
Τζον Τσο, Ντέμπρα Μέσινγκ, Τζόζεφ Λι, Μισέλ Λα, Σάρα Σον
Διάρκεια
102
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Θρίλερ μυστηρίου
Πρεμιέρα
27 Σεπτεμβρίου 2018

Ρηξικέλευθο: η εξαφάνιση μιας 16χρονης και η προσπάθεια του χήρου πατέρα της να την εντοπίσει, δοσμένες αποκλειστικά μέσα από εφαρμογές/ συνομιλίες/ σερφάρισμα στον υπολογιστή, ή γενικότερα μέσα από οθόνες.

Όποιος δει την ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Τσαγκάντι μάλλον αποκλείεται να την ξεχάσει. Όχι επειδή αυτό που αφηγείται είναι πρωτόφαντο (κάθε άλλο), αλλά επειδή ο τρόπος που το αφηγείται είναι αδιαμφισβήτητα ρηξικέλευθος, μοναδικός, ολοκαίνουριος. Το στίγμα δίνεται ήδη από τον πρόλογο, όταν μέσα από τα γοργομονταρισμένα (υπέροχη δουλειά των Ουίλ Μέρικ και Νικ Τζόνσον) πηγαινέλα του κέρσορα στην οθόνη ενός υπολογιστή –καθώς σύρει/ ανακυκλώνει/ σώζει/ οργανώνει αρχεία με οικογενειακά βίντεο, φωτογραφίες, excel, ή έγγραφα– εγκαθιδρύεται η ιστορία της οικογένειας Λι από το Σαν Χοζέ της Καλιφόρνια: ο πατέρας Ντέιβιντ (Σο, πολύ καλός), η μοναχοκόρη Μάργκοτ (Λα), και η μητέρα (Σον), η οποία πέθανε πρόσφατα από λέμφωμα. Και μετά, περνάμε στο σήμερα. Πάντα και αποκλειστικά μέσα από την οθόνη του υπολογιστή –και προς το τέλος, και μέσα από κάμερες ασφαλείας. Η 16χρονη πια Μάργκοτ μιλάει με τον μπαμπά της στο Facetime –μελετάει βιολογία στο σπίτι μιας φίλης, θα αργήσει να γυρίσει. Ε, δεν θα γυρίσει ποτέ. Αρχίζει, λοιπόν, ο Ντέιβιντ να την ψάχνει. Τηλεφωνήματα (πάντα ιντερνετικά) με τον αδελφό του (Λι), με την αστυνομικίνα (Μέσινγκ) που αναλαμβάνει με μεγάλη ζέση την υπόθεση εξαφάνισης της μικρής, μηνύματα στο Messenger σε φίλους της κόρης. Τίποτα… Και μετά, πιάνει ο δύστυχος πατέρας τον υπολογιστή της κόρης… Νέοι κωδικοί πρόσβασης, και κατάδυση στο Facebook, στο Instagram, στο Tumblr της κόρης –αργότερα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, στο Google Earth… Πόσα λίγα ήξερε, αλήθεια, ο Ντέιβιντ για την κόρη του…  

Είναι πέραν περιγραφής πόσο σασπένς ξεπηδάει από μια ξερή οθόνη, καθώς η έρευνα του πατέρα (και της αστυνομικού) πασχίζει να ανακαλύψει τι συνέβη στην Μάργκοτ. Βέβαια, όταν τελικά φτάσουμε στην αλήθεια –καταφεύγοντας και σε Έκτακτα Δελτία τηλεοπτικών καναλιών, αλλά πάντα μέσα από την οθόνη του υπολογιστή– προκύπτει ένα κάποιο ξενέρωμα, κουσούρι που χαρακτηρίζει, άλλωστε, πολλές ταινίες αστυνομικού μυστηρίου. Δεν πειράζει. Το ότι ο πρωτάρης Τσαγκάντι κατάφερε να φτιάξει μια κανονική ταινία –με χαρακτήρες, αγωνία, ανατροπές– κινούμενος αποκλειστικά μέσα στις δεσμευτικές ίντσες μιας κομπιουτερίστικης οθόνης είναι από μόνο του επίτευγμα.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες