Κινηματογράφος | Ταινίες

Περίπτωση συνείδησης , 2017 (Bedoune tarikh, bedoune ema)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Βαχίντ Τζαλιλβάντ
Σενάριο
Αλί Ζαρνεγκάρ, Βαχίντ Τζαλιλβάντ
Πρωταγωνιστούν
Αμίρ Αγκχαέ, Ναβίντ Μοχαμαντζαντέχ, Χεντιγέ Τεχρανί, Ζακιγιέ Μπεχμπαχανί, Σαΐντ Νταχ, Αλιρεζά Οσταντί
Διάρκεια
104
Χώρα
Ιράν
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
04 Οκτωβρίου 2018

Το δράμα ενός ιατροδικαστή που πιστεύει ότι ευθύνεται για τον ξαφνικό θάνατο ενός παιδιού αποκαλύπτει παθογένειες της ιρανικής κοινωνίας και ατομικές οδύσσειες σε αυτή την στιβαρά σκηνοθετημένη και παιγμένη ταινία.

Μια νύχτα, οδηγώντας, ο ιατροδικαστής Καβέ Ναριμάν (Αγκχαέ), αναγκάζεται να κάνει ελιγμό για να αποφύγει παράτολμο οδηγό, με συνέπεια να χτυπήσει ένα «οικογενειακό» μηχανάκι. Ο οδηγός-πατέρας, Μούσα (Μοχαμαντζαντέχ, εξαιρετικός), η μαυροκουκουλωμένη σύζυγος, Λεϊλά (Μπεχμπαχανί) και η κόρη δεν έχουν πάθει τίποτα από την πτώση του δίκυκλού τους. Ο 8χρονος Αμίρ Αλί, όμως, σα να ζαλίζεται κάπως… Αποφασίζεται να μην ειδοποιήσουν την τροχαία (ο Ναριμάν έχει ληγμένη ασφάλεια αυτοκινήτου και δεν θέλει να μπλέξει…), ο ιατροδικαστής τους λέει να πάνε στο νοσοκομείο για τον μικρό καλού-κακού, τους δίνει και 200 ριάλ, έτσι, για την ψυχική οδύνη. Δυό μέρες αργότερα, μεταξύ των πτωμάτων που καταφθάνουν στο νεκροτομείο είναι κι εκείνο του μικρού Αμίρ Αλί. Την νεκροψία πραγματοποιεί μια συνάδελφος (Τεχρανί) του Ναριμάν –και ως αιτία θανάτου προσδιορίζεται αλλαντίαση. Κι ενώ ο Μούσα –στην μακράν πιο συγκλονιστικά δυνατή σκηνή της ταινίας– πηγαίνει σε άθλιο εκτροφείο πουλερικών να ζητήσει τα ρέστα από τον εργάτη που του πούλησε τα επιλήψιμα κοτόπουλα που ίσως σκότωσαν το αγοράκι του, ο ιατροδικαστής βουλιάζει στις τύψεις: μήπως, παρά τη δηλητηρίαση, η άμεση αιτία θανάτου ήταν κάποιο αυχενικό τραύμα που προκάλεσε η πτώση του δίκυκλου στον άτυχο Αμίρ Αλί;

Καίτοι υπάρχουν κάποια σεναριακά κενά –γιατί, ξερωγώ, τέτοια πρεμούρα του ιατροδικαστή να βάλει το κεφάλι του και την καριέρα του στον ντορβά, αφού το αγόρι θα πέθαινε έτσι κι αλλιώς από αλλαντίαση; Ή τι είδους σχέση έχει ο ιατροδικαστής με την καπάτσα συνάδελφό του;– η ταινία, βραβευμένη και στη Βενετία και στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτει με εντυπωσιακό τρόπο τη συλλογική ενοχή της σύγχρονης ιρανικής κοινωνίας που λειτουργεί εκούσα άκουσα στα όρια της παρανομίας, της πατέντας και της λαμογιάς. Κορυφαίο, όμως, ατού της ταινίας είναι οι ερμηνείες, που για πολλοστή φορά σε περσικό φιλμ εντυπωσιάζουν με την απόλυτη φυσικότητά τους.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες