Κινηματογράφος | Ταινίες

Alpha , 2018

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Άλμπερτ Χιούζ
Σενάριο
Ντανιέλε Σεμπάστιαν Βίντενχαουπτ
Πρωταγωνιστούν
Κόντι Σμιτ-ΜακΦι, Γιοχάνες Χάουκουρ Γιοχάνεσον, Λέονορ Βάρελα, Μάρσιν Κόβαλτσικ, Γιένς Χούλτεν, Νατάσια Μάλτε
Διάρκεια
96
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Περιπέτεια
Πρεμιέρα
11 Οκτωβρίου 2018

Προϊστορικός νεαρός τραυματίζεται, αλλά καταφέρνει να επιβιώσει εξημερώνοντας τον πρώτο λύκο στην κυνική ιστορία της ανθρωπότητας, σε αυτή την γλυκανάλατα πλαδαρή ταινία με την ωραία φωτογραφία.

Περίπου 20.000 χρόνια πριν, κάπου στην Ευρώπη των προγόνων Κρο-Μανιόν, ο Κέντα (ο Σμιτ-ΜακΦι του «Slow West»), γιός του αρχηγού (Γιοχάνεσον), μα ολίγον κότα στα κακοτράχαλα κυνηγετικά καθήκοντα που καλείται για πρώτη φορά να υπηρετήσει απέναντι σε θηριώδεις βίσωνες, πέφτει σε απρόσιτο γκρεμό. Με οδυρμούς πατέρας και λοιποί συν-κυνηγοί εγκαταλείπουν τον τραυματισμένο νεαρό… Ο Κέντα, όμως, όχι μόνο θα σωθεί (χάρη σε γκράντε καιρική απιθανότητα) και θα επιβιώσει, αλλά θα εξημερώσει πρόχειρα και τον πρώτο λύκο στην ιστορία του ανθρώπινου είδους, οπισθογραφώντας έτσι την μακραίωνη φιλία σκύλου και ανθρώπου. Αν εξαιρέσει κανείς την φωτογραφία (Μάρτιν Γκσλαχτ), που κατά στιγμές συλλαμβάνει υπέροχες εικόνες βγαλμένες ντουγρού από αρτιστίκ φυσιολατρικό ντοκιμαντέρ, η ταινία καρκινοβατεί σπουδαιοφανώς μεταξύ δήθεν βαρβάτου ρεαλισμού και γλυκανάλατου δράματος ενηλικίωσης. Εξωτερικά, ας πούμε, η ταινία καμώνεται πως υιοθετεί μια ρεαλιστική, μη ωραιοποιημένη εκδοχή της ζωής των διπόδων εκείνης της σκληρής εποχής. Ναι, αλλά οι μαμάδες εκείνων των προϊστορικών ανθρώπων ήταν, άραγε, τόσο υπερπροστατευτικές και ευσυγκίνητες, σαν την μάνα (Μάλτε) του φοβιτσιάρη Κέντα; Και τέλος πάντων, όταν ένας Κρο-Μανιόν ήθελε να βουτήξει να πλυθεί σε μια λίμνη, φορούσε, καλέ, δερμάτινο βρακί σαν τον νεαρό πρωταγωνιστή;

Δίπλα στα ψηφιακά εφέ (με θεαματικά τοπία, ζώα, ή φυσικά φαινόμενα), η ταινία ρίχνει και ολίγον από επιβίωση τύπου «Η επιστροφή», ενώ οι ελάχιστοι διάλογοι διεξάγονται σε γλωσσικό ιδίωμα, το οποίο επινόησαν, λέει, οι δημιουργοί της ταινίας –και φαντάζει επίσης ψεύτικο, ειδικά στην προφορά, που διαφέρει αισθητά από ηθοποιό σε ηθοποιό… Τελικά, το πιο πειστικό στοιχείο είναι ο Τσακ, το πεντάχρονο τσεχοσλοβακικό λυκόσκυλο που ενσαρκώνει τον Άλφα, τον λύκο που έγινε σκυλάκι. Όλα τα υπόλοιπα θα θέλξουν μόνο (κάποια) 13χρονα.        

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες