Κινηματογράφος | Ταινίες

Ανάσα Ελευθερίας , 2018 (Andið eðlilega)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ίσολντ Ιγκαντότιρ
Σενάριο
Ίσολντ Ιγκαντότιρ
Πρωταγωνιστούν
Κριστίν Θόρα Χαραλντσντότιρ, Μπαμπέτιντα Σάτζο, Πάτρικ Νέκβι Πέτουρσον, Μπράγκι Άρνασον, Θόρστεϊν Μπάχμαν
Διάρκεια
95
Χώρα
Βέλγιο, Ισλανδία, Σουηδία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
22 Νοεμβρίου 2018

Μια ξεσπιτωμένη νεαρή Ισλανδή και ο ανήλικος γιός της τακιμιάζουν με αφρικανή πρόσφυγα σε ένα γλυκόπικρο δράμα κοινωνικού ρεαλισμού με φόντο μια γκρίζα Ισλανδία και με υπέροχη μουσική υπόκρουση.

Πολυβραβευμένη για τα μικρομηκάδικα φιλμ της, η 43χρονη Ιγκαντότιρ ντεμπουτάρει στην μεγάλου μήκους μυθοπλασία με ένα καλοστημένο νταρντενικό δράμα με θεοεπίκαιρο προβληματισμό, αλλά και μια υποψία χιούμορ στα μετόπισθεν. Με φόντο μια μολυβένια και καθόλου τουριστική Ισλανδία, γνωρίζουμε την Λάρα (Χαραλντσντότιρ, πολύ καλή), νεαρή μικροκαμωμένη άνεργη που ζει σε λαϊκή πολυκατοικία με τον Έλνταρ (Πέτουρσον, φυσικότατος ο μικρός), τον οκτάχρονο γιό της. Μέσα από αμελητέες μικροσκηνές μαθαίνουμε –ή καλύτερα, συνάγουμε– πέντε πράγματα για την ηρωίδα μας: έχει μια μάνα στη Νορβηγία, είχε προβλήματα με την επιμέλεια του Έλνταρ αλλά και με ναρκωτικά, φασώνεται με την σαφώς πιο εύπορη μαμά ενός φίλου-συμμαθητή του γιού της, κι επιδεικνύει πεισματάρικη απροθυμία να δεχτεί τη βοήθεια του κράτους ή των συμπολιτών της. Ευτυχώς, γίνεται δεκτή ως μαθητευόμενη στον έλεγχο διαβατηρίων του κεντρικού αεροδρομίου της χώρας. Αμισθί, προς το παρόν –εξού και λίαν συντόμως της κάνει έξωση ο σπιτονοικοκύρης της… Σε μια από τις κάμποσες όμορφες ανθρώπινες πινελιές (που χτίζουν αληθοφανείς χαρακτήρες), η μαμά Λάρα «πουλάει» στον γιό της το γεγονός ότι εφεξής θα κοιμούνται στο παλιό κόκκινο αυτοκίνητό τους, ως μυστική περιπέτεια…

Ηχεί πρωτάκουστο, αλλά η Ισλανδία, ως άλλη Παλαιοκώσταινα, είναι πολυσύχναστο πέρασμα για προσφυγομετανάστες που θέλουν να φτάσουν στον Καναδά. Ταμάμ η περίπτωση της Ατζά (Σάτζο, θαυμάσια), μια Αφρικανής που επιχειρεί να φύγει για την χώρα του Τριντό με πλαστό γαλλικό διαβατήριο. Η μαθητευόμενη-γάτα, όμως, το επισημαίνει αμέσως στον απρόσεκτο συνάδελφο-εκπαιδευτή… Μην πούμε περισσότερα, αλλά οι τύχες αυτών των δυο ανέστιων γυναικών θα σμίξουν, μεταξύ τους θα αναπτυχθεί μια σχέση αλληλοϋποστήριξης –και δεν είναι μόνο η Αφρικανή που χρειάζεται βοήθεια… Αποφεύγοντας ολότελα το μελόδραμα, και με πολύτιμο συνοδοιπόρο την θαυμάσια μουσική του Γκίσλι Γκάλντουρ, η Ιγκαντότιρ ξετυλίγει μια όμορφη (ίσως, ελαφρώς εξιδανικευμένη) ανθρώπινη ιστορία που ανατρέπει στερεότυπα –και αφήνει μια αισιόδοξη επίγευση.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες