Κινηματογράφος | Ταινίες

Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς , 2018 (The Eyes of Orson Welles)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μαρκ Κάζινς
Σενάριο
Μαρκ Κάζινς
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
115
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Είδος
Ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα
06 Δεκεμβρίου 2018

Συναρπαστική, λαμπρά δομημένη, κι εντελώς πρωτότυπη ταινία τεκμηρίωσης που παίρνοντας λατρευτική θέση ψυχογραφεί/ βιογραφεί τον Ουέλς με όχημα τα εκατοντάδες πρόχειρα, μα εξαιρετικής ευγλωττίας σκίτσα του μυθικού κυρίου Όρσον.

Πολλοί ντοκιμαντερίστες διατείνονται πως είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι, παρατηρητές κι όλα τα αμέτοχα συναφή. Στην πραγματικότητα, βέβαια, κι αυτοί, όπως κι όλοι, θέλοντας και μη εκφέρουν άποψη με όσα επιλέγουν να αφηγηθούν, να φιλμάρουν, να μοντάρουν, να παρουσιάσουν, να αποσιωπήσουν… Ο πολυβραβευμένος εικονοκλάστης Βορειοϊρλανδός Κάζινς δεν χάνει τον χρόνο του/ μας με τέτοιες αυταπάτες. Ο Κάζινς τον Όρσον Ουέλς τον λατρεύει. Τελεία και παύλα. Μας το υπενθυμίζει, κάνει λιανά, και ψιθυρίζει κάθε δυο-τρία λεπτά της σφιχτής, ψαγμένης του αφήγησης. Και μάλιστα, αυτοπροσώπως, αφού, σε μια υπέροχη κίνηση-ματ που του βγήκε 1000%, είναι ο ίδιος ο Κάζινς ο… επίμονος αφηγητής με την θελκτική ιρλανδέζικη προφορά, που ψυχογραφεί λατρευτικά τον ιδιοφυή σκηνοθέτη-σεναριογράφο-ηθοποιό-παραγωγό- ραδιοφωνατζή, μέσα από εκατοντάδες –και εν πολλοίς άγνωστα– βιαστικά, όμορφα σκίτσα που ο Ουέλς παρήγαγε περίπου συνέχεια από τα 12 του. Στο φιλμ, οι περισσότερες διαπιστώσεις/ απορίες/ εικασίες του Κάζινς για δημιουργικά, βιογραφικά, ή υπαρξιακά ζητήματα περί τον Ουέλς διατυπώνονται υπό μορφή ευθείας, συχνά πολύ προσωπικής ερώτησης. Σαν να περιμένει πραγματικά απάντηση από τον Όρσον.

Με όχημα έναν απερίγραπτο πλούτο σκίτσων –τα οποία του εμπιστεύτηκε η μικρή κόρη του Όρσον, Ρεμπέκα, μια γοητευτικά εξωστρεφής 60άρα που εμφανίζεται στο ντοκιμαντέρ–, ο Κάζινς επιχειρεί να δει τον κόσμο μέσα απ’ τη ματιά του Ουέλς-σκιτσογράφου. Βρίσκει θαυμαστούς παραλληλισμούς μεταξύ σκίτσων κι εμβληματικών πλάνων από θρυλικές ταινίες του. Εντοπίζει εκλεκτικές συγγένειες κι ασυνείδητες επιρροές ανάμεσα σε εμβληματικά κιαροσκούρο σκηνικά που δημιούργησε ο Ουέλς και τόπους που σφράγισαν τη ζωή του (Ιρλανδία, Ισπανία, Παρίσι, Αριζόνα, η γενέθλια Κενόσα του Ουισκόνσιν). Η παρατηρητικότητα και η δημιουργική φαντασία που επιδεικνύει ο Κάζινς στις αναγωγές και τους συσχετισμούς του είναι όντως αξιοθαύμαστες. Διαρθρώνοντας το υλικό του σε πέντε τιτλοφορούμενα κεφάλαια κι ανατρέχοντας διαρκώς σε σκίτσα με κάρβουνο, σκίτσα με μελάνι, σκίτσα με μολύβι, με νερομπογιές ο Κάζινς παραδίδει ένα συμπαγές, ελκυστικό κι αναντίρρητα πρωτότυπο πορτρέτο του (λατρευτού) Όρσον.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες