Κινηματογράφος | Ταινίες

Ο Ένοχος , 2018 (Den skyldige)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Γκούσταφ Μέλερ
Σενάριο
Γκούσταφ Μέλερ, Εμίλ Νίγκααρντ Άλμπερτσεν
Πρωταγωνιστούν
Γιάκομπ Σέντεργκρεν, Τζέσικα Ντινάγκε, Όμαρ Σαργκάουι, Γιόχαν Όλσεν, Γιάκομπ Λόμαν
Διάρκεια
85
Χώρα
Δανία
Είδος
Δραματικό θρίλερ
Πρεμιέρα
27 Δεκεμβρίου 2018

Ένας (μεπτός) τηλεφωνητής της άμεσης δράσης, ένα θύμα ενδοοικογενειακής απαγωγής, και η τηλεφωνική γραμμή ανάμεσά τους οριοθετούν αυτό το ολιγάνθρωπο, σφιχτό, εξαιρετικά δομημένο ψυχο-αστυνομικό θρίλερ με τον θαυμάσιο πρωταγωνιστή.

Τι ωραίο ντεμπούτο για τον 30χρονο Σουηδό! Ένα σφιχτοδεμένο, πανέξυπνο και καλοεκτελεσμένο θριλερικό σόλο, που έχει σαρώσει βραβεία κοινού σε κάμποσα φεστιβάλ (και στη Θεσσαλονίκη), βρίσκεται ήδη στη μικρή λίστα με τις εννιά επικρατέστερες ταινίες για το ξενόγλωσσο Όσκαρ του ’19 –και πάει ντουγρού για χολιγουντιανό ριμέικ, αν με ρωτάτε. Η συμπαγής διάρκεια του φιλμ ξετυλίγεται αποκλειστικά μέσα σε δυο συγκοινωνούντα ψευτοδωμάτια στο νυχτερινό τηλεφωνικό κέντρο στην Άμεση Δράση της δανέζικης αστυνομίας. Παρακολουθούμε, συχνά μέσα από καθηλωτικά γκροπλάν, αποκλειστικά τον Άσγκερ Χολμ (Σέντεργκρεν, εξαιρετικός), πρώην αστυνομικό υποβιβασμένο δυσμενέστατα σε τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης, να απαντάει σε κλήσεις πολιτών με αιτήματα ποικίλης σπουδαιότητας. Πάνω που ο Άσγκερ γλάρωνε, ανάβει το μπάζερ-λαμπάκι και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι η Ίμπεν (Ντινάγκε, πολύ καλή και μόνο μέσω φωνής), μια τρομοκρατημένη γυναίκα που, όπως θα αποδειχτεί μέσα από την ωραία «τηλεφωνική» κλιμάκωση του σεναρίου, έχει απαχθεί από τον βίαιο άντρα της, κι είναι αιχμάλωτη σε κινούμενο όχημα προς άγνωστη κατεύθυνση –και με δυο μωρά παιδιά μόνα στο σπίτι… Ο Άσγκερ, που λόγω πρότερης αστυνομικής θητείας αμέσως την ψυλλιάζεται την σοβαρή, επείγουσα περίπτωση, αποδύεται σε έναν τηλεφωνικό αγώνα να σώσει την γυναίκα. Έναν αγώνα που εμείς παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο –και με κομμένη την ανάσα.  

Το μαγκιώρικο σενάριο καταφέρνει να λειτουργήσει ταυτόχρονα σε δυο επίπεδα: του κλειστοφοβικού θρίλερ αγωνίας περί την απαγωγή, και του καθηλωτικού ψυχογραφήματος του τηλεφωνητή. Διότι ο Άσγκερ –που στις πρώτες κλήσεις τον έχουμε καταλάβει τι κουμάσι είναι, με κάτι οριακά απρεπείς ατάκες που πετάει σε «επειγόμενους» πολίτες στην άλλη άκρη της γραμμής– έχει μυστικά και τραύματα. Και ο παρορμητικός τρόπος με τον οποίον αντιδρά υπό πίεση, είναι κάτι που έχει ήδη πληρώσει... Υπό την έννοια της χωροχρονικής στενότητας της αφήγησης, η ταινία θυμίζει το επίσης σούπερ «Σε λάθος χρόνο», αν και εκείνο ήταν ακόμη πιο σκληροπυρηνικό, αφού διαδραματιζόταν όλο μέσα στο κινούμενο SUV του μοναδικού εικονιζόμενου ήρωα. Σ’ αυτήν, βλέπουμε στο φόντο, ή ακούμε off τους συναδέλφους του Άσγκερ στο παραδιπλανό τηλέφωνο. Το οποίο τηλέφωνο –επίσης κοινό σημείο με την ταινία του Νάιτ– παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό, αφού ουσιαστικά μέσα από τηλεφωνήματα προωθείται η ψυχοβγαλτική δράση. Κι εδώ, σ’ αυτό το πολύ πετυχημένο ηχητικό σύμπαν που καλεί τον θεατή να επιστρατεύσει την φαντασία του για να ολοκληρώσει την εικόνα, η συμβολή του μοντέρ ήχου, Όσκαρ Σκρίβεν, είναι καθοριστική. Δείτε το.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες