Κινηματογράφος | Ταινίες

Escape Room , 2019

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Άνταμ Ρόμπιτελ
Σενάριο
Μπράτζι Σουτ, Μαρία Μέλνικ
Πρωταγωνιστούν
Τέιλορ Ράσελ, Λόγκαν Μίλερ, Ντέμπορα Αν Ουόλ, Τζέι Έλις, Τάιλερ Λαμπάιν, Νικ Ντοντάνι, Γιόρικ Φαν Βαγκενίνγκεν, Άνταμ Ρόμπιτελ
Διάρκεια
99
Χώρα
Νότια Αφρική, Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Θρίλερ φαντασίας
Πρεμιέρα
03 Ιανουαρίου 2019

Έξι άγνωστοι, παγιδευμένοι όλοι μαζί σε κάτι υψηλής τεχνολογίας θανατηφόρα Δωμάτια Απόδρασης, πασχίζουν να μείνουν ζωντανοί και να ξεφύγουν, σε αυτή την συμπαθητικά γυρισμένη, αλλά υπέρμετρα… μυστικοπαθή ταινία αγωνίας.

Η καινούρια ταινία σκηνοθέτη του «Παγιδευμένη ψυχή: Το τελευταίο κεφάλαιο» επενδύει σε ψυχαγωγικό τρεντ της τελευταίας δεκαετίας, στήνει πάνω του ένα αποδεκτό θρίλερ φαντασίας, και αφήνει την όποια εξήγηση γι’ αυτό που μόλις είδαμε στο ξεκάθαρα εξαγγελόμενο σίκουελ… Μαγκιά, κι έτσι. Το ψυχαγωγικό τρεντ, που φιγουράρει και στον τίτλο, είναι φυσικά τα Δωμάτια Απόδρασης (Escape Rooms, ντε). Έξι άγνωστοι και πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι, τους οποίους γνωρίζουμε ακροθιγώς στην αρχή της ταινίας, προσκαλούνται από την μεγαλοεταιρεία «αποδράσεων» Minos (η πρόσκληση είναι κάτι κύβοι-σπαζοκεφαλιά) στο πολυώροφο κτίριό της∙ κι αυτοί, πάνε. Είναι η πανέξυπνη μα ντροπαλή φοιτήτρια, Ζόουι (Ράσελ), ο μανιακός βιντεοπαιχνιδιών και γρίφων, Ντάνι (Ντοντάνι), ο ευκατάστατος 30άρης Τζέισον (Έλις), υπεροπτικό μεγαλοστέλεχος επενδυτικής εταιρείας, η Αμάντα (Ουόλ), μια ολίγον τσαντίλας απόστρατη του Ιράκ, ο εμποροϋπάλληλος και αρκούντως χύμα, Μπεν (Μίλερ), και τέλος ο Μάικ (Λαμπάιν), ένας «κανονικός» οικογενειάρχης γύρω στα 40. Πολύ σύντομα, οι έξι άγνωστοι συνειδητοποιούν ότι το δωμάτιο αναμονής στο οποίο κάθονται είναι ήδη το πρώτο από το οποίο καλούνται να αποδράσουν. Και, δυστυχώς, οφείλουν να το κάνουν –αλλιώς θα καούν ζωντανοί μες στο δωμάτιο. Κάποιος όντως δεν τα καταφέρνει… Το σκηνικό θα επαναληφθεί στα επόμενα θεματικά δωμάτια (με χιόνια, με αντεστραμμένη πραγματικότητα, κλπ), καθώς μια αντικειμενικά θανατηφόρα συνθήκη απειλεί στα ίσα τους παίκτες, οι οποίοι πρέπει όχι μόνο να επιλύσουν τους γρίφους που οδηγούν στην έξοδο-σωτηρία, αλλά να το κάνουν και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους.

Υπάρχει κάτι που συνδέει τους έξι άκοντες παίκτες –και σχετίζεται με το παρελθόν τους. Εμείς, στο τέταρτο, νομίζω, δωμάτιο απόδρασης, το πληροφορούμαστε φευγαλέα αυτό το κοινό «κάτι». Αλλά το γιατί κάποιος αποφάσισε να τους τρομοκρατήσει/ ξεπαστρέψει/ λωλάνει –λόγω αυτού του κοινού, ή κάποιου άλλου χαρακτηριστικού τους– δεν θα το μάθουμε. Τουλάχιστον, όχι σε αυτή την πρώτη ταινία. Επίσης, δεν θα μάθουμε ποτέ τίποτα πιο συγκεκριμένο για την Minos, για τον συντονιστή του παιχνιδιού, ή για τους έξι παίκτες (που στο τέλος της ταινίας μπορεί και να είναι λιγότεροι…). Ραντεβού στο σίκουελ, το λοιπόν. Όσοι ψηθήκατε, τέλος πάντων, από το νεφελώδες σασπένς τούτης δω.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες