Κινηματογράφος | Ταινίες

Γουίλι , 2018 (Wheely)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Γιουσρί Αμπντ Χαλίμ
Σενάριο
Κιθ Μπράμτον, Γιουσρί Αμπντ Χαλίμ, Πίτερ Χάινς
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
90
Χώρα
Μαλαισία, Μαλδίβες, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ, Τζιμπουτί
Είδος
Κινούμενα σχέδια (μόνο μεταγλωττισμένο)
Πρεμιέρα
03 Ιανουαρίου 2019

Ταπεινό ταξί καψουρεύεται μια ακριβή σπορ… αυτοκινητίνα, σε πείσμα μιας κακόβουλης τριαξονικής νταλίκας, σε αυτό το τεχνικά άρτιο μα ρηχό και καθόλου πρωτότυπο μαλαισιανό καρτούν.

Δε λέω, είναι καλό που βλέπουμε ταινίες κινουμένων σχεδίων από την μακρινή Μαλαισία –και δη, με συγχρηματοδότες το Μπρουνέι, τις Μαλδίβες και το Τζιμπουτί. Αλλά τούτο δω δεν είναι, φοβάμαι, ό,τι καλύτερο για παιδική σινεμαδιά. Πρώτ’ απ’ όλα, η παράμετρος «Μαλαισία» πουθενά δεν ανιχνεύεται δια γυμνού οφθαλμού –καίτοι, υποτίθεται, κάποια από τα ας-πούμε location της ταινίας παραπέμπουν, λέει, στην Κουάλα Λουμπούρ, την Πουτρατζάγια κι άλλα τουριστικά μέρη της ασιατικής χώρας (εγώ, αντιθέτως, είδα σε μια σκηνή τοπίο φτυστό το Γκραν Κάνυον…). Εν συνεχεία, καλό δεν το λες ότι το στόρι εμφανίζεται υπέρμετρα, εχμ, επηρεασμένο από τα πασίγνωστα «Αυτοκίνητα» της Pixar. Και τρίτον, νισάφι πια με τις παιδικές ταινίες, απ’ όπου κι αν προέρχονται, που μοστράρουν διάφορα ενήλικα, υπερκαταναλωτικά φετίχ ως υψηλές ανθρώπινες αξίες!

Στο δια ταύτα: ο Γουίλι είναι ένα ταπεινό κίτρινο ταξί της Κουάλα Λουμπούρ, που κρύβει εντός του μια ραλιάρικη ψυχή. Μολαταύτα, ακόμα και στις αυτοσχέδιες κόντρες αντιμετωπίζεται πια με υπεροψία από τα άλλα, πιο ακριβά αυτοκίνητα (πάντα χωρίς οδηγό, πρόκειται για κόσμο που κατοικείται αποκλειστικά από τετράτροχα και βεσπάκια, έτσι;). Κι απάνω που ο Γουίλι γνωρίζει κι ερωτεύεται την Μπέλα ντι Μονέτι, μια κατακόκκινη σπορ κάμπριο «κυρία» με γαλάζια μάτια, έρχεται ο φοβερός και τρομερός Κάιζερ, μια θηριώδης νταλίκα με 18 τροχούς, και απαγάγει την λεγάμενη. Διότι από πίσω παίζει κύκλωμα με απαγωγές ακριβών αυτοκινήτων (και βιλάρα-άντρο, και αυτοκίνητα-μπράβους, όπως μαφία ένα πράμα…). Ε, κι ο Γουίλι μας, φυσικά, θα κινήσει να σώσει και την Μπέλα του, και την κοινότητα όλη. Βγάλτε φλας και προσπεράστε…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες