Κινηματογράφος | Ταινίες

Η ιστορία της Ζιάν , 2017 (Jiyan’s Story)

Id

Σκηνοθεσία
Χαλούκ Ουνάλ
Σενάριο
Χαλούκ Ουνάλ
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
80
Χώρα
Ελλάδα, Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, Τουρκία
Είδος
Πολεμικό ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα
09 Ιανουαρίου 2019

Μια σπουδαία γυναίκα από την ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή της βόρειας Συρίας πρωτοστατεί στον αγώνα όχι μόνο κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και κατά της… πατροπαράδοτης καταπίεσης των θηλυκών.

Κεντρικό πρόσωπο αυτής της ταινίας τεκμηρίωσης είναι η Ζιάν Τοχαλντάν, μια γυναίκα από τον κουρδικό τομέα της βόρειας Συρίας, που μέσα από τον αγώνα της, ένοπλο και μη, έχει πολεμήσει υπέρ της αυτονομίας του Κουρδιστάν, κατά των δυνάμεων του Άσαντ, κατά του Ισλαμικού Κράτους, και –το σημαντικότερο, ίσως– κατά της παραδοσιακής ανδροκρατίας της Μέσης Ανατολής. Μετά από χρόνια καταπίεσης από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον της, η νεαρή Ζιάν αποφάσισε να φύγει στα βουνά προσχωρώντας στις τάξεις των κούρδων αυτονομιστών. Επί 20 χρόνια πολέμησε στο πλευρό των ανταρτών, πρώτα στη Συρία, αργότερα στην Τουρκία. Παράλληλα με τον ένοπλο αγώνα, η αντάρτισσα Ζιάν μορφώθηκε, άνοιξε τα μάτια της, απέκτησε βαθιά κοινωνική συνείδηση. Έτσι, με την έλευση της Αραβικής Άνοιξης στη Συρία, τον Μάρτη του 2011, η Ζιάν ακολουθούμενη από άλλες γυναίκες κατέβηκε στις πόλεις και μετείχε στις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ.
Έξι χρόνια αργότερα (η ταινία είναι παραγωγής 2017), στο πλαίσιο της νεότευκτης ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής Ρογιάβα στη βόρεια Συρία, η Ζιάν και οι συντρόφισσές της έχουν πετύχει κάτι μοναδικό στην ιστορία της Μέσης Ανατολής: την δημιουργία μιας ανεξάρτητης πολιτικής οργάνωσης γυναικών, η οποία διαθέτει, μάλιστα, και πολεμικό σκέλος. Η επιλεγόμενη «Επανάσταση των Γυναικών», υπό την Τοχαλντάν, πρωτοστάτησε, μάλιστα, στην υπεράσπιση του Κομπάνι το φθινόπωρο του 2014 πετυχαίνοντας τελικώς νίκη κατά του προελαύνοντος Ισλαμικού Κράτους. Το ντοκιμντέρ εστιάζει σε αυτές τις θαρραλέες που συνεχίζουν να αγωνίζονται για την εγκαθίδρυση μιας κοσμικής, προοδευτικής, πλουραλιστικής και αποκεντρωμένης διοίκησης στη Ρογιάβα, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα στις γυναίκες.

Φωτογραφίες