Κινηματογράφος | Ταινίες

Περιμένοντας τη Νονά , 2019

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Νίκος Ζαπατίνας
Σενάριο
Νίκος Ζαπατίνας
Πρωταγωνιστούν
Θανάσης Τσαλταμπάσης, Λευτέρης Ελευθερίου, Ντέμι, Κατερίνα Παπουτσάκη, Τζόελ Σέντερμπεργκ, Νατάσα Τσακαρισιάνου
Διάρκεια
96
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Κωμωδία
Πρεμιέρα
17 Ιανουαρίου 2019

Δυο αχώριστα φιλαράκια, δυο Ελληνίδες της Γερμανίας, ένα μυστικό (που μπάζει χοντρά), και τα πολλά, γοητευτικά πρόσωπα της Νάξου, πρωταγωνιστούν σε αυτή την συμπαθητικούλα, τεχνικά άρτια, μα χαζοβιόλικη ταινία.

Ο Αγησίλαος (Ελευθερίου) και ο Ηρακλής (Τσαλταμπάσης, καλός) είναι δυο παιδιόθεν κολλητάρια που βολοδέρνουν στην πρωτεύουσα. Πρέπει να είναι γύρω στα 35 (έχει σημασία η ηλικία τους), αλλά συμπεριφέρονται άδολα και χαζοχαρούμενα λες και είναι 10… Μαθαίνοντας αίφνης ότι η αγαπημένη νονά του Ηρακλή πνέει τα λοίσθια, φεύγουν αυθορμήτως για Νάξο, όπου ζει η γηραιά κυρία. Στο όμορφο κυκλαδίτικο νησί (που αναδεικνύει τετριμμένα μα συμπαθητικά η φωτογραφία του Γιάννη Δρακουλαράκου), πάντα μες στο χαμόγελο και την καλοπροαίρετη χαζαμάρα, οι δυο φίλοι βιοπορίζονται κάνοντας διάφορες δουλειές –από μαρμαροτεχνία και κτηνοτροφία, μέχρι ψάρεμα και γεωργία∙ όπερ έδει δείξαι ότι η οικονομία αυτού του αιγαιοπελαγίτικου νησιού δεν κρέμεται αποκλειστικά από τον τουρισμό. Στη Νάξο, όμως, βρίσκεται για διακοπές και η Φαίδρα (η Ντέμι στο κινηματογραφικό ντεμπούτο της), Ελληνίδα μεγαλωμένη και εγκατεστημένη στη Γερμανία, που παρά τις αντιρρήσεις της μαμάς της (Παπουτσάκη –μα, μαμά της Ντέμι;) επισκέπτεται για πρώτη φορά τα πάτρια, μαζί με τον Τεύτονα καλό της (ο Σουηδός Σέντερμπεργκ, με μια χαρά ελληνικά). Θα γνωριστούν, λοιπόν, οι δυο φίλοι με το ζευγάρι, θα κάνουν παρέα, θα βγει κάποια στιγμή, αμήχανα και ουρανοκατέβατα, και το μεγάλο μυστικό που συνδέει, εχμ, κάποιον με κάποιαν –και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς το κατά δύναμιν.
Αν εξαιρέσει κανείς το βασικό εύρημα του σεναρίου –το οποίο, μεταξύ μας, προσκρούει μεγαλοπρεπώς στην επιλογή του καστ και δεν καταπίνεται με τίποτα, αλλά δε βαριέσαι–, η νέα ταινία του Ζαπατίνα είναι μια τεχνικά άρτια, ανώδυνη κωμωδία που βλέπεται, ας πούμε ευχάριστα. Ο Τσαλταμπάσης αποδεικνύει ξανά ότι έχει πηγαίο κωμικό ρυθμό –ε, κι οι υπόλοιποι το παλεύουν. Πέφτουν και δυο καινούρια πιασάρικα άσματα (ένα σόλο της Ντέμι, ένα ντουέτο της τραγουδίστριας με την Παπουτσάκη), όπως συνηθίζεται σε ελληνικές ταινίες αυτής της συνομοταξίας. Πάντως, σε αντίθεση με άλλες (ειδικά πρόσφατες) ελληνικές κωμωδίες, τούτη δω δεν προσβάλλει τον θεατή, δεν είναι κακόγουστη και (πολύ) φωνακλάδικη, παρά την ρηχή γραφικότητα που αποπνέει.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες