Κινηματογράφος | Ταινίες

Ο Αστερίξ και το μυστικό του μαγικού ζωμού , 2018 (Astérix: Le secret de la potion magique)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Λουί Κλισί, Αλεξάντρ Αστιέ. Στη μεταγλώττιση, Σοφία Τσάκα
Σενάριο
Λουί Κλισί, Αλεξάντρ Αστιέ
Πρωταγωνιστούν
Ακούγονται: Κριστιάν Κλαβιέ, Μπερνάρ Αλάν, Αλέξ Λιτζ, Αλεξάντρ Αστιέ. Στη μεταγλώττιση, Γιάννης Υφαντής, Κώστας Δαρλάσης, Γιάννος Κοιλάκος, Βασίλης Μηλιός, Άντρια Ράπτη, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανδρέας Ευαγγελάτος
Διάρκεια
85
Χώρα
Γαλλία
Είδος
Κινούμενα σχέδια (και μεταγλωττισμένο)
Πρεμιέρα
17 Ιανουαρίου 2019

Προσήλωση στο πνεύμα του κλασικού κόμικ, συμπαθητικά γκαγκ, κάποιες ανατροπές, άνισο σκίτσο και μια ολοκαίνουρια ιστορία –όπου ο Πανοραμίξ ψάχνει συνάδελφο δρυΐδη να του μεταλαμπαδεύσει το μυστικό του μαγικού φίλτρου.

Το λες και τόλμημα, αυτό που υπογράφουν οι δυο Γάλλοι που το 2014, με το πετυχημένο «Αστερίξ: Η κατοικία των θεών», έμπασαν τον κόσμο του Αστερίξ στο τρισδιάστατο ψηφιακό σκίτσο. Διότι ετούτη τη φορά, οι Κλισί και Αστιέ δεν βασίστηκαν σε μια ήδη γνωστή ιστορία του «μυθικού» διδύμου Γκοσινί-Ουντερζό (ο σεναριογράφος και ο σκιτσογράφος του διαχρονικού γαλλικού κόμικ). Αντιθέτως, ο Αστιέ –με την έγκριση των απογόνων των αρχικών δημιουργών– σκαρφίστηκε μια καινούρια, πρωτότυπη ιστορία. Στην οποία, θα πρέπει να σας πω, δεν πρωταγωνιστούν τόσο ο Αστερίξ κι ο Ομπελίξ, όσο ο Πανοραμίξ, ο σεβάσμιος σοφός δρυΐδης του ανυπόταχτου γαλατικού χωριού. Στην πρώτη σκηνή, με την τρισδιάστατη προοπτική να δίνει ρέστα, βλέπουμε τον Πανοραμίξ να συλλέγει από πανύψηλα δέντρα τα μυστικά συστατικά του μαγικού φίλτρου (που για κάποιο λόγο, μετονομάστηκε σε «μαγικό ζωμό»), χάρη στο οποίο οι κάτοικοι του μικρού γαλατικού χωριού γίνονται παντοδύναμοι και λιανίζουν τους ρωμαίους λεγεωνάριους. Τρώει, όμως, μια ξεγυρισμένη πτώση ο δρυΐδης, τραυματίζει τον αστράγαλο (εφεξής, τον κουβαλάει ο Ομπελίξ στην πλάτη του, πάνω σε καρέκλα, εν είδει πρωτόλειου αναπηρικού αμαξίδιου), και για πρώτη φορά συναισθάνεται ότι, ένεκα της θνητότητας, θα πρέπει να βρει κάποιον νεότερο ικανό δρυΐδη για να του ψιθυρίσει τη μυστική συνταγή του μαγικού του φίλτρου. 

Στην ανά την Γαλατία αναζήτηση «διαδόχου», το ρόλο τους θα παίξουν ο Διαβολίξ, ένας επιβλητικός, ταλαντούχος πλην εξοστρακισμένος δρυΐδης που τα κάνει πλακάκια με τον Ιούλιο Καίσαρα, ο Τελεφερίξ, ένας αμούστακος ριζοσπαστικός δρυΐδης που φαντάζει ως ιδανικός διάδοχος, ο μηχανορράφος συγκλητικός Τομκρούζ (ναι, όπως Τομ Κρουζ), κι ένα πανέξυπνο κοριτσάκι-αστέρι του γαλατικού χωριού. Το ευφρόσυνο σενάριο ανακατεύει παλιά καλά αστεία (όπως η αιώνια κόντρα μεταξύ ψαρά και σιδερά), με φρέσκιες εμπνεύσεις (τα συνήθως μονοδιάστατα αγριογούρουνα «μιλάνε» με τους δρυΐδες, ας πούμε), και τα πάντα απαραίτητα αναχρονιστικά ευρήματα (δείτε τους λεγεωνάριους να σχηματίζουν με τις ασπίδες τους κάτι σαν Δούρειο Ίππο-Τρανσφόρμερ, ξερωγώ). Συγχρόνως, η ταινία θέτει για πρώτη φορά ένα απολύτως θεμιτό ερώτημα: γιατί, διάολε, ο Πανοραμίξ και οι συγχωριανοί του κρατούν το μαγικό φίλτρο μόνο για πάρτη τους, αντί να το διαμοιράσουν στην υπόλοιπη υπόδουλη Γαλατία; Μοναδική μου ένσταση σε αυτή την χαριτωμένη νέα αστεριξοπεριπέτεια, τα ασαφή και «γενικόλογα» τοπία του φόντου, που έρχονται σε κραυγαλέα αντίθεση με την λεπτοδουλειά του Ουντερζό στο κόμικ.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες