Κινηματογράφος | Ταινίες

Μαίρη, η Βασίλισσα της Σκοτίας , 2018 (Mary, Queen of Scots)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τζόσι Ρουρκ
Σενάριο
Μπο Ουίλιμον
Πρωταγωνιστούν
Σίρσα Ρόναν, Μάργκοτ Ρόμπι, Τζακ Λόουντεν, Τζο Άλγουιν, Τζέμα Τσαν, Μάρτιν Κόμπστον, Ισμαήλ Κόρντοβα, Μπρένταν Κόιλ, Ίαν Χαρτ, Τζέιμς ΜακΆρντλ
Διάρκεια
124
Χώρα
Ηνωμένο Βασίλειο
Είδος
Ιστορικό δράμα
Πρεμιέρα
24 Ιανουαρίου 2019

Η σύντομη ζωή της Βασίλισσας της Σκωτίας, Μαίρη Στούαρτ, και το βασιλικό πολιτικοκοινωνικό γίγνεσθαι στα μέσα του 16ου αιώνα σε μια επιβλητική, παθιασμένη ταινία με υπέροχα τοπία και σαρωτική πρωταγωνίστρια.

Πολύ μου άρεσε αυτή η παρθενική κινηματογραφική σκηνοθεσία της καταξιωμένης θεατρικής, Τζόσι Ρουρκ. Εκκινώντας από το βιβλίο του Τζον Γκάι, «Βασίλισσα της Σκωτίας: Η αληθινή ζωή της Μαίρη Στούαρτ», η δημιουργός, οπλισμένη με το ιντριγκαδόρικο σενάριο του Ουίλιμον (σεναριογράφο του τηλεοπτικού House of Cards), έστησε μια παλλόμενη, μεγαλόπρεπη μα λιτή ταινία γύρω από την διαβόητη εχθροφιλία μεταξύ της Εγγλέζας Βασίλισσας Ελισάβετ της Α’ και της ξαδέλφης της, Μαίρη Στούαρτ Βασίλισσας της Σκωτίας. Η σχέση των δυο θηλυκών μοναρχών, που στα μισά του 16ου αιώνα διαφέντευαν τις τύχες δυο λαών μέσα σε έναν απόλυτα ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο όλο πισωμαχαιρώματα και συνομωσία, αποτυπώνεται όμορφα με οδηγούς την πολύ προσεγμένη διεύθυνση παραγωγής (Τζέιμς Μέριφιλντ), και την κατά στιγμές βαθιά εικαστική διεύθυνση φωτογραφίας του Τζον Μάθισον (οσκαροϋποψήφιος για τον «Μονομάχο») που εναλλάσσεται μεταξύ σκληροτράχηλης σκωτσέζικης φύσης και ημιφωτισμένων ψηλοτάβανων ανακτόρων και κάστρων. Οκέι, διατυπώθηκε γκρίνια πως παραποιήθηκαν ή παραλείφθηκαν κάποια στοιχεία για τη ζωή της ρούσας Μαίρη –την παρακολουθούμε από την επιστροφή της στη Σκωτία ως 18χρονη χήρα του νεαρού γάλλου βασιλιά, Φραγκίσκου του Β’, μέχρι τον αποκεφαλισμό της, φοβάμαι. Και, φυσικά, η κατά πρόσωπο συνάντηση των δυο γυναικών, που κορυφώνει τη δραματουργική ένταση, δεν συνέβη ποτέ... Δεν πειράζει –λέω εγώ. Τα βασικά μοναρχικά διακυβεύματα της εποχής είναι εκεί∙ αλλά το άρωμα της εποχής ακόμη περισσότερο.

Προτεσταντισμός εναντίον Καθολικισμού, η επιβεβλημένη παρθενία στον αντίποδα της βεβιασμένης τεκνοποίησης, οι μυστικοσύμβουλοι (Γκάι Πίερς και Ντέιβιντ Τέναντ, καλοί) που (νομίζουν ότι) κινούν τα νήματα στις αυλές των δυο βασιλισσών, τα σημάδια από την ευλογιά σε ένα αγέλαστο, λευκοπουδραρισμένο πρόσωπο, μηχανορραφίες, ερωτικές πράξεις, συμβούλια, μασκόγελα με κυρίες επί των τιμών, μέχρι και σκηνή με μάχη επιστρατεύει η Ρουρκ για να πει την ιστορία. Έχοντας υπερπολύτιμη συνοδοιπόρο την Ρόναν –σαρωτική, σέξι, ευάλωτη, αυταρχική, ρομαντική, θαρραλέα και πραγματίστρια, μια αληθινή βασίλισσα των Χάιλαντς. Επίσης, παρά τις ενστάσεις που κι εδώ ακούστηκαν, πολύ μου άρεσε και η Ελισάβετ της Ρόμπι –θέλει μυαλό να έχεις κανονικά αυτό το παρουσιαστικό και να παίζεις την βλογιοκομμένη, άφυλη, μυθική βασίλισσα-τοτέμ.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες