Κινηματογράφος | Ταινίες

Γυναίκα σε Πόλεμο , 2018 (Kona fer í stríð)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μπένεντικτ Έρλινγκσον
Σενάριο
Όλαφουρ Έγκιλσον, Μπένεντικτ Έρλινγκσον
Πρωταγωνιστούν
Χαλντόρα Γκεϊρχαδσντότιρ, Γιόχαν Σιγούρδαρσον, Χουάν Καμίλο Ρομάν Εστράδα, Γιόρουντουρ Ράγκναρσον, Σολβέιγ Αρνάρσντοτιρ
Διάρκεια
101
Χώρα
Ισλανδία, Γαλλία, Ουκρανία
Είδος
Πολιτικοκοινωνική δραμεντί
Πρεμιέρα
24 Ιανουαρίου 2019

Ο μοναχικός, ιδεαλιστικός αγώνας μιας πενηντάρας Ισλανδής εναντίον των πολυεθνικών που λεηλατούν τον πλανήτη, δοσμένος μέσα από χιούμορ, παράδοξες αφηγηματικές πινελιές, ωραία φωτογραφία και μια απολαυστική πρωταγωνιστική ερμηνεία.

Η Χάλα (Γκεϊρχαδσντότιρ, θαυμάσια) –που στην εναρκτήρια σκηνή την βλέπουμε, ως μεταμοντέρνο θηλυκό Ρομπέν των Δασών, να βραχυκυκλώνει με τόξα και συρματόσχοινο κάτι τεράστιους πυλώνες ηλεκτροδότησης στην ερημιά του ισλανδικού πουθενά– είναι μια 49χρονη γλυκύτατη διευθύντρια μικρής ερασιτεχνικής χορωδίας του Ρέικιαβικ. Εξωτερικά, τουλάχιστον. Διότι, στην πραγματικότητα, η Χάλα είναι ταγμένη στον μοναχικό αγώνα ενάντια στις παραδόπιστες πολυεθνικές, που ανασκολοπίζουν το περιβάλλον υποθηκεύοντας το μέλλον του πλανήτη. Τα Μέσα βοούν για την «γυναίκα των βουνών» που συστηματικά προξενεί δολιοφθορές, η αστυνομία την ψάχνει, οι κινέζοι επενδυτές ξανασκέφτονται το σχεδιαζόμενο ντιλ τους με την ισλανδική κυβέρνηση, κι ο μόνος που γνωρίζει την ταυτότητά της σαμποτέρ είναι ο ψοφοδεής Μπάλντβιν (Ράγκναρσον), υπουργικός υπάλληλος-πληροφοριοδότης και μέλος της χορωδίας. Κι απάνω που η Χάλα ετοιμάζεται για το μεγάλο χτύπημα και τη δημοσιοποίηση μανιφέστου, καταφθάνει γράμμα από την Ουκρανία: το αίτημα που είχε καταθέσει προ πενταετίας για υιοθέτηση παιδιού από την μακρινή χώρα εγκρίθηκε. Και τώρα; Πώς θα συγκεράσει η μαχητική Ισλανδή μητρότητα και οικολογική σταυροφορία; Άραγε θα μπορούσε να την βοηθήσει η δίδυμη αδελφή της, Άσα (πάλι η Γκεϊρχαδσντότιρ, βέβαια), μια επίσης άτεκνη και ιδεαλίστρια, αλλά ελαφρώς γιούχου δασκάλα γιόγκα, που ετοιμάζεται για «απόσυρση» σε ινδικό άσραμ;

Η δεύτερη ταινία του Έρλινγκσον είναι ένα ανάδελφο κράμα πολιτικοκοινωνικού δράματος, κωμωδίας και… μιούζικαλ. Ναι, ναι, μιούζικαλ. Διότι κάθε τόσο, μες στο όμορφο διαμέρισμα της Χάλα ή μες στη μέση της υπέροχα επιβλητικής ισλανδικής υπαίθρου, τσούπ! εμφανίζεται ένα τρίο κουστουμαρισμένων μουσικών που, με πιάνο, τρομπέτα, τούμπα, κρουστά και ακορντεόν κατά περίπτωση, παίζει μικρά μουσικά θέματα «συνομιλώντας» με την πρωταγωνίστρια. Και μετά την προσθήκη της ουκρανικής παραμέτρου, το ισλανδικό ανδρικό τρίο εναλλάσσεται, πάντα σε καίριες στιγμές, με γυναικείο φωνητικό φολκλορικό τρίο από την Ουκρανία! Κάνει κάπως Καουρισμάκι και Μπρεχτ αυτή η εκτός αφηγηματικού πλαισίου παρεμβολή των μουσικών, υπογραμμίζοντας μοναδικά το οικολογικο-κοινωνικό μήνυμα πίσω από τον αγώνα της βουνίσιας. Άκρατος ιδεαλισμός (η Χάλα έχει στο σαλόνι της δυο τεράστιες φωτογραφίες του Γκάντι και του Μαντέλα), διαρκές σκωπτικό σχόλιο για την παγκοσμιοποιημένη κατάντια (απολαυστική πινελιά, ο ισπανόφωνος ταξιδιώτης-ποδηλάτης του Εστράδα), κι ένας ύμνος στην αδάμαστη ισλανδική φύση (δείτε την μεταρσιωτική βουτιά της κυνηγημένης Χάλα σε θερμοπίδακα) διέπουν αυτήν την ολόφρεσκια μεγάλη «μικρή» ταινία, που δικαίως απέσπασε το περσινό βραβείο LUX του Ευρωκοινοβουλίου.            

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες