Κινηματογράφος | Ταινίες

Τοσοδούλικα 2: Περιπέτεια στην άκρη του κόσμου , 2018 (Les mandibules du bout du monde)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ελέν Ζιρό, Τομά Σαμπό
Σενάριο
Ελέν Ζιρό, Τομά Σαμπό
Πρωταγωνιστούν
Μπρουνό Σαλομόν, Τιερί Φρεμόν, Στεφάν Κουλόν, Ζαν Νανγκά, Σαρά Κοέν-Αντριά
Διάρκεια
89
Χώρα
Γαλλία, Κίνα
Είδος
Κινούμενα σχέδια (χωρίς διαλόγους)
Πρεμιέρα
30 Ιανουαρίου 2019

Πασχαλίτσα, μυρμήγκι και αράχνη ταξιδεύουν στη Γουαδελούπη, όπου απαντούν καινούρια αλλούτερα έντομα, αλλά και οικολογικές απειλές σε ένα σίκουελ εξίσου ευφάνταστο, καλοφτιαγμένο και… αμίλητο με το πρωτότυπο.

Τρία χρόνια μετά το «Τοσοδούλικα: Η κοιλάδα των χαμένων μυρμηγκιών» –ταινία που ξεπήδησε, θυμίζω, από δημοφιλή γαλλική τηλεσειρά, πριν μαζέψει 5 εκατομμύρια παγκοσμίως συν βραβείο Σεζάρ– habemus σίκουελ. Το οποίο, όχι μόνο στέκεται πανάξια στο ύψος της πρώτης ταινίας, συνδυάζοντας πάλι αληθινό, φιλμαρισμένο φυσικό τοπίο με ψηφιακά σκιτσαρισμένα ζωάκια, αλλά εισάγει και μια καινοτομία: για πρώτη φορά σε μια «τοσοδούλικη» ιστορία οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με τα έντομα-πρωταγωνιστές. Αλλά πάντα χωρίς να ειπωθεί κουβέντα, έτσι; Μόνο τα σφυρίγματα, οι παράξενοι ήχοι, τα επιφωνήματα, και οι… πορδές των εντόμων σιγοντάρουν την ωραία μουσική του Ματιέ Λαμπολέ. Η ιστορία ξεκινάει πάλι στο γαλλικό δάσος της πρώτης ταινίας (πρόκειται για το εθνικό πάρκο Μερκαντούρ), όπου τα έντομα προετοιμάζονται ενόψει χειμώνα. Τα μαύρα μυρμήγκια, τα μοχθηρά κόκκινα μυρμήγκια, οι πασχαλίτσες, και οι αράχνες την πέφτουν για προμήθειες σε βιοτεχνία που φτιάχνει γλυκιά κρέμα κάστανου. Και γίνεται η στραβή, και το παιδί της πασχαλίτσας που πρωταγωνιστούσε στην πρώτη ταινία παγιδεύεται σε κούτα με βαζάκια κρέμας κάστανου, καθ’ οδόν για Γουαδελούπη. Κανένα πρόβλημα: η πασχαλίτσα-γονιός… επιβιβάζεται σε αεροπλάνο για το γαλλικό υπερπόντιο νησί της Καραϊβικής, ενώ τα φιλαράκια της, το μαύρο μυρμήγκι και η οικιακή αράχνη, θα κάνουν το ταξίδι με ιστιοφόρο –μέχρι και με λευκό καρχαρία έρχονται αντιμέτωποι…

Φτάνοντας στο νησί (και στο εθνικό πάρκο της Γουαδελούπης, πιο συγκεκριμένα), τα γαλλικά έντομα θα γνωριστούν με τοπικά αλογάκια της Παναγίας, με επικίνδυνες ταραντούλες, κάμπιες, και φυσικά με πασχαλίτσες (που εδώ είναι μαύρες με κόκκινες βούλες). Ο δε ανθρώπινος παράγοντας εισβάλει στο στόρι μέσα από υψιπετές οικολογικό εγχείρημα που θα αναλάβουν τα έντομα-επισκέπτες μαζί με γουαδελουπιανούς ομολόγους τους. Συγκεκριμένα, να σώσουν τμήμα του τροπικού δάσους που προορίζεται για ανθρώπινη οικοδόμηση. Δεν είναι μόνο τα ωραία μηνύματα, τα χαζευτικά τοπία της Γουαδελούπης και τα ζωάκια-σκίτσα που κάνουν αυτήν την ταινία να ξεχωρίζει από τον σωρό. Είναι αυτή η σοφή έλλειψη λόγου, που απογειώνει την ταινία αποτίνοντας φόρο τιμής στην βωβή, «σωματική» κωμωδία.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες