Κινηματογράφος | Ταινίες

Απαγορευμένες συναντήσεις , 2018 (The Reports on Sarah and Saleem)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Μουάγιαντ Άλαγιαν
Σενάριο
Ράμι Άλαγιαν
Πρωταγωνιστούν
Αντίμπ Σαφάντι, Σιβάν Κρέτσνερ, Ισάι Γκολάν, Μάισα Αμπτ Ελχάντι, Μοχάμαντ Εΐντ, Αμέρ Χαλίλ, Ριγιάντ Σλίμαν
Διάρκεια
127
Χώρα
Γερμανία, Ολλανδία
Είδος
Κοινωνικό δράμα
Πρεμιέρα
07 Φεβρουαρίου 2019

Στην διαιρεμένη αστυνομοκρατούμενη Ιερουσαλήμ, η ευκαιριακή εξωσυζυγική σχέση δυο παντρεμένων εκτραχύνεται σε μείζον πολιτικοστρατιωτικό ζήτημα, σε αυτό το ενδιαφέρον, σφιχτό και καλοπαιγμένο φιλμ από την Παλαιστίνη.

Όταν είσαι παντρεμένος και ξενοπηδιέσαι, ένα ρίσκο το παίρνεις ασυζητητί. Όταν, όμως, ξενοπηδιέσαι αμαυρώνοντας το στεφάνι σου στην διαιρεμένη Ιερουσαλήμ, το ρίσκο που εν δυνάμει παίρνεις είναι πέρα από κάθε φαντασία. Οι παλαιστίνιοι αδελφοί Άλαγιαν, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να καταφύγουν στη φαντασία γι’ αυτήν την δεύτερη ταινία τους. Βασισμένοι σε αληθινά περιστατικά, αφηγούνται την ιστορία δυο παντρεμένων μοιχών που πυροδοτούν άθελά τους ολόκληρη πολιτικοστρατιωτική κινητοποίηση, εκθέτοντας εύγλωττα το καθεστώς φόβου, καχυποψίας και ατέρμονου ελέγχου κάτω από το οποίο ζουν οι Παλαιστίνιοι. Η 30-φεύγα Σάρα (Κρέτσνερ, καλή) είναι μια μοντέρνα Ισραηλινή, που διατηρεί καφετέρια στην Δυτική Ιερουσαλήμ. Παντρεμένη με τον Νταβίντ (Γκολάν, κι αυτός καλός), καταξιωμένο βαθμοφόρο του μυστικού ισραηλινού στρατού, και με μια γλυκύτατη εξάχρονη κορούλα, η Σάρα έχει προδήλως αποξενωθεί από τον καριερίστα σύζυγο, που κάθε τόσο επιφυλάσσει νέα μετάθεση στην οικογένεια. Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, από την άλλη, ζει ο Παλαιστίνιος Σαλίμ (Σαφάντι, πολύ καλός), μαζί με την έγκυο γυναίκα του, Μπισάν (Ελχάντι, θαυμάσια). Κάτι η εγκυμοσύνη, κάτι η υπεροψία του κουνιάδου του (Σλίμαν) που όλο τσοντάρει στο πενιχρό του εισόδημα, ο αποκαρδιωμένος Σαλίμ τα’χει μπλέξει με τη Σάρα, στης οποίας το μαγαζί παραδίδει σφολιατοειδή. Δεν πρόκειται για κάναν έρωτα με συναισθηματικές υποδηλώσεις: την παραμελημένη λίμπιντό τους ξεδιψάνε και οι δυο, συνουσιαζόμενοι βιαστικά στο φορτηγάκι του Σαλίμ.     

Ένα βράδυ, μια φαινομενικά ασήμαντη απόφαση της στιγμής φέρνει το παράνομο ζευγάρι σε μπαράκι της Βηθλεέμ –όπου ο Σαλίμ διακινεί τρόφιμα στη ζούλα. Κι εκεί, ένας θεωρητικά αμελητέος τσαμπουκάς με άγνωστο θαμώνα για τα μάτια της Σάρα θα αποδειχτεί αρκετός για να φέρει την καταστροφή. Διότι λίαν συντόμως, η πανταχού παρούσα μυστική αστυνομία του Ισραήλ θα συλλάβει τον Παλαιστίνιο με την κατηγορία ότι «στρατολόγησε μια Ισραηλινή» για λόγους αντικατασκοπείας. Σενάριο, σκηνοθεσία και ερμηνείες κλιμακώνουν όμορφα την αγωνία, καθώς ο κλοιός σφίγγει γύρω από την Σάρα, συμπαρασύροντας την καριέρα του Νταβίντ, αλλά κυρίως, δίνοντας στην ετοιμόγεννη Μπισάν την ευκαιρία να αρθεί πάνω από τα κρατούντα ήθη, ή το ατομικό συμφέρον της επικαλούμενη την αλήθεια –όσο σκληρή κι αν είναι για τον γάμο της. Προσωπικά πάθη και συζυγικά αδιέξοδα συνυφαίνονται εντυπωσιακά με την αδιανόητα παρανοϊκή κατάσταση που επικρατεί στην διαιρεμένη Ιερουσαλήμ, ενώ μια γλυκόπικρη γυναικεία αλληλεγγύη χρωματίζει το φινάλε.

 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες