Κινηματογράφος | Ταινίες

Το γύρισμα της τύχης , 2018 (Hattrick)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ραμτίν Λαβαφίπουρ
Σενάριο
Ραμτίν Λαβαφίπουρ
Πρωταγωνιστούν
Αμίρ Τζαντίντι, Παρινάζ Ιζαντγιάρ, Σαμπέρ Αμπάρ, Μαχούρ Αλβάντ, Χομαγιούν Ερσάντι
Διάρκεια
92
Χώρα
Ιράν
Είδος
Ψυχολογικό θρίλερ
Πρεμιέρα
07 Φεβρουαρίου 2019

Δύο φιλικά ζευγάρια, ο φόβος πως κάποιον χτύπησαν με το αυτοκίνητό τους, η μοιραία κλιμακούμενη ένταση, και ένας οχετός αποκαλύψεων πρωταγωνιστούν σε αυτή τη βερίστικη και αρκετά «θεατρική» ταινία.

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως οι σημερινοί ιρανοί σκηνοθέτες είναι ικανότατοι στην πιστή, ενδελεχή αποτύπωση της ennui bourgeois. Η τρίτη ταινία του Λαβαφίπουρ κινείται σε αυτό ακριβώς το μοτίβο, θυμίζοντας, μάλιστα, μια απλοποιημένη εκδοχή του «Τι απέγινε η Έλι;» του Φαραντί. Από την άλλη, το ότι παρακολουθούμε αποκλειστικά δυο ζευγάρια και δη κλεισμένα, στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας, σε ένα διαμέρισμα επιτείνει την θεατρικότητα –και γέρνει κάπως αδιόρατα προς «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ;». Διότι, όπως και στο έργο του Άλμπι, στη διάρκεια της βραδιάς θα βγουν στη φόρα κρυμμένα μυστικά των ηρώων… Η βραδιά (και η ταινία) ξεκινάει σε φασαριόζικο πάρτι, όπου παρευρίσκονται ο Φαρζάντ (Τζαντίντι) και η σύζυγός του, Λίντα (Ιζαντγιάρ, καλή). Η ένταση που βόσκει μεταξύ τους είναι οφθαλμοφανής –και εντείνεται, όταν ο Φαρζάντ βγαίνει έξω για να μιλήσει στο τηλέφωνο. Λίγο αργότερα, το ζευγάρι φεύγει παίρνοντας μαζί του στο αυτοκίνητο τον φίλο τους, Κεϊβάν (Αμπάρ), και την Ραχά (Αλβάντ), την νεόκοπη σύντροφό του. Η ένταση συνεχίζεται και μέσα στο όχημα∙ και κορυφώνεται καθοριστικά, όταν ο Φαρζάντ χτυπάει κάτι, ή κάποιον με το αυτοκίνητο. Κόκκαλο η τετράδα! Τελικώς, από φόβο μην μπλέξουν, αποφασίζεται να φύγουν το ταχύτερο δυνατό.      

Η τελευταία πράξη του δράματος –που έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια και εκτυλίσσεται, όπως και το σύνολο της ταινίας, χωρίς καθόλου μουσική υπόκρουση– φιλοξενείται στο διαμέρισμα της Ραχά, όπου καταφεύγουν οι τέσσερις φοβούμενοι ότι κάποιος μάρτυρας του περιστατικού είδε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Κι ενώ, βέβαια, η αρχική ένταση πηγάζει από το τροχαίο συμβάν, προοδευτικά βγαίνουν στην επιφάνεια μυστικά και απωθημένα –κυρίως δε, περί τον εθισμό του Φαρζάντ στα ποδοσφαιρικά στοιχήματα. Κι είναι εδώ ακριβώς που έρχεται και κολλάει το χατ-τρικ του πρωτότυπου τίτλου, ως ανέλπιστο σκορ ενός ματς. Καλοπαιγμένη, σφιχτά σκηνοθετημένη και πηγαία αληθινή, η ταινία δεν συνιστάται, μολαταύτα, για ομοιοπαθείς, φορτωμένους θεατές…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες