Κινηματογράφος | Ταινίες

Έρωτας χωρίς τέλος , 2018 (Sin fin)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Σέζαρ & Χοσέ Εστέμπαν Αλέντα
Σενάριο
Σέζαρ & Χοσέ Εστέμπαν Αλέντα
Πρωταγωνιστούν
Χαβιέρ Ρέι, Μαρία Λεόν, Χουάν Κάρλος Σάντσεζ, Μαρί Παθ Σαγιάγο, Πάκο Οτσόα, Ρομπέρτο Καμπίγιο
Διάρκεια
96
Χώρα
Ισπανία
Είδος
Αισθηματικό δράμα φαντασίας
Πρεμιέρα
14 Φεβρουαρίου 2019

Η μυθιστορηματική αρχή, το άδοξο τέλος, και κυρίως η δεύτερη ευκαιρία που δίνει ένα χρονοταξίδι στον καρμικό έρωτα ενός κβαντικού φυσικού και μιας ηθοποιού συνθέτουν ένα συμβατικό, φτενό ρομάντζο.

Οι αδελφοί Εστέμπαν Αλέντα –γιοί κραταιού κινηματογραφικού παραγωγού της Ισπανίας– ντεμπουτάρουν στην μεγάλου μήκους μυθοπλασία ουσιαστικά μεγεθύνοντας (στα όρια του ξεχειλώματος) μια δική τους μικρομηκάδικη ταινία του 2014. Με τους ίδιους πρωταγωνιστές, τον ίδιο διευθυντή φωτογραφίας (Άνχελ Αμορός), τον ίδιο μοντέρ (ο αδελφός Σέζαρ), και τον Σέρχιο δε λα Πουέντε να ντύνει μουσικά (και αφειδώς) και την LP εκδοχή, η ταινία καταπιάνεται με τον έρωτα του Χαβιέρ (Ρέι) και της Μαρία (Λεόν) σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ξεκινάμε σα-να-πούμε in medias res, όταν ο Χαβιέρ καταφέρνει χάρη σε κβαντικό εξομοιωτή δικής του πατέντας να ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, μόνο και μόνο για να ξανασυναντηθεί με την Μαρία του, τον έρωτα της ζωής του που έχει πια χάσει. Επιστρέφοντας ο άνδρας, που έχει πια συναισθανθεί τα σφάλματά του, ζητάει από την καλή του να του δώσει μια μόνο μέρα. Αίτημα που είχε διατυπώσει με τα ίδια ακριβώς λόγια, αλλά με πολλή περισσότερη αλαφράδα πριν από κάμποσα χρόνια η Μαρία. Την μέρα που πρωτογνωρίστηκαν μες στο λεωφορείο, πιο συγκεκριμένα. Η αφήγηση πηγαινοέρχεται ad lib μεταξύ των δυο εν λόγω ημερών: της πρώτης-πρώτης (που αποδείχτηκε περιπετειώδης και ταξιδιάρα), και της «κλεμμένης» του χρονοταξιδιού, που επιχειρεί να αναστήσει τον ατυχή έρωτα βαδίζοντας στα χνάρια εκείνης της πρώτης.

Η νεαρή Μαρία είχε μακρύ σγουρό μαλλί, αυθορμητισμό παιδιού, και ανοικονόμητη χαρά για τη ζωή. Η μετέπειτα Μαρία έχει αγορίστικο κοντό μαλλί, φοράει πού και πού γυαλί οράσεως, κι ένα μόνιμα θλιμμένο βλέμμα που μαρτυρά πως δεν είναι πια αυτή που ήταν. Ο Χαβιέρ, από την άλλη, ήταν ένας ακοινώνητος μαλλιάς, που δεν έβλεπε πέρα από την επιστήμη του –μέχρι που είδε την Μαρία. Στην μεταγενέστερη εκδοχή του, έχει μούσι και σενιαρισμένο μαλλί, κι έχει καταλάβει το λάθος του, όπως ήδη είπαμε. Κρίμα, βέβαια, τα παιδιά που χαράμισαν τον έρωτά τους, αλλά, προσωπικά και με το συμπάθιο, δεν με συνεπήρε η ιστορία τους. Και γι’ αυτό φταίνε οι Εστεμπάν Αλέντα κι όχι οι δυο εραστές, φοβάμαι…          

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες