Κινηματογράφος | Ταινίες

Ο μαγικός κήπος , 2017 (Drôles de petites bêtes)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Αρνό Μπουρόν, Αντόον Κρινγκς
Σενάριο
Αντόον Κρινγκς, Αρνό Ντελαλάντ, Κριστέλ Γκονάρ
Πρωταγωνιστούν
Ακούγονται: Θοδωρής Τσουανάτος, Έλενα Δελακούρα, Τάνια Παλαιολόγου, Πέτρος Σπυρόπουλος, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Βασίλης Μήλιος, Βαγγέλης Ζάπας, Χρήστος Θάνος, Χρήστος Παπαμιχαήλ, Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Ρία Απέργη
Διάρκεια
88
Χώρα
Γαλλία, Λουξεμβούργο
Είδος
Κινούμενα σχέδια (μεταγλωττισμένο)
Πρεμιέρα
28 Φεβρουαρίου 2019

Τα ζουζουνάκια και οι λαοφιλείς παιδικές ιστορίες του γάλλου εικονογράφου-συγγραφέα, Αντόον Κρινγκς, μεταπηδούν στο πανί, το στόρι για τα έντομα του κήπου είναι συμπαθητικό, αλλά κάποια σκίτσα τελείως απωθητικά.

Πρώην σχεδιαστής υφασμάτων υψηλής ραπτικής, ο 57χρονος Γάλλος Άντοον Κρινγκς είναι εδώ και δυο δεκαετίες ένας διεθνής μπεστσελεράς εικονογραφημένων βιβλίων για μικρά παιδιά. Κάτι σαν τον δικό μας, Ευγένιο Τριβιζά -στο πιο αφελές και γλυκερό… Περί ορέξεως, βέβαια, ουδείς λόγος, εξού και τα 100+ βιβλιαράκια του Κρινγκς έχουν μεταφραστεί σε 17 γλώσσες, και οι ιστορίες με τα Ζουζουνάκια του αρέσουν. Τούτη η πρώτη μεταφορά του έργου του στον κινηματογράφο -στην οποία ο ίδιος συνυπογράφει σκηνοθεσία και σενάριο- μας μεταφέρει σε θαλερό κήπο, όπου καταφθάνει ο περιπλανώμενος γρύλλος-καλλιτέχνης Απόλο. Και παρά το ότι είναι ολίγον στην απέξω, ο ρομαντικός νομάς ενθουσιάζει την Μαργκερίτ, την 18χρονη γοητευτική και γλυκιά βασίλισσα της τοπικής κυψέλης. Όμως η Ουέντι, μια ματαιόδοξη ορφανή σφήκα που έχει μεγαλώσει στην κυψέλη, του στήνει παγίδα, με αποτέλεσμα ο Απόλο να κατηγορείται αίφνης για την εξαφάνιση-απαγωγή της βασίλισσας. Εννοείται πως την απαγωγή έχει ενορχηστρώσει η Ουέντι (σε συνεργασία με τον μονόφθαλμο σκόρο Σφιγξ και τα Ζιζάνιά του) για να σφετεριστεί τον θρόνο της κυψέλης. Ε, και τότε ο Απόλο, μαζί με τον ψείρα Λάρι, το κουνούπι Μίκη, κι άλλους νεόκοπους συμμάχους θα ξεκινήσει για την μεγάλη περιπέτεια της διάσωσης της Μαργκερίτ, πάντα υπό τον φόβο της φοβερής Νυχτερίδας, που τρέμουν όλα τα ζουζούνια του κήπου.

Κοιτάξτε, σε επίπεδο στόρι και μηνυμάτων η ταινία είναι οκέι -ειδικά το φινάλε με την σα-να-πούμε αντισυμβατική επιλογή της βασίλισσας Μαργκερίτ δίνει πόντους στο όλον. Δυστυχώς, όμως, το σκίτσο είναι από αδιάφορο έως πολύ κακό, με προεξάρχουσα την σφήκα Ουέντι, που είναι σχεδιασμένη (και κινείται) σαν τελειωμένη μπίμπο-bitch, όλο μακριά κανιά, τεράστια αμυγδαλωτά μάτια, χειλάρες, και λίκνισμα τύπου Τζέσικα Ράμπιτ. Μεταξύ μας, το μόνο σκίτσο που βρήκα ενδιαφέρον και με προσωπικότητα είναι η πυγολαμπίδα Φοίβη, που ως μουγκή δεν υφίσταται και τις μονίμως βλαβερές συνέπειες της μεταγλώττισης. Συμπερασματικά, δεν θα το συνιστούσα για παιδική σινεμαδιά, παρά μόνο σε περίπτωση έλλειψης εναλλακτικής.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες