Κινηματογράφος | Ταινίες

Make the Economy Scream , 2019

Id

Σκηνοθεσία
Άρης Χατζηστεφάνου
Σενάριο
Άρης Χατζηστεφάνου
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
80
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα
07 Μαρτίου 2019

Ταινία τεκμηρίωσης με επιτόπιο ρεπορτάζ στην Βενεζουέλα του Μαδούρο, που πρωταγωνιστεί στη διεθνή ειδησεογραφία λόγω της πολιτικοοικονομικής της κρίσης, σε μια προσπάθεια να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στο ζήτημα.

Τρία χρόνια μετά το «This is Not Coup», ο ερευνητικός δημοσιογράφος, Άρης Χατζηστεφάνου, και οι συνεργάτες του παρουσιάζουν την πέμπτη τους ταινία τεκμηρίωσης, με θεματολογία που εκπορεύεται ακόμη μια φορά από ζήτημα αιχμής της διεθνούς ειδησεογραφίας. Το ντοκιμαντέρ, που στηρίχθηκε ξανά στη συλλογική χρηματοδότηση, εκκινεί, τρόπον τινά, από τις αντεγκλήσεις που προξένησε στο ελληνικό κοινοβούλιο η ύπαρξη ή όχι χαρτιού τουαλέτας στη Βενεζουέλα του Μαδούρο… Οπότε, αναζητώντας μιαν απάντηση από πρώτο χέρι, ο Χατζηστεφάνου πήρε την κάμερα (υπογράφει τη διεύθυνση φωτογραφίας, την παραγωγή, ενώ κάνει και την αφήγηση) και ταξίδεψε στην λατινοαμερικάνικη χώρα. Όχι μόνο στην πρωτεύουσα, Καράκας, και στις εκεί παραγκουπόλεις, αλλά και στη μεθόριο με την Κολομβία, όπου, ως γνωστόν, συνωστίζονται επίδοξοι βενεζουελάνοι πρόσφυγες. Εκτός, όμως, από τους ντόπιους -που τοποθετούνται on camera πάνω στο… κωλόχαρτο, αλλά κυρίως σε σοβαρότερες πτυχές της πολιτικοοικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα τους- στο ντοκιμαντέρ καταθέτουν τις απόψεις τους επί του θέματος δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί και αναλυτές, σαν τον τέως αρχισυντάκτη της Monde Diplomatique, Ιγνάσιο Ραμονέτ, ή τον Άλφρεντ ντε Ζάγιας, ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στην αναζήτηση των πραγματικών αιτίων που οδήγησαν στην οικονομική κατάρρευση της χώρας με τα αποδεδειγμένα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της υφηλίου, το ντοκιμαντέρ φωτίζει, μεταξύ άλλων παραμέτρων, τον ρόλο που έπαιξαν οι αμερικανικές κυρώσεις, οι ολιγάργες της Βενεζουέλας, και φυσικά η διακυβέρνηση Μαδούρο. Όπως, όμως, προκύπτει και από τον τίτλο της ταινίας -που αναπαράγει τη διαβόητη φράση του Ρίτσαρντ Νίξον προς τη CIA κατά την αμερικανική μεθόδευση ανατροπής του χιλιανού σοσιαλιστή, Σαλβαδόρ Αγιέντε, το 1973- κεντρικό ζήτημα του ντοκιμαντέρ είναι η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα πίσω από διάφορες ανατροπές καθεστώτων στη Λατινική Αμερική -και όχι μόνο.  

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες