Κινηματογράφος | Ταινίες

Σκιά , 2018 (Ying)

Id

Σκηνοθεσία
Ζανγκ Γιμού
Σενάριο
Λι Γουέι, Ζανγκ Γιμού
Πρωταγωνιστούν
Ντενγκ Τσάο, Σουν λι, Ζενγκ Κάι, Γκουάν Ξιατόνγκ, Ουάνγκ Τζινγκτσούν, Χου Τζουν
Διάρκεια
116
Χώρα
Κίνα, Χονγκ Κονγκ
Είδος
Δραματική περιπέτεια εποχής
Πρεμιέρα
14 Μαρτίου 2019

Μέσα από μια υπέροχης αισθητικής αντιθετική διχρωμία, που κινείται από το μαύρο έως το άσπρο του αρχέγονου δίπολου γιν και γιάνγκ, ο Γιμού χορογραφεί το έπος των Τριών Βασιλείων.

Δυο χρόνια μετά το αγγλόφωνο κι επιεικώς μέτριο «Σινικό τείχος», ο μάστορας Γιμού επιστρέφει φορμαρισμένος σε αυτό που ξέρει να κάνει τόσο καλά: να «χορογραφεί», μέσα από εικόνες απαράμιλλης αισθητικής, την μακραίωνη, αιματοβαμμένη αρχαία ιστορία της πατρίδας του. Αυτή τη φορά, πιάνει το έπος των Τριών Βασιλείων, ήγουν την ταραγμένη περίοδο μεταξύ 220 και 280 μ.Χ., όταν η άτακτη πτώση της Δυναστείας των Χαν γέννησε τρία αντιμαχόμενα βασίλεια (Γουέι, Σου και Γου). Δυστυχώς, ένα τεχνικό πρόβλημα της τελευταίας στιγμής ακύρωσε την δημοσιογραφική προβολή, συνεπώς πραγματική γνώμη ουκ έχομεν. Βέβαια, από το τρέιλερ και μόνο, μπορείς με βεβαιότητα να μιλήσεις για την εξαιρετική φωτογραφία (Ζάο Ξιάοντινγκ) και την καλλιτεχνική διεύθυνση-κομψοτέχνημα (Μα Κουόνγκ Γουίνγκ), που συντονίζονται εντυπωσιακά με την αρχέγονη ασπρόμαυρη αντίστιξη του γιν και του γιάνγκ. Δεν είναι ασπρόμαυρη, όμως, η «Σκιά». Διατρέχει κάθε απόχρωση του γκρι, ρίχνει πού και πού ένα βαθύ μαύρο, ή ένα ελάχιστο λευκό κι αφήνει το κόκκινο του αίματος και το ροζουλί του δέρματος να διεκδικήσουν τη θέση τους σε αυτό τον αιματοβαμμένο κόσμο ίντριγκας, παθών, εξουσίας και μεγαλειωδώς χορογραφημένης πολεμικής τέχνης. Ιδιαίτερης σημασίας, και το υγρό στοιχείο, που με τη μορφή βροχής εξυψώνει ακόμη περισσότερο την ομορφιά των πλάνων.      

Στο δια ταύτα, παρακολουθούμε, λέει, την ιστορία ενός κραταιού βασιλιά και του λαού του, που διεκδικούν την πατρίδα τους από την οποία έχουν εκδιωχθεί. Η δε «σκιά» του τίτλου, αναφέρεται στους γνωστούς έως τις μέρες μας σωσίες σημαντικών προσώπων (Μελάνια, εσύ;), που ξελασπώνουν βασιλιάδες και ευγενείς όπου δει. Και όπως πάντα στις ταινίες του Γιμού, η γυναίκα επέχει σημαντική θέση στην αφήγηση, εκφράζοντας το ρευστό, συγκρατημένο γιν του αρχετυπικού δίπολου.  

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες