Κινηματογράφος | Ταινίες

Free Solo , 2018

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τζίμι Τσιν, Ελζαμπεθ Τσάι Βαζάρχελι
Σενάριο
Τζίμι Τσιν, Ελζαμπεθ Τσάι Βαζάρχελι
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
100
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα
21 Μαρτίου 2019

Ο ανήκουστος άθλος του αμερικανού αναρριχητή, Άλεξ Χόνολντ, να σκαρφαλώσει χωρίς καθόλου προστατευτικό εξοπλισμό έναν θρυλικό μονόλιθο 900 μέτρων στο Γιοσέμιτι απαθανατίζεται για πάντα -μαζί με ένα αποκαλυπτικό πορτρέτο του.

Η αναρρίχηση, μια καταπληκτική ασχολία που σε ρίχνει όχι μόνο μες στην αγκαλιά της υπέροχης φύσης αλλά και στο πηγάδι με τους ολόδικούς σου φόβους και κολλήματα, χρησιμοποιεί ένα κάρο προστατευτικά ή βοηθητικά εξαρτήματα για να… ανέλθει. Το βασικότερο, βέβαια, είναι το (ειδικό) σχοινί που ο αναρριχητής, καθώς σκαρφαλώνει, στερεώνει κάθε τόσο σε ειδικές μεταλλικές υποδοχές καρφωμένες με πανίσχυρα βύσματα στο βράχο. Οπότε, (ότ)αν πέσει, θα πέσει για λίγα μόνο μέτρα κι όχι σαπέρα, μακριά κάτω και χύμα. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι λίγοι αναρριχητές υψηλότατου επιπέδου στον κόσμο που σκαρφαλώνουν χωρίς σχοινί. Κι αν πέσουν, δεν ξανασηκώνονται ποτέ… Αυτό που κάνουν τούτοι οι διαλογιστικά παράτολμοι αναρριχητές ονομάζεται «φρι σόλο». Κι ο Άλεξ Χόνολντ από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια είναι απλά ένας ζωντανός θρύλος του φρι σόλο. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι θα εστί «φλασάρω», «τραβέρσα», ή «8b+» για να χαρείς το ντοκιμαντέρ (παραγωγής National Geographic, βέβαια) που πριν από κάνα μήνα απέσπασε το φετινό αντίστοιχο Όσκαρ.

Αφενός, διότι αυτό που κάνει ο 33χρονος Άλεξ είναι αυταπόδεικτα επικίνδυνο, παλαβό, ακραίο –ακόμα και για όποιον «φλασάρει μια 8b+», ας πούμε. Αφετέρου, διότι σχεδόν από την αρχή καθίσταται σαφές ότι η ύπαρξη ή όχι του ντοκιμαντέρ κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή. Ή έστω, από μερικά δάχτυλα… Διότι, αν ο Άλεξ αποτύγχανε τελικά να ανέβει φρι σόλο τα σχεδόν 900 μέτρα του θρυλικού (και πανέμορφου) γρανιτικού μονόλιθου Ελ Καπιτάν, στο εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια, αυτό θα σήμαινε, βέβαια, ένα πράμα: πως η 3η Ιουνίου 2017, όχι μόνο δεν ήταν η μέρα του, αλλά ήταν η τελευταία μέρα του.

Το ακόμη καλύτερο, βέβαια, με το ντοκιμαντέρ του αναρριχητικού-ντοκιμαντερίστικου ζεύγους Τσιν-Βαζάρχελι, είναι ότι, περιμένοντας τον Άλεξ να βρει το βάιμπ του και να αποτολμήσει το ιστορικό του πια κατόρθωμα, καταφέρνουν να φωτίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ανάδελφη στάση ζωής/ προσωπικότητα/ πορεία αυτού του πανέξυπνου, ορθολογιστή, άθεου, χορτοφάγου, φεμινιστή, φευγάτου, ζεν, ατρόμητου και απύθμενα εγωκεντρικού τρελάρα.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες