Κινηματογράφος | Ταινίες

Τα 39 Σκαλοπάτια , 1935 (The 39 Steps)

Id

Σκηνοθεσία
Άλφρεντ Χίτσκοκ
Σενάριο
Τζον Μπούκαν, Ίαν Χέι, Τσαρλς Μπένετ
Πρωταγωνιστούν
Ρόμπερτ Ντόνατ, Μάντλιν Κάρολ, Γκόντφρεϊ Τερλ, Πέγκι Άσκροφτ, Τζον Λόι
Διάρκεια
86
Χώρα
Μεγάλη Βρετανία
Είδος
Περιπέτεια κατασκοπείας
Πρεμιέρα
25 Αυγούστου 2011

Από τα πιο πετυχημένα φιλμ της βρετανικής περιόδου του Χίτσκοκ, τα «39 Σκαλοπάτια» κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα σε επανέκδοση και επιβεβαιώνουν τη διαχρονικότητά τους ως ένα έξοχο κομμάτι ψυχαγωγικού σινεμά.

ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ ΔΕΚΑ: 8

Ένα γλαφυρό παράδειγμα του πώς να κάνεις μια ταινία συναρπαστική, δίχως να χρειάζεται να θυσιάσεις απολύτως τίποτε σε επίπεδο ποιότητας, τα «39 Σκαλοπάτια» εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν ένα απολύτως ψυχαγωγικό κομμάτι σινεμά. Ακολουθώντας ένα μοτίβο το οποίο επρόκειτο να επικαλεστεί ξανά αρκετές φορές στη μετέπειτα φιλμογραφία του και παντρεύοντάς το με μια υπόθεση διεθνούς κατασκοπείας, ο Χίτσκοκ στηρίζει την πλοκή του στο εύρημα του αθώου και άδικα κατηγορούμενου ανθρώπου, ο οποίος βρίσκεται άθελά του παγιδευμένος σε μια πυκνή συνομωσία και προσπαθεί κυνηγημένος να αποδείξει την αθωότητά του και να παραμείνει ζωντανός.
Με έναν ζηλευτό έλεγχο στα αφηγηματικά και τεχνικά του μέσα, ο Χίτσκοκ χτίζει την ταινία του επάνω σε μια αλληλουχία αξιομνημόνευτων σκηνών, καθεμιά από τις οποίες θα μπορούσε να είχε πυροδοτήσει από μόνη της μια εξαιρετική δημιουργία μικρού μήκους. Κινεί, επιπλέον, το φιλμ του με ιλιγγιώδη ταχύτητα, μελετημένη σκηνοθετική οικονομία και μεγάλη αυτοπεποίθηση, τα οποία δεν αφήνουν περιθώριο σε νεκρούς χρόνους. Ο Χίτσκοκ ευτύχησε, τέλος, να έχει ως πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Ντόνατ, έναν ευλύγιστο εκφραστικά και αρκούντως γοητευτικό ηθοποιό ο οποίος αποτελεί έναν προάγγελο του Κάρι Γκραντ στο «Στη Σκιά των Τεσσάρων Γιγάντων». Όλοι αυτοί οι λόγοι συνέβαλαν ώστε τα «39 Σκαλοπάτια να περιφέρουν μέχρι σήμερα, εβδομήντα έξι χρόνια από τη δημιουργία τους, έναν υποδειγματικό συνδυασμό αγωνίας, δράσης, μυστηρίου και ρομάντζου τον οποίο ήταν μοιραίο να μιμηθούν έκτοτε πολλοί. 

Λουκάς Κατσίκας

Φωτογραφίες