Κινηματογράφος | Ταινίες

Shazam! , 2019

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ντέιβιντ Εφ Σάντμπεργκ
Σενάριο
Χένρι Γκέιντεν
Πρωταγωνιστούν
Ζάκαρι Λίβαϊ, Μαρκ Στρονγκ, Μισέλ Μπορθ, Ντζιμόν Χούνσου, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Άσερ Έιντζελ, Λοβίνα Γιάβαρι
Διάρκεια
132
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Κωμική περιπέτεια φαντασίας
Πρεμιέρα
04 Απριλίου 2019

Νέος υπερήρωας στη γύρα, αλλά διαφορετικός, αθεόφοβος, καραχαβαλές και πολύ ξύπνιος, αφού ο Σαζάμ είναι στην πραγματικότητα ένας 15χρονος χωρίς οικογένεια, που μεταμορφώνεται σε ενήλικα υπερήρωα κατά βούληση.

Προσωπικά, νισάφι με όλους αυτούς τους υπερήρωες, που έχουν και τον ατελείωτο, πανάθεμά τους, αλλά εδώ θα κάνουμε μια εξαίρεση. Ο Σαζάμ είναι, λέει, ένας παμπάλαιος χάρτινος ήρως της DC (πρωτοεμφανίστηκε το 1940!), που έχει ένα όντως ξεχωριστό στόρι να επιδείξει: κάπως σαν τον Σπάιντερμαν, αλλά στο πολύ πιο χαβαλεδιάρικο, ο Σαζάμ είναι στην πραγματικότητα ο 15χρονος Μπίλι Μπάτσον (Έιντζελ, καλός). Ένα ολίγον κακορίζικο αγόρι από την σημερινή Φιλαδέλφεια, που όλο σύρεται από θετή οικογένεια σε θετή οικογένεια, και μια μέρα στο μετρό, τσούπ! μεταφέρεται από αρχέγονο μάγο (Χούνσου) σε τόπο μαγικό ονόματι Βράχος της Αιωνιότητας. Κι εκεί, του ανακοινώνεται πως έχει επιλεγεί, ως ψυχή καθάρια και κεχαριτωμένη, να γίνει Ο υπερήρωας. Πώς; Απλά, όποτε του καπνίσει να το δει υπερηρωικά, θα λέει «Shazam!» και θα μεταμορφώνεται σε ωραίο, μυώδη ενήλικο άντρα, με κόκκινη στολή και μπέρτα και την μορφή του Λίβαϊ. Μόνο που η προσωπικότητα (θα) παραμένει εκείνη του 15χρονου Μπίλι. Ε, και παρέα με τον διαβαστερό κολλητό του, Φρέντι (Γκρέιζερ), που ξέρει από κόμικς, ο υπερήρωας-έφηβος σπάει άπειρη πλάκα. Κι εμείς μαζί του, θα πρέπει να σας πω.

Το στόρι αυτό καθ’ εαυτό δεν ξεφεύγει από την υπερηρωική πεπατημένη: ένα origin story στον πρόλογο, ένας κακός (Στρονγκ, καλός) που μπορεί και να τον συμπονέσεις κάπου, εφέ κι άγιος ο Σαζάμ, συν τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα σε διδακτικό πακετάρισμα –και ισάριθμα αγάλματα στον προρηθέντα Βράχο της Αιωνιότητας. Εκεί, όμως, όπου τούτη δω η ταινία διαχωρίζει θέση από τον σωρό (και δη, από τον κατηφή σωρό της DC) είναι αφενός στο καλογραμμένο, αυτοσαρκαστικό σενάριο, και αφετέρου και πρωτίστως, στον θαυμάσιο Λίβαϊ. Με κοψιά που παραπέμπει σε ζεν πρεμιέ της προπολεμικής χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, με οριακά γελοία στολή και χειροπιαστό κέφι, ο (τηλεοπτικός, κυρίως) ηθοποιός αποδίδει θαυμάσια την σκανταλιά και το χύμα του εφήβου, που στην ουσία είναι ο Σαζάμ. Παρεμπιπτόντως, αν και στο κόμικ το όνομά του είναι υποτίθεται το ακρωνύμιο των μυθικών Solomon, Hercules, Atlas, Achilles και Mercury, χαρακτηριστικά των οποίων συγκεντρώνει, βέβαια, ο ήρως μας, στην πραγματικότητα πρόκειται για επιφώνημα –τύπου, «Ταντάν! Ιδού!».

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες