Κινηματογράφος | Ταινίες

Η Τέχνη Καταστρέφει , 2017

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Νίκος Κορνήλιος
Σενάριο
Νίκος Κορνήλιος, Ευγενία Παπαγεωργίου
Πρωταγωνιστούν
Ορορά Μαριόν, Κατιά Λεκλέρκ Ο’ Ουολίς, Κώστας Αρζόγλου, Εστέλ Μαριόν
Διάρκεια
120
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
11 Απριλίου 2019

Φτασμένος ηθοποιός επιχειρεί να ανεβάσει μαζί με τις δυο εντελώς αποξενωμένες κόρες του έναν «Μακμπέθ» δωματίου, σε μια ταινία που έχει καλές στιγμές, αλλά τραβάει πολύ εις μάκρος.

Μετά από έμφραγμα, ένας διάσημος ηθοποιός του θεάτρου (Αρζόγλου) καλεί κοντά του τις δυο κόρες του (Λεκλέρκ Ο’ Ουολίς και Ορορά Μαριόν), οι οποίες, όχι μόνο ζουν σε Βέλγιο και Γαλλία, αλλά δεν έχουν και καμιά ουσιαστική σχέση μαζί του. Λογικό κι επόμενο, αφού ο διάσημος θεατρίνος-πατέρας έθετε πάντα ως προτεραιότητα την υψηλή του τέχνη. Και κατ’ επέκταση, τον εαυτούλη του... Η παγκόσμια τέχνη, άλλωστε, βρίθει μεγαλοφυιών δημιουργών, οι οποίοι υπήρξαν τέρατα στην εξωκαλλιτεχνική τους ζωή, καταστρέφοντας χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ τους κοντινούς τους ανθρώπους. Αυτό είναι το κεντρικό θέμα της νέας ταινίας του Κορνήλιου, που μετά τις ποιητικο-πειραματικές «Μητριαρχία» και «Το κυπαρίσσι του βυθού» αφηγείται μια ιστορία με πιο σαφή δραματουργικό σκελετό. Ενυπάρχει, βέβαια, κι εδώ μια αφηγηματική παράμετρος για δυνατούς λύτες: διότι ο πατέρας, μόλις αναλάβει, προτείνει στις δυο κόρες του, που είναι επίσης ηθοποιοί, να ανεβάσουν οι τρεις τους μια πειραγμένη εκδοχή του «Μακμπέθ». Μια τραγωδία δωματίου για τρεις, ας πούμε. Συνεπώς, ο σαιξπηρικός λόγος κατέχει επίσης σημαντική θέση στη δράση της ταινίας, καθώς το πάθος για εξουσία διερευνάται μέσα από την πασίγνωστη ιστορία του σκωτσέζου βασιλιά, αλλά, κυρίως, μέσα από τη σχέση του πατέρα με τις κόρες του.

Καθώς οι πρόβες προχωρούν, μοιραία βγαίνουν στην επιφάνεια πικρίες κι απωθημένα ετών –ειδικά με την Ναντιά, την μεγαλύτερη κόρη που ενσαρκώνει η Γαλλίδα Λεκλέρκ Ο’ Ουολίς, της οποίας η ψυχωσική μάνα έχει πεθάνει... Αλλά και η μητέρα της μικρής κόρης (την υποδύεται η Βελγίδα Εστέλ Μαριόν, πραγματική μητέρα της Ορορά, που είναι και πραγματική κόρη του Αρζόγλου) διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το «οικογενειακό» θεατρικό εγχείρημα, καθώς ξέρει καλά πόσο αστόχαστα εγωκεντρικός και «βαμπιρικός» είναι ο πατέρας. Υπάρχουν σκηνές έντασης που λειτουργούν, άλλες λιγότερο, αλλά σε σόι ηθοποιών εκτυλίσσεται η ταινία, ε, δικαιολογούνται, πες, τα μαξιμαλιστικά νευροψυχολογικά ξεσπάσματα. Μολαταύτα, η διάρκεια της ταινίας είναι αδικαιολόγητα μεγάλη, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το σύνολο.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες