Κινηματογράφος | Ταινίες

Ένας ελέφαντας στέκεται ακίνητος , 2018 (Da xiang xi di er zuo)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Χου Μπο
Σενάριο
Χου Μπο
Πρωταγωνιστούν
Ζανγκ Γου, Πενγκ Γουτσάνγκ, Γουάνγκ Γιουγουέν, Λι Κονγκχσί, Γκού Τζινγκ
Διάρκεια
234
Χώρα
Κίνα
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
18 Απριλίου 2019

Ντεμπούτο και κύκνειο άσμα ταυτόχρονα, κλασικό και μοντέρνο μαζί, το ποιητικό μα «δύσκολο» φιλμ παρακολουθεί επί τέσσερις ώρες τέσσερις ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις μίζερες ζωές τους.

Η πρώτη ταινία του κινέζου συγγραφέα Χου Μπο είναι από μόνη της πολύ μακριά, καθόλου mainstream και όλως σινεφίλ, ώστε να ξεχωρίζει άμα τη εμφανίσει. Αλλά η αυτοκτονία του 29χρονου δημιουργού της, τον Οκτώβρη του 2017 λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, έχει δικαιολογημένα προσδώσει στην ταινία έναν χαρακτήρα μυθικό κι απόκοσμο. Αφενός, διότι οι αδιέξοδες ιστορίες και η απόγνωση των ηρώων αντηχούν σε μεγάλο βαθμό την απογοήτευση του ίδιου του αυτόχειρα-δημιουργού για την σημερινή καταναλωτική κι αποξενωμένη κινεζική κοινωνία. Αφετέρου, διότι η αφήγηση του Μπο –με επίμονα γκροπλάν, διαρκή τράβελινγκ και μια αναπόδραστη μα όχι πεποιημένη στοχαστικότητα– αποκαλύπτει έναν σκηνοθέτη που είχε πράματα να πει και μέσα από την κάμερα (τα μόλις δυο μυθιστορήματά του χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στην Κίνα). Απομένει, όμως, πια μόνο ένας ασάλευτος ελέφαντας να μας θυμίζει αυτή την υποσχόμενη φωνή που σίγησε πρόωρα…

Σε ψυχοπλακωτική βιομηχανική πόλη του κινεζικού βορρά, παρακολουθούμε τις στενόχωρες ιστορίες τεσσάρων ανθρώπων: ο Μπου (Γουτσάνγκ), πιεσμένος και από τα οικονομικά προβλήματα του πατέρα του, σηκώνει ανάστημα στον νταή του σχολείου –και μετά το σκάει. Η συμμαθήτριά του, Λινγκ (Γιουγουέν), με την οποία είναι τσιμπημένος, τα’χει με τον παντρεμένο υποδιευθυντή του σχολείου –κι έχει κι αυτή πολλά προβλήματα στο πατρικό. Άλλης φύσης μα εξίσου άφθονα, τα προβλήματα του Τσενγκ (Γου), ενός μικροκακοποιού που τυγχάνει και αδελφός του σχολικού νταή. Τέλος, ο Τζιν (Κονγκχσί), ο συνταξιούχος παππούς του Μπου, στέλνεται πρόωρα σε οίκο ευγηρίας από τον άκαρδο γιό. Έχοντας ως μοναδικό μεταφυσικό αποκούμπι τον αστικό μύθο κάποιου ελέφαντα, που στέκει ακίνητος και στοχαστικός μες στο κλουβί του σε ζωολογικό κήπο στα σινορωσικά σύνορα, αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι θα επιχειρήσουν να ξεφύγουν από την μέγγενη της γκρίζας τους ζωής. Ο Μπο (που έχει κάνει και το μοντάζ) συνυφαίνει πιστευτά τις τέσσερις ιστορίες, καταθέτοντας μια κραυγή αγωνίας μέσα σε έναν βίαιο, αδιάφορο κόσμο απόγνωσης. Στις 12 περίπου ώρες που σκιαγραφεί η σχεδόν τετράωρη ταινία προκύπτουν δυο αυτοκτονίες, ένας σκοτωμός εξ αμελείας, πολλή γκριζάδα και μιζέρια, αλλά ο τόνος –και ειδικά το θαυμάσιο φινάλε– αφήνουν μια χαραμάδα στην ελπίδα. Την οποία, ως φαίνεται, ο ίδιος ο Μπο δεν βρήκε ποτέ του.

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες