Κινηματογράφος | Ταινίες

Αγάπη Είναι , 2018 (C’est ça l’amour)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Κλερ Μπιρζέ
Σενάριο
Κλερ Μπιρζέ
Πρωταγωνιστούν
Μπουλί Λανέρ, Ζιστίν Λακρουά, Σαρά Ενοσμπέρ, Σεσίλ Ρεμί-Μπουτάν, Αντονιά Μπιρεζί, Σελιά Μαγιέρ
Διάρκεια
98
Χώρα
Γαλλία, Βέλγιο
Είδος
Οικογενειακή δραμεντί
Πρεμιέρα
02 Μαΐου 2019

Με φόντο μια μικρή παρηκμασμένη γαλλική πόλη στα σύνορα με την Γερμανία, ένας πατέρας μεγαλώνει μόνος του τις δυο έφηβες κόρες του, μετά την εγκατάλειψή τους από τη γυναίκα του.

Βραβευμένη στο Φεστιβάλ της Βενετίας, η δεύτερη ταινία της Μπιρζέ (τέσσερα χρόνια μετά το «Party Girl») είναι μια συγκινητική και κατά στιγμές ανάλαφρη σπουδή πάνω στην πατρότητα, αλλά και στις διαφορετικές εκφάνσεις της αγάπης. Σύμφωνα, μάλιστα, με ομολογία της ίδιας της σκηνοθέτιδας, η ταινία περιλαμβάνει και αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία. Κεντρικό πρόσωπο (το οποίο ενσαρκώνει ο καταξιωμένος βέλγος ηθοποιός-σκηνοθέτης, Λανέρ) είναι ο Μαριό Μεσινά, ένας 55άρης που έχει πρόσφατα εγκαταλειφθεί από την σύζυγό του (Ρεμί-Μπουτάν). Περιμένοντας ενδόμυχα την επιστροφή της, ο εργαζόμενος πατέρας καλείται να κουλαντρίσει τα ούκ ολίγα ζητήματα που ανακύπτουν με τις δυο έφηβες κόρες του: την 17χρονη Νικί (Ενοσμπέρ), και την σαφώς πιο ατίθαση, 14χρονη Φριντά (Λακρουά). Και ευρύτερα, όμως, στον οικογενειακό περίγυρο, στην εργασία του, ακόμα και σε τυχαίες συναντήσεις στο δρόμο, ο Μαριό μοιάζει να περιστοιχίζεται μονίμως από γυναίκες με έντονη προσωπικότητα. Γεγονός που τον αναγκάζει να επαναπροσδιορίσει προοδευτικά τη ζωή του.

Εκτός από τις αμιγώς οικογενειακές στιγμές, που αποπνέουν φυσικότητα και δεν εκβιάζουν το συναίσθημα του θεατή, η Μπιρζέ φωτίζει και δυο-τρεις άλλες, φαινομενικά δευτερεύουσες πτυχές της ζωής των Μεσινά, οι οποίες ανοίγουν το πεδίο (και την σκέψη) προς πιο συλλογικά/ κοινωνιολογικά θέματα. Ο Μαριό, ας πούμε, είναι ένας βέρος φιλότεχνος. Πηγαίνει σε εκθέσεις και συναυλίες (το πολυσυλλεκτικό σάουντρακ της ταινίας δίνει σίγουρα πόντους στην αφήγηση), πιστοποιώντας αυτό που όλοι ενδόμυχα γνωρίζουμε: οι πολιτιστικές δραστηριότητες εξυψώνουν την κοινωνία και πλουταίνουν τον συναισθηματικό κόσμο του ατόμου. Ακόμη κι εκείνου που, όπως ο Μαριό, κατοικεί στο «αποκαθηλωμένο» επαρχιακό Φορμπάχ, κοντά στα γαλλογερμανικά σύνορα, όπου το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν κάνει θραύση, ας πούμε…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες