Κινηματογράφος | Ταινίες

Το μυστήριο του κυρίου Πικ , 2019 (Le mystère Henri Pick)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Ρεμί Μπεζανσόν
Σενάριο
Βανεσά Πορτάλ, Ρεμί Μπεζανσόν
Πρωταγωνιστούν
Φαμπρίς Λουκινί, Καμίγ Κοτάν, Αλίς Ισά, Μπαστιάν Μπουγιόν, Ζοζιάν Στολερί, Χάνα Σιγκούλα
Διάρκεια
100
Χώρα
Γαλλία, Βέλγιο
Είδος
Δραμεντί
Πρεμιέρα
09 Μαΐου 2019

Τηλεκριτικός λογοτεχνίας αποφασίζει να βρει την αλήθεια πίσω από το ανέκδοτο λογοτεχνικό αριστούργημα ενός ασήμαντου μακαρίτη πιτσαδόρου, σε αυτή την καλοκουρδισμένη και πολύ γαλλική μίξη αστυνομικού μυστηρίου και κωμωδίας.

Μόνο οι Γάλλοι, ξεκάθαρα, μπορούν να κάνουν απολαυστικά ζουμερές, σημερινές ταινίες με όχημα την υψηλή λογοτεχνία –θυμηθείτε τη «Βόλτα με τον Μολιέρο», ας πούμε, στην οποία επίσης πρωταγωνιστούσε ο  θαυμάσιος Λουκινί. Εδώ ενσαρκώνει τον αλαζονικό, σνομπ πρωτευουσιάνο, Ζαν-Μισέλ Ρους, κριτικό λογοτεχνίας που μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή εξυψώνει κάποιους συγγραφείς και καταβαραθρώνει άλλους. Σαν τον Φρεντερίκ Κοσκά (Μπουγιόν), που μετά το on air θάψιμο του πρώτου του βιβλίου από τον Ρους, αποσύρεται με την φίλη του, Νταφνέ (Ισά) στην Βρετάννη. Εκεί, η Νταφνέ, που είναι εκδοτική σύμβουλος, ανακαλύπτει την μοναδική «Βιβλιοθήκη Απορριφθέντων Βιβλίων», ήγουν βιβλίων που δεν κατάφεραν ποτέ να εκδοθούν. Το χειρόγραφο κάποιου Ανρί Πικ, που φιλοξενείται στην βιβλιοθήκη, είναι ένα εν δυνάμει αριστούργημα… Και πράγματι λίγους μήνες μετά, το «Οι τελευταίες ώρες μιας αγάπης», γραμμένο από τον μακαρίτη πιτσαδόρο Ανρί Πικ που ουδείς γνώριζε ότι έγραφε (πέρα από λίστες με ψώνια, δηλαδή), εκδίδεται και γίνεται μπεστσέλερ. Ο Ρους, που αμφισβητεί την όλη ιστορία με τον μυστηριώδη πιτσαδόρο-λογοτέχνη, επιτίθεται στη χήρα Πικ (Στολερί) στη διάρκεια της εκπομπής του, με αποτέλεσμα να χάσει τη δουλειά του (και την γυναίκα του, που λάτρεψε το μυθιστόρημα του Πικ).

Από αυτό το σημείο και μετά, η ταινία, χωρίς να αφήσει εντελώς το κωμικό ύφος του πρώτου μέρους, γίνεται προοδευτικά φιλμ αστυνομικού μυστηρίου. Μόνο που αντί του συνήθους «ποιος σκότωσε;», ο φουρκισμένος Ρους ψάχνει μανιωδώς «ποιος έγραψε το γαμωβιβλίο»; Με αναπάντεχο συνεργάτη την Ζοζεφίν (Κοτάν, καλή), την κόρη του Πικ που επίσης απορεί με το κρυφό τάλαντο του πατέρα της, ο ξινός κριτικός οργώνει την Βρετάννη αναζητώντας την αλήθεια. Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Νταβίντ Φενκινός, το φιλμ του Μπεζανσόν ισορροπεί χαριτωμένα ανάμεσα στην ηθογραφική κωμωδία και το αστυνομικό μυστήριο, πασπαλίζοντας το ενδιαφέρον αυτό μίγμα με απολαυστικές λογοτεχνικές αναφορές (από Ντοστογιέφσκι έως Προυστ) και ξύπνια αστεία.

 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες