Κινηματογράφος | Ταινίες

Η πιο μεγάλη απάτη , 2018 (Jeremiah Terminator LeRoy)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Τζάστιν Κέλι
Σενάριο
Σαβάνα Κνουπ, Τσάστιν Κέλι
Πρωταγωνιστούν
Κρίστεν Στιούαρτ, Λόρα Ντερν, Κέλβιν Χάρισον Τζούνιορ, Κόρτνι Λαβ, Νταϊάν Κρούγκερ, Τζιμ Στέρτζες
Διάρκεια
108
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς
Είδος
Βιογραφικό δράμα
Πρεμιέρα
09 Μαΐου 2019

Το αληθινό λογοτεχνικό «σκάνδαλο» για μια κοπέλα που παρίστανε τον νεαρό εκδιδόμενο γκέι-συγγραφέα τριών παινεμένων βιβλίων που στην πραγματικότητα είχε γράψει μια άλλη γυναίκα, σε μια στερεότυπη, ξώφαλτση αφήγηση.

Σαν Φρανσίσκο, 2001. Η εναλλακτική μεταχίπισσα Λόρα Άλμπερτ (Ντερν) βιοπορίζεται κάνοντας τηλεφωνικό σεξ, παίζει στην πανκ μπάντα του καλού της, Τζέφρι Κνουπ (Στέρτζες), ενώ το 1999 είχε εκδώσει το πολύ καλό μπεστσέλερ «Σάρα», μια από καρδιάς κατάθεση του 20-φεύγα Τζερεμάια Τερμινέιτορ Λίροϊ, ενός ανδρόγυνου πλάσματος που μεγάλωσε στον Νότο με την πόρνη μάνα του. Μόνο που στο βιβλίο η Άλμπερτ δεν φαινόταν πουθενά: κριτικοί λογοτεχνίας και κοινό εκθείαζαν τον νεαρό λογοτέχνη Τζέι Τι Λίροϊ, που υπέγραφε το βιβλίο και που κανείς ποτέ δεν είχε δει. Βέβαια η Άλμπερτ, που το’χε χούι να αλλάζει περσόνα, είχε δώσει τηλεφωνικές συνεντεύξεις ως Λίροϊ, αλλά η πίεση για μια εμφάνιση, επιτέλους, του θαυμάσιου συγγραφέα εντεινόταν. Οπότε η Λόρα σκαρφίστηκε την απάτη: έπεισε την Σαβάνα Κνουπ (Στιούαρτ), την μικρή ετεροθαλή αδελφή του Τζέφρι, να ποζάρει για μια φωτογράφιση ως Λιρόι. Με γυαλί ηλίου, πλατινέ περούκα και ανδρόγυνο στιλ (καρακιτσαριό του κερατά, αν με ρωτάτε). Μην μακρηγορούμε, επί έξι χρόνια η Σαβάνα συνέχισε να παριστάνει τον αινιγματικό ανδρόγυνο Λίροϊ σε βιβλιοπαρουσιάσεις, συνεντεύξεις Τύπου και κοσμικές εκδηλώσεις δίπλα σε διάφορες διασημότητες (Μπόνο, Ουινόνα Ράιντερ, Κόρτνι Λαβ κλπ). Με την Λόρα στο πλευρό της, ως εγγλέζα μάνατζερ Σπίντι. Ε, και μετά έγινε η στραβή και ήρθε το τέλος…

Η ταινία του Κέλι αποτυγχάνει ποικιλοτρόπως. Δηλαδή, ακόμη και εμάς, που αγνοούμε την διαβόητη και σίγουρα συναρπαστική υπόθεση-φενάκη Τζέι Τι Λίροϊ, δεν καταφέρνει να μας συνεπάρει με την συμβατική του σκηνοθεσία και το αβαθές σενάριο, που βασίζεται στο βιβλίο της Κνουπ «Girl Boy Girl: How I Became JT Leroy». Η ταινία του, όμως, προσφέρει  ακόμη λιγότερα σε όσους ήδη γνωρίζουν αυτή την ανήκουστη λογοτεχνική κομπίνα. Διότι τα κίνητρα της Σαβάνα (να αποδεχτεί την πρόταση της Λόρα) δεν φωτίζονται ποτέ, παρά την πάντα γοητευτική παρουσία της Στιούαρτ. Διότι η Άλμπερτ της Ντερν είναι μια εκνευριστικά σπιντάτη, εκκεντρική χειρίστρια, που ποτέ δεν δικαιολογεί το λογοτεχνικό εκτόπισμα που αποδεδειγμένα έχει. Η δε υποπλοκή με ωραία, φιλόδοξη ηθοποιό (Κρούγκερ), που φασώθηκε με τον Λίροϊ ενώ ετοίμαζε την κινηματογραφική μεταφορά του δεύτερου βιβλίου του, αποδεικνύεται εντελώς αχρείαστη. Για την ιστορία, η περι ης ο λόγος ηθοποιός ήταν η Άζια Αρτζέντο.   

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες