Κινηματογράφος | Ταινίες

Ευφορία , 2018 (Euforia)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Βαλέρια Γκολίνο
Σενάριο
Βαλέρια Γκολίνο, Φραντσέσκα Μαρτσιάνο, Βάλια Σαντέλα, Βάλτερ Σίτι
Πρωταγωνιστούν
Ρικάρντο Σκαμάρτσιο, Βαλέριο Μασταντρέα, Ιζαμπέλα Φεράρι, Μάρτσια Ουμπάλντι, Γιασμίνε Τρίνκα, Αντρέα Τζερμάνι
Διάρκεια
115
Χώρα
Ιταλία
Είδος
Δράμα
Πρεμιέρα
09 Μαΐου 2019

Σεναριακά σαθρό αλλά οπτικά και ερμηνευτικά καλοφινιρισμένο μελόδραμα για έναν γκέι επιχειρηματία-μπον βιβέρ και τον χαμηλότονο δάσκαλο-μεγάλο του αδελφό, που αγνοεί ότι του διαγνώστηκε θανατηφόρος όγκος στον εγκέφαλο.

Οι ερμηνείες του Μασταντρέα και ιδίως του Σκαρμάτσιο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους δυο αποξενωμένων αδελφών, καθώς και η διεύθυνση φωτογραφίας του Ούγγρου Γεργκέλι Ποχάρνοκ με τις γοητευτικές φωτοσκιάσεις είναι τα στοιχεία που ανεβάζουν την συνολική αξιολόγηση αυτής της δεύτερης ταινίας που σκηνοθετεί η Γκολίνο, πέντε χρόνια μετά το (ανώτερο) «Μέλι» https://tospirto.net/cinema/movie/1006. Αλλά ενώ εκείνη η ταινία καταπιανόταν πρωτότυπα και χωρίς διδακτισμούς με το ζήτημα της ευθανασίας, αυτή εδώ προσεγγίζει τα δύστοκα μιας αδελφικής σχέσης, το δυσβάσταχτο μιας θανατηφόρας διάγνωσης, αλλά και τον γκέι μικρόκοσμο με τηλεοπτικό μελοδραματισμό. Ειδικά η γκέι παράμετρος σκουντουφλάει σε κλισέ της δεκαετίας του ’90, καθώς ο Ματέο (Σκαρμάτσιο) εμφανίζεται ως ματαιόδοξος, εγωκεντρικός και παρτόβιος ομοφυλόφιλος επιχειρηματίας, που περνάει τον καιρό του μεταξύ κόκας, παρακμιακής χλίδας, κοσμικοτήτων, φαφλατάδικων επιχειρηματικών ντιλ (μέχρι και με το Βατικανό, παρακαλώ), και, φυσικά, πρόστυχου σεξ με σπιτωμένα και μη αγόρια. Τέλος πάντων, αυτός ο ρηχά ηδονιστής τύπος τα βλέπει όλα, όταν μαθαίνει πως ο μεγάλος του αδελφός, Έτορε (Μασταντρέα), ένας χαμηλότονος, κυνικά παραιτημένος εκπαιδευτικός με τον οποίον βλέπονται σπάνια, έχει θανατηφόρο όγκο στον εγκέφαλο. Σε μια από τις λιγότερο πιστευτές πτυχές του σεναρίου, ο Ματέο αποκρύπτει αυτήν την τρομερή διάγνωση από την μητέρα τους (Ουμπάλντι), την εν διαστάσει σύζυγο (Φεράρι) του αδελφού του, αλλά –εδώ είναι το πιο προωθημένο– και από τον ίδιο τον πάσχοντα καθηγητή...  

Εμπνευσμένη, λέει, από πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν σε γνωστούς της, η Γκολίνο εμφανίζεται εδώ πιο μεγαλεπήβολη, αλλά σίγουρα πιο φλύαρη από την πρώτη της ταινία. Και παρά την συνδρομή-συμμετοχή του συγγραφέα Βάλτερ Σίτι στο σενάριο, εκεί ακριβώς χωλαίνει περισσότερο το φιλμ. Οι διάλογοι συχνά ακούγονται «κάπως», ενώ η μεταστροφή-συνειδητοποίηση του μέχρι τούδε ναρκισσιστικά ηδονιστή Ματέο είναι προβλέψιμη και στερεότυπη. Ο μόνος χαρακτήρας που ξεφεύγει από το κλισέ είναι τελικά η Έλενα, η νεαρή κοπέλα εξαιτίας της οποίας διαλύθηκε ο γάμος του Έτορε, που ενσαρκώνει όμορφα η Τρίνκα (πρωταγωνίστρια στο «Μέλι»).

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες