Κινηματογράφος | Ταινίες

Όλο γελούσε , 2018

Id

Σκηνοθεσία
Θόδωρος Μαραγκός
Σενάριο
Θόδωρος Μαραγκός
Πρωταγωνιστούν
Διάρκεια
60
Χώρα
Ελλάδα
Είδος
Ντοκιμαντέρ
Πρεμιέρα
08 Μαΐου 2019

Αποσπάσματα από ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, μαζί με εξομολογήσεις στον φακό συνθέτουν το πορτρέτο-αφιέρωμα στον δημοφιλή κωμικό Κώστα Τσάκωνα, δια χειρός του φίλου και συνεργάτη του, Θόδωρου Μαραγκού.

Γνωστός και αγαπητός χάρη σε κινηματογραφικές κωμωδίες, βιντεοταινίες και θεατρικές επιθεωρήσεις, ο Κώστας Τσάκωνας πέθανε στις 4 Νοεμβρίου του 2015 σε ηλικία 72 χρόνων. Τρία χρόνια αργότερα, τον περσινό Οκτώβρη, ο Μαραγκός ολοκλήρωσε αυτό το ντοκιμαντέρ-πορτρέτο, που φωτίζει τον άνθρωπο αλλά και την καλλιτεχνική περσόνα του Τσάκωνα. Η σχέση του σκηνοθέτη με τον ηθοποιό ξεκίνησε το 1973, όταν ο δεύτερος πρωταγωνίστησε στο «Λάβετε θέσεις», την παρθενική ταινία του Μαραγκού, η οποία, μάλιστα, απέσπασε τέσσερα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η συνεργασία των δυο αντρών συνεχίστηκε με το «Από πού πάνε για τη χαβούζα» (1978) και το «Θανάση, σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» (1980), αμφότερες ταινίες με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο, ενώ το 1981 ήρθε η κορύφωση της κοινής τους πορείας με το «Μάθε, παιδί μου, γράμματα», όπου ο Τσάκωνας υποδυόταν έναν από τους δυο γιούς του Βασίλη Διαμαντόπουλου.  

Το «Όλο γελούσε» εστιάζει ισόποσα τόσο στην καλλιτεχνική πορεία του Τσάκωνα, όσο και στην παιδιόθεν δύσκολη ζωή του –ξεκίνησε να δουλεύει σε ηλικία 11 ετών, φοιτώντας παράλληλα στο νυχτερινό σχολείο, και πέρασε από διάφορες βαριές δουλειές πριν καταφέρει να καθιερωθεί ως λαοφιλής λαϊκός κωμικός. Η ταινία συμμετείχε τον περασμένο Νοέμβριο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, όπου και απέσπασε το β’ βραβείο της κριτικής επιτροπής. Σημειώστε, πως μαζί με το ντοκιμαντέρ προβάλλεται και η 18λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων «Το όραμα του Θοδωράκη», επίσης του Μαραγκού. 

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες