Κινηματογράφος | Ταινίες

Αλαντίν , 2019 (Aladdin)

Αξιολόγηση

Id

Σκηνοθεσία
Γκάι Ρίτσι
Σενάριο
Τζον Όγκαστ, Γκάι Ρίτσι
Πρωταγωνιστούν
Μίνα Μασούντ, Ουίλ Σμιθ, Νεϊόμι Σκοτ, Μαρουάν Κενζάρι, Ναβίντ Νεγκάμπαν, Νασίμ Πεντράντ, Μπίλι Μάγκνουσεν, Νουμάν Ακάρ (στην μεταγλώττιση ακούγονται: Ησαΐας Ματιάμπα, Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Αλεξάνδρα Λέρτα, Δημήτρης Μάριζας, Ντίνος Σούτης, Σύλβια Δεληκούρα)
Διάρκεια
128
Χώρα
Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος
Περιπετειώδες μιούζικαλ φαντασίας (και μεταγλωττισμένο, και 3D)
Πρεμιέρα
23 Μαΐου 2019

Πανάκριβη παραγωγή, ατέρμονα ψηφιακά εφέ, ξεχειλωμένη διάρκεια και δυσδιάκριτη συνάφεια με το κλασικό καρτούν της Disney, το οποίο ο πολύς Ρίτσι μεταφέρει φασαριόζικα στην ζωντανή δράση.

Μετά το προπέρσινο «Η πεντάμορφη και το τέρας», ή τον πρόσφατο «Ντάμπο», η Disney συνεχίζει ακάθεκτη το νέο κοσκινάκι της να μεταγράφει κάποιες από τις πιο καλές και κλασικές ταινίες κινουμένων σχεδίων της σε ζωντανή δράση. Τώρα, ποιος φαντάστηκε ότι ο γνωστός και μη εξαιρετέος κύριος Ρίτσι θα μπορούσε να σκηνοθετήσει ένα μιούζικαλ κυριολεκτικής και μεταφορικής μαγείας, τι να σας πω, με ξεπερνά… Το στόρι γνωστό: ο Αλαντίν (Μασούντ), καλόψυχος αλητάκος της μεσανατολίτικης μεγαλούπολης Άγκραμπα, ερωτεύεται κεραυνοβόλα την Γιασμίν (Σκοτ), θυγατέρα του σουλτάνου (Νεγκάμπαν), και με τη βοήθεια του Τζίνι (Σμιθ με κάργα ψηφιακή επεξεργασία, βέβαια) που κατοικεί μέσα στο μαγικό λυχνάρι κερδίζει το κορίτσι και ξεσκεπάζει τα δόλια σχέδια του Τζαφάρ (Κενζάρι), του μηχανορράφου συμβούλου του σουλτάνου. Μια διαφοροποίηση από το πρωτότυπο καρτούν είναι η προσθήκη του χαρακτήρα της Ντάλια (Πεντράντ), της εξ απορρήτων υπηρέτριας της Γιασμίν. Μια άλλη (πιο… εύγλωττη, φοβάμαι), το ότι ο Αμπού, το πιθηκάκι-φίλος που όλο ξελασπώνει τον Αλαντίν, είναι εξ ολοκλήρου ψηφιακό κατασκεύασμα. Συγχρόνως, η νέα ψηφιοζωντανή εκδοχή του «Αλαντίν» είναι κατά 40 λεπτά μακρύτερη από το κινούμενο σχέδιο, χωρίς προφανή λόγο . Η πιο καραμπινάτη, όμως, διαφοροποίηση μεταξύ των δυο ταινιών της Disney είναι ότι αυτό που υπογράφει ο Ρίτσι δεν είναι ένα φευγάτο, αστείο μιούζικαλ που εξυφαίνεται γύρω από ένα μαγικό λυχνάρι. Είναι ένα πλαδαρό συμπίλημα ξεκάρφωτων τραγουχορευτικών, αδιάφορων χαρακτήρων, και μανιακά μονταρισμένων σκηνών (ψηφιακής) δράσης. Άσε που το Τζίνι του Σμιθ χάνει στα σημεία από την αλησμόνητη φωνητική ερμηνεία του παμμέγιστου Ρόμπιν Ουίλιαμς, που όλοι θυμόμαστε από το ανιμέσιον του 1992…

Τατιάνα Καποδίστρια

Φωτογραφίες